Skupaj razkrivamo

30.3.2016

Energija je na vsakem koraku
Besedilo: Adriana Dolinar

Eden od največjih prebojev našega časa je v tem, da se vse več ljudi zaveda, da je energija povsod okrog nas – le zajeti jo je treba. Nove tehnologije nam omogočajo, da nam je vedno na voljo. 

Polnjenje baterij s hojo 
Poleg prenosnih solarnih sistemov za polnjenje baterij v zadnjem času razvijajo tudi take, ki kot vir pridobivanja energije izkoriščajo naše gibanje. Tako bomo lahko v bližnji prihodnosti med hojo kar sami napolnili baterijo in z njo poganjali telefon, prenosnik in druge električne naprave; gre za pridobivanje električne energije ob pomoči kinetične energije. Potrebovali bomo samo nahrbtnik z mehanizmom, baterijo in svojo nogo, na katero bomo pripeli dve vrvici. Ob pomoči naše hoje bo mehanizem proizvajal kinetično energijo, ki jo bo sistem v nahrbtniku spremenil v električno energijo in jo nato shranil v baterijo. Ta in podobni načini pridobivanja energije bodo vsekakor dobrodošlo dopolnilo solarnim in drugim sistemom za pridobivanje energije, ki so odvisni od vremena, saj bodo delovali tudi ponoči in v slabem vremenu!

Polnjenje pametnega telefona ob pomoči telefonskega etuija 
Zakaj ne bi bil etui, ki ščiti vaš telefon, dodatno uporaben – kot polnilnik baterije? Taka rešitev bi vam utegnila v kriznih situacijah celo rešiti življenje! Mark Gabriel in Erik Durr, ki razvijata ta projekt, sta navdih zanj dobila, ko sta se med orkanom Katrina leta 2005 znašla v težavah. V takih in podobnih položajih je namreč koristno imeti priročne alternativne vire pridobivanja energije – vsaj za vzpostavitev telefonske povezave z najbližjimi družinskimi člani, prijatelji, reševalci, gasilci … Naprava, ki jo razvijata, bo omogočala, da bomo ob pomoči ročice, skrite v telefonskem etuiju, in kabla, ki etui povezuje s telefonom, hitro napolnili telefon. Hitro polnjenje telefona naj bi omogočal redek zemeljski magnetni dinamo generator. Tovrstno polnjenje bo 23-krat močnejše od solarnega polnjenja baterij, na voljo pa bo tudi ponoči.

Svetilke na gravitacijo
Si predstavljate, da je mogoče svetlobo proizvajati tudi brez elektrike in celo brez baterije? Najbrž težko, vendar kaže, da je možno tudi to. Svetilke na gravitacijo namreč potrebujejo le utež, ki jih s premikanjem poganja bližje k središču zemlje. Za ta namen svetilko obesite čim višje pod strop, na sistem obesite 12-kilogramsko težko utež (kamen …) in pustite, da se po verižici počasi spušča proti tlom. Med spuščanjem in premikanjem verižic se sproži generator, ki omogoči, da luč sveti. Gravitacijske svetilke so razvili nedavno, zdaj pa jih s pridom uporabljajo v deželah v razvoju, kot je Kenija. Morda pridejo prav tudi nam.

Okolju prijazna zelena energija
Če vas zanima, kaj je novega na področju priročnih zelenih virov energije za poganjanje luči, svetilk, radijskih aparatov, telefonov, prenosnikov …  si oglejte spletno stran www.windup-battery.com, kjer podpirajo okolju prijazno zeleno energijo. 

Kako podobno lučko na gravitacijski pogon naredimo kar sami
Za pridne roke, ki rade ustvarjajo, bo zanimiv video, ki prikazuje, kako podobno lučko na gravitacijski pogon naredimo kar sami, in to iz odpadnega materiala. 
Video si lahko ogledate na spletnem naslovu www.windup-battery.com/diy/diy-gravity-lightgravity-generator.

Ključne besede:
energija, hoja, kinetična energija, baterija, svetloba

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: