Skupaj razkrivamo

9.2.2016

Se medicina vrača k močem narave?
Besedilo: Adriana Dolinar

Leta 2015 je v Londonu potekala konferenca o novih možnostih zdravljenja prehlada in gripe. Kljub napredku moderne medicine sta namreč prehlad in gripa še naprej zelo pogosti obolenji. Tako so maja 2015 v okviru Kraljevega medicinskega združenja, glavnega angleškega neodvisnega in apolitičnega združenja za podiplomsko izobraževanje na področju medicine, vzeli pod drobnogled ameriški slamnik. Želeli so ugotoviti, ali bi ta zdravilna rastlina lahko zapolnila vrzel v zdravljenju omenjenih težav – ali bi torej uporaba ameriškega slamnika utegnila zmanjšati pogostnost prehladov in gripe ter njunih zapletov.

Ameriški slamnik pod medicinskim drobnogledom
Konvencionalna medicina opaža, da kljub množici sinteznih zdravil in pripravkov, ki so na voljo za obvladovanje prehlada in gripe, ti obolenji nista nič manj pogosti kot nekoč. Še več, stroka ugotavlja, da sintezna zdravila, ki lajšajo simptome prehlada in gripe, niso prav učinkovita. Tudi ob njihovi uporabi namreč prihaja do zapletov, kot so bronhitis, pljučnica, vnetje obnosnih votlin ali srednjega ušesa … Ker se kar petina primerov prehlada in gripe sprevrže v hujša obolenja, pri katerih pogosto ne gre brez uporabe sinteznih antibiotikov, je položaj še toliko resnejši.

Antibiotiki resda pogosto preprečijo celo najhujše, vendar utegne njihova čezmerna uporaba povzročiti resen padec obrambnih moči organizma. Antibiotiki namreč ne uničujejo le škodljivih bakterij v pljučih, obnosnih votlinah, ušesih … pač pa tudi koristne bakterije v črevesju in drugje v telesu. Kako to vpliva na zdravje, nam hitro postane jasno, če vemo, da koristne črevesne bakterije celicam črevesne sluznice priskrbijo kar 70 odstotkov energije za njihovo delo. Zmanjšanje števila koristnih bakterij v črevesju torej pomeni tudi slabši izkoristek zaužite hrane iz prebavil in posledično upad obrambnih moči telesa. Tako oslabljeni imunski sistem je lahka tarča za nove okužbe. 

V iskanju boljših metod za obvladovanje okužb dihalnih poti so v okviru Kraljevega medicinskega združenja v Londonu vzeli pod drobnogled ameriški slamnik.
Zasluge za zdajšnjo dobro prepoznavnost in priljubljenost ameriškega slamnika med Evropejci lahko v veliki meri pripišemo švicarskemu naturopatu Alfredu Voglu. Velik del svojega življenja je namreč namenil tudi ozaveščanju o tem, kako pomembna in uporabna je ta zdravilna rastlina za vsak dom. Na osnovi izročila severnoameriških Indijancev, kjer je uporaba ameriškega slamnika doma, je Vogel celo razvil eno od uspešnejših naravnih zdravil proti prehladu (Echinaforce), ki ga poznamo tudi pri nas. Posebnost tega naravnega zdravila v primerjavi z drugimi pripravki iz ameriškega slamnika je v tem, da gre za alkoholni izvleček iz celotne (korenina in nadzemni del) sveže, biološko gojene rastline. Kot boste izvedeli v nadaljevanju, je prav to njegova prednost pred drugimi pripravki za obvladovanje okužb dihalnih poti. 

Dr. Andreas Schapowal, švicarski specialist za uho, grlo in nos ter alergije in klinično imunologijo, je na omenjeni konferenci predstavil ameriški slamnik v kontekstu novih terapevtskih možnosti.

Poudaril je naslednje:
1. Razpoložljiv terapevtski nabor ni učinkovit pri preprečevanju zapletov navadnega prehlada ali gripe.

2. Učinkovita preventiva prehlada in gripe bi bila še kako potrebna, saj bi s tem preprečili njune resne zaplete, denimo pljučnico, bronhitis … Kljub zavedanju, da čezmerna uporaba antibiotikov povzroča razvoj bakterij, odpornih na antibiotike, pa tudi druge težave, zdravnikom ni na voljo nobena druga terapevtska možnost. 

3. Tudi simptomatsko samozdravljenje prehlada ali gripe z zdravili, ki vsebujejo paracetamol ali ibuprofen, ni brez tveganj. Raziskave dokazujejo, da utegnejo celo povečati verjetnost, da se bo navadni prehlad ali gripa razvil v hujše obolenje. 

4. Protibolečinska sredstva organizma ne branijo proti delovanju virusov in ne podpirajo delovanja imunskega sistema. To pa pomeni, da nimajo nikakršnega vpliva na najpomembnejša dejavnika za uspešno obvladovanje okužbe dihal.

5. Na drugi strani je preučevanje delovanja ameriškega slamnika prineslo obetavne izsledke, saj se je ta rastlina izkazala kot učinkovita pomoč pri obvladovanju okužb dihalnih poti.

O škrlatnem ameriškem slamniku (Echinacea purpurea) je že dolgo znano, da krepi delovanje imunskega sistema, preprečuje prehlad, v primeru obolenja pa ublaži znake akutne okužbe dihal. 

Nedavne raziskave so dokazale, da ta zdravilna rastlina neposredno deluje na širok nabor virusov, skupaj z nevarnimi virusi, kot so virusi gripe, korona virusi in respiratorni sincicijski virusi, ki lahko pripeljejo do omenjenih zapletov. 

Raziskave iz leta 2015 so pokazale, da ameriški slamnik tudi za 50 odstotkov zmanjša možnost za nastanek ponavljajočih se prehladov ali gripe ter njihovih zapletov. Toda pozor! Našteti učinki veljajo le za določeno vrsto izvlečkov iz te rastline, in sicer za alkoholne izvlečke, pripravljene iz sveže, cele rastline. Široko protivirusno delovanje je namreč značilno za nadzemne dele rastline, medtem ko učinkovine v koreninah krepijo imunski sistem. 

Kot kaže, se medicinski stroki vrača zaupanje v moči narave, saj je potrdila, da so naravna zdravila iz ameriškega slamnika pomembna in učinkovita pomoč pri obvladovanju okužb dihalnih poti. 

Ključne besede:
prehlad, zdravljenje, ameriški slamnik, zdravila, gripa, prehlad, antibiotiki, bakterije, črevesje, virusi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: