Skupaj razkrivamo

14.11.2008

Vas hiša zdravi ali zastruplja?
Tekst: Metka Pezdirec in Jožica Pinter


Ko govorimo o diagnostiki, pogosto spregledamo, da poleg hrane in počutja na naše zdravstveno stanje močno vpliva tudi prostor, v katerem bivamo in delamo.
Naši domovi so del planetarnega ekosistema – od sonca prejemajo toploto in kozmično sevanje, iz tal zemeljsko sevanje in magnetizem, z neba dež in veter. Enako kot živi organizmi trošijo energijo, materiale, zrak in vodo, v okolje pa oddajajo odpadne produkte. Sodobne hiše so velike potrošnice in onesnaževalke okolja. Osnovni viri, kot so zrak, voda, energija in materiali, so postali del proizvodnega sistema, ki jemlje in nič ne vrača. Posledice, so daljnosežne ...

Danes večina ljudi čuti vsesplošno zaskrbljenost zaradi onesnaženosti zunanjega okolja, veliko manj pa se jih zaveda, da jih ta nevarnost obdaja tudi v lastnih domovih, delovnem okolju, javnih zgradbah (vrtcih , šolah, bolnišnicah, zdraviliščih) – torej v zaprtih prostorih, kjer preživimo večji del dneva: prespimo tretjino dneva, drugo tretjino preživimo na delovnem mestu v tretjem delu pa nam ostaneta na izbiro bivalni prostor ali narava.

Sprehodite se po svojem domu in presenečeni boste, kje vse lahko odkrijete vire onesnaženja. Če začnete pri vrhu: ostrešje je bilo morda premazano s toksičnimi snovmi ali izolirano s potencialno nezdravimi materiali, strehe starejših stavb pa še vedno vsebujejo azbest. V stene je bila pogosto vbrizgana izolacijska pena, ki oddaja formaldehidne hlape, medtem ko lahko notranja dekoracija vsebuje barve, izdelane na polimerni osnovi, ali plastične tapete, ki oddajajo dodatne škodljive pline. Starejša barva lahko vsebuje svinec, s škodljivimi snovmi so pogosto prepojena tla, na katerih so sintetične preproge, ki oddajajo formaldehid in ustvarjajo škodljivi prah, ali pa tla prekrivajo plastične ploščice, ki skupaj s pohištvom povzročajo statično napetost.

Sodobni dom ni tako varen, kot smo mislili. Novejši je, večja je verjetna stopnja onesnaženosti. Značilni vonji novih hiš so dejansko pravi »kemični koktejli«. Notranje onesnaževalce lahko v grobem razdelimo na:
  • pline, ki nastajajo pri ogrevanju prostorov (ogljikov monoksid),
  • hlape (formaldehid v gradbenih materialih draži sluznico, dihalne poti, povzroča glavobole),
  • delce (prah, ki se izogne dihalnim filtrom in prodre v pljuča) in
  • sevanja (elektromagnetna sevanja).
Sintetični materiali v bivalnih prostorih povzročajo vlago in potenje zidov in so osnova za biološki razvoj plesni, glivic in lišajev. Na fasadah omogočajo razvoj črnih pajkastih glivic, ki se hranijo iz fasadnega tkiva in pospešujejo staranje fasade. Zidovi so pogosto prepojeni s podtalno vlago, ki poslabšuje ali celo izniči termoizolacijo v gradivih zidov (če gradbena konstrukcija vsebuje več kot 16 % vlage, je njena termoizolacijska sposobnost izničena).

Naravni mineralni ometi in apnene barve na stenah so paroprepustni, sprejemajo odvečno vlago in jo oddajajo – izsušujejo zidove, ne da bi pri tem izgubili svoje tehnološke lastnosti, hkrati pa zagotavljajo občuten prihranek energije. Vsekakor so del gradbene biologije, ki prinaša popolnoma nov koncept v gradbeništvu, saj ga združuje s holističnim pogledom na odnos med ljudmi in njihovimi zgradbami.

Množica oglasov neprestano usmerja človeka v nakupe gradbenih materialov, katerih škodljivost za zdravje ni bila nikoli preverjena, ali pa imajo celo zavajajoče deklaracije, ki jih proizvajalci brez predhodnih raziskav izdelajo največkrat sami. Slovenska zakonodaja je glede tehnološke kakovosti gradbenih materialov zelo ohlapna in pomanjkljiva – vse je prepuščeno projektantom in gradbenim podjetjem ter kupcem, ki izbirajo po lastni presoji.

Pomembno je, da gradbeni materiali ne vsebujejo zdravju škodljivih kemikalij (topil, razredčil in konzervansov), ki škodljivo vplivajo na počutje in zdravje človeka, in da ne povzročajo alergij.

Eden največjih Inštitutov za gradbeno tehnobiologijo, Rossenheim GmbH, Nemčija, že več kot 15 let proučuje in preizkuša različne materiale ter izvaja za bivalne prostore testiranja na 99 alergenov, pri čemer daje velik poudarek na kakovostno stensko slikarijo, pode in opremo. Šele ko so izpolnjena vsa merila za pridobitev certifikata, Inštitut podeli zelo spoštovan in cenjen žig »testiral in priporočil IBR«.

V naših novicah pogosto berete, koliko zaostajamo pri razvoju lastnih eko izdelkov. Tokrat pa lahko z veseljem zapišemo, da je po večletnem razvoju in številnih raziskavah v slovenskih in tujih laboratorijih tehnologom slovenskega podjetja ING.KLAN Inženiring, d.o.o., uspelo razviti zdrava mineralna sistema za finalno obdelavo bivalnega prostora: sistem sušilnih ometov in sistem apnenih barv – 100 % naravnih, trenutno edinih s certifikatom kakovosti IBR. Po tehnoloških značilnostih sta edina takšna v evropskem prostoru, zato sta intelektualno tehnološko zaščitena.

Nadstandardna kakovost bivalnega prostora ne pomeni le novih oblik in sodobnega videza. V razvitem svetu to pomeni predvsem uporabo zdravju neškodljivih gradbenih materialov, kot so les, kamen, apno, mavec, kovina in steklo. Materiali se izbirajo skrbno – barve in snovi za končno obdelavo so organskega izvora. Dobro osnovo pa potem tudi vzdržujemo z naravnimi materiali, naravnimi čistili in naravnimi dišavami.

Tako hiša postane domovanje našega zdravega telesa in duha in naša vez z naravo. 

Ključne besede:
hiša, dom, delovno okolje, viri onesnaženja

 

Sorodni članki:

1,586914E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: