Skupaj razkrivamo

6.11.2017

Eliksirji mladosti
Besedilo: Sanja Lončar

Ali res obstajajo – ali gre le za trženjske trike, stare toliko kot človeštvo?

Ne mislite, da samo današnji čas narekuje mladost in vitalnost kot pogoja za uspeh. Res je, da se modne smernice glede pričesk, oblačil, obsega bokov ali prsi … spreminjajo, večna pa je potreba ljudi (in zlasti žensk), da bi ustavili ali vsaj prikrili znamenja pešanja telesa.

Razlika med današnjim časom in preteklostjo je le v tem, da so nekoč znali telo pomladiti od znotraj, dandanes pa se večina poskusov na tem področju vrti okrog »fasaderskih« del na površju telesa. Vbrizgavanje botoksa, napenjanje, vstavljanje silikonskih vsadkov, zategovanje ... to je vse, na kar se danes spomnijo tisti, ki si želijo podaljšati mladost. 

Žalostne primere, ki pričajo, kam vodi zasvojenost z mladostnim videzom, srečamo na vsakem koraku, zlasti na televizijskih zaslonih in straneh tabloidov. Občasno pa naletimo tudi na ljudi, ki svojih let ne skrivajo, a se kljub temu zdijo mladostni in zdravi ter so polni energije in veselja do življenja. 

Vas zanima skrivnost vitalnih in zdravih starostnikov?
Zdravje se začne v »podstrešju« in v »srcu«. Od tam prihajajo vzorci, ki nam lahko grenijo življenje in celo povzročijo vrsto težav, ki pospešeno obrabljajo telo. Če pa imamo glavo in srce na pravem mestu in smo ob pomoči izkušenj prišli do spoznanja, kdo naj bo komu gospodar, nam ostane razmeroma lahka naloga vzdrževanja telesa v dobri formi. 

EMŠO je le izgovor 
Predstavljajte si, da obiščete prijatelje, ki živijo v umazanem in zaprašenem stanovanju, stanovalci pa bi vam hiteli razlagati, da je takšno zato, ker je pač staro. »In kaj ima s tem opraviti starost stanovanja, vseeno bi ga lahko pospravili in v njem lepo živeli,« bi zagotovo pomislili. 

Enako logiko uporabite za svoje telo. In kaj potem, če je staro? To ni izgovor, da ga ne bi prezračili, pospravili, po potrebi malce prenovili in v njem uživali …

Prestar sem, da bi kaj spremenil
Ta stavek vas bo postaral hitreje kot slaba hrana! Ko se nehamo prenavljati v duhu, ko nad sabo dvignemo roke in izgubimo voljo za raziskovanje življenja kot nenehno nove priložnosti, se kolesje ustavi in začne se proces razgradnje. Ste že opazili ljudi, ki jim ni nikoli dolgčas, ki potujejo, se učijo novih veščin, odkrivajo, se spreminjajo … Mnogi bodo porekli: »Blagor njim, ker so zdravi in to lahko počnejo. Tudi jaz bi, če me ne bi bolelo.« Ste kdaj pomislili, da so ti ljudje zdravi zato, ker so veseli – in ne nasprotno?

Kaj potrebuje telo?
Tako kot starodobni avtomobili tudi telesa starejših letnikov potrebujejo nekaj več vzdrževanja, dobro gorivo, redno podmazovanje in »tehnične preglede«, predvsem pa dobre voznike. 

Srednjeveški eliksirji
Umetnost pomlajevanja se je vedno vrtela okrog pripravkov, ki so sposobni urediti veliko procesov hkrati. Med najbolj iskanimi srednjeveškimi pripravki so bili tisti na osnovi melise, žafrana in rožmarina. Zdaj vemo – in temu pritrjuje tudi znanost –, da vse tri rastline ščitijo ter obnavljajo živčevje in ožilje, zavirajo pešanje umskih sposobnosti in celo odganjajo sive misli. Žafran je rastlina, o kateri je Paracelsus zapisal, da vrača veselje do življenja in obuja opešano naravo. Hildegarda je sposobnost, da vrne veselje in milino, videla predvsem v melisi, o kateri je zapisala, da premore moč petnajstih zdravilnih zelišč. Da je rožmarin dober za spomin, kri, srce in prebavo, je vedela že vaša babica. 

Vzhodnjaške skrivnosti
Na Vzhodu je nabor tovrstnih rastlin drugačen, vendar niso nič manj učinkovite. Največ regenerativnih moči so pripisovali različnim oblikam ženšena, ki še zdaj veljajo za odlično pomoč, ko je treba sistematično okrepiti telo. Ženšen je ena od prvih rastlin, ki je prestala tudi zahodnjaško pikolovsko potrebo po merljivih dokazih in definiranih mehanizmih delovanja. Zahodna medicina je priznala, da ženšen v resnici deluje in pomaga pri vrsti težav. Ko gre za staranje, je zagotovo v veliko pomoč, saj krepi imunski sistem, izboljšuje koncentracijo, zagotavlja boljši spanec, zavira pešanje tkiv in krepi nadledvično žlezo, s čimer dviga raven energije v telesu. 

Japonci, ki so verjetno velemojstri ohranjanja mladostnega videza in lahkotnosti telesa, so nam odkrili zeleni čaj in ginko. Ker smo čaju v tokratnih novicah posvetili posebno besedilo, si raje oglejmo, kaj se skriva v listih najstarejše drevesne vrste na planetu. 
Ginko je zelo posebna rastlina, ki že zgolj s svojim obstojem (na Zemlji je že 300 milijonov let) in z dolgoživostjo (drevo lahko doseže starost štiri tisoč let) dokazuje, da mu staranje ne pomeni težave. 

Ginko dobesedno prevetri naše telo, saj zagotovi boljšo oskrbo celic s kisikom. Takšno delovanje se najbolj opazno kaže v obliki izboljšanja spomina in boljšega delovanja možganov. Izvleček ginka so leta 2000 tudi uradno priznali kot dobro zdravilo za lajšanje simptomov demence. Toda to ni vse, kar zmore. Ginko namreč okrepi celične ovojnice in jih ščiti pred vdorom strupov, redči kri in zavira nastajanje krvnih strdkov, varuje pred vnetjem mrežnice (in tako prispeva k boljšemu vidu v starosti) ter skrbi za boljšo prekrvavljenost vseh okončin. Tako bo pri hoji manj bolečin, okončine bodo gibčnejše in nasploh bomo manj »leseni«.

Sodobna znanja o celici
Namesto v celoti je znanost skrivnost zdravja iskala v vse večjem poglabljanju v podrobnosti. Ko se je že zdelo, da bo ta pot obsojena na neuspeh, se je zgodilo prav nasprotno – na ravni celice sta se znova srečali fizika in metafizika. Osupljiva odkritja o tem, kako deluje celica, nam lahko znova pomagajo celostno razumeti in okrepiti zdravje – od celične ravni navzgor. 

Namesto ukvarjanja s posledicami, ki jih je z leti vse več, razumevanje zdravja na celični ravni omogoča, da odpravimo glavne vzroke, ki so povzročili različna pomanjkanja, presežke in druge nepravilnosti v delovanju telesa. 

Dejansko je začeti pri celici zelo moder način za temeljito prenovo telesa. 
Na trgu je že cela vrsta zelo učinkovitih naravnih pripravkov: CBD-izvlečki, ki temeljito obnovijo kanabinoidni sistem v telesu, pripravki, ki delujejo na celični ravni, denimo kaskadno fermentirani pripravki, ter izdelki z encimi ali drugimi naravnimi molekulami, ki prispevajo k izboljšanju delovanja celic.Tu so še pripravki, ki nadomeščajo pomanjkanje snovi, ki jih metabolizem vse težje sintetizira sam, denimo kolagen, koencimi, hialuronska kislina

Edina »pomanjkljivost« takšnih sistemskih pripravkov je, da se človeku, vajenemu takojšnjih učinkov, njihovo delovanje zdi prepočasno. Že večkrat sem slišala komentarje tipa »tole jemljem že nekaj dni, vendar ne čutim nobene razlike«. Enako velja za tiste, ki si na obraz nanesejo kremo in se takoj pogledajo v ogledalo, da bi preverili, ali so gubice že izginile. 

Delovanje na celični ravni zahteva svoj čas, in ta sploh ni dolg, če razumemo, kaj se dogaja. En ciklus obnove celic praviloma traja 28 dni, zato lahko trajno spremembo začutimo po približno štirih tednih jemanja pripravka. Ker se presnova z leti upočasni, je včasih treba počakati od osem do deset tednov. 

Pri večini pripravkov, ki so jih znanstveno spremljali in ugotavljali spremembe pred in po jemanju, so se resni in merljivi rezultati v krvi, tkivih, energiji celice … praviloma pokazali po dveh mesecih. Šele takrat bomo začutili spremembo. Še bolje pa je to, da bomo kljub jemanju enega samega pripravka dosegli izboljšanje na več ravneh. Mar ni to odlična ekonomija časa in denarja? 

Kar koli boste izbrali, začnite od znotraj – tisto, kar se bo na koncu videlo tudi navzven, bodo vaša globinska vitalnost, energija in lepota. 

Ključne besede:
mladost, eliksir mladosti, staranje, vitalnost, srce, hrana, pomlajevanje, žafran, rožmarin, melisa, ženšen

 

Sorodni članki:

2,929688E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: