Skupaj razkrivamo

11.1.2009

Vpliv barv na počutje. Tekst: Metka Pezdirec in Jožica Pinter

Naši prostori za bivanje so se skozi zgodovino spreminjali in hiša ali stanovanje je danes veliko več kot le streha nad glavo. Današnji domovi morajo omogočati izredno raznoliko uporabo, zagotavljati varnost, prijetnost, dajati navdih in toplino, predvsem pa biti zdravi. Pri vsem tem imajo pomembno vlogo barve, ki so močno povezane z našimi občutki – življenje  brez občutkov lahko opišemo kot brezbarvno. Barve so povsod okoli nas, kamorkoli pogledamo: so hladne in tople, pomirjujoče in stimulativne. Vsak izmed nas vidi barve na svoj edinstven način.  Delovanja svetlobe pa ne zaznavajo samo naše oči, temveč naše celo telo, ki preko kože občuti kakovost svetlobe – barve. Tako barve aktivno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti.

Sončna svetloba oddaja energijo, ki je pomembna za vsa živa bitja na zemlji in človeku napaja telo, dušo in razum. Sestavljena je iz več različnih barv, štiri primarne barve (Heringov barvni krog – naravni barvni sistem) pa so rdeča, modra, zelena in rumena. Te barve naše oko zaznava kot neodvisne barve. Z mešanjem teh čistih barv dobimo sekundarne barve.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja so se z razcvetom kemične industrije pojavile številne škodljive slikopleskarske barve. Te so le navidezno primerne za uporabo in privlačne na pogled, dejansko pa človeku in okolju povzročajo veliko škodo, saj vsebujejo škodljive ali celo strupene sestavine. V sodobnosti je mogoče ustvariti preko 16 milijonov različnih barv. Povečana uporaba in dostopnost barv sta sicer pripomogli k temu, da je svet videti svetlejši in vedrejši, vendar pa nas danes na vsakem koraku bombardirajo z barvami – pri tem, kar jemo, česar se dotikamo in kar nosimo; preko oglasov, revij, časopisov in televizije; barv je polna sleherna trgovina, v katero stopimo. Ker je barva tako prevladujoča in se neprestano spreminja z modo, se nagibamo k temu, da jo vse manj opazimo in jo jemljemo zgolj kot umetno in lepotilno. Takšno manipuliranje z barvami je privedlo do pretirane potrošnje in izkoriščanja. Vendar ima barva globlji duhovni in psihološki, zdravilni in pomlajevalni učinek, kar dokazujejo mnoge kulture, ki so barve tisočletja uporabljale v zdravilne namene.
Načrtovanje sprememb v domu ali snovanje novega je lahko razburljivo in polno izzivov. Lahko pa je tudi zapleteno. Če želimo, da bo naš dom bolj zdrav in ne bo onesnaževal okolja, bomo zanj porabili več časa in morda tudi več denarja. Pri oblikovanju zdravega in prijetnega doma so poleg oblike, razporeda, uporabe naravnih materialov zelo pomembne tudi barve. Stenske barve obdajajo okoli 70 do 80 % bivalnega prostora, zato pomembno vplivajo na kakovost našega življenja. Z njimi lahko naredimo majhno sobo večjo, svetlejšo, toplo ali hladno, hkrati pa imajo barve tudi pomemben vpliv na razpoloženje ljudi. Tople barve, kot je npr. rdeča, vidimo kot aktivne, dinamične in mladostne. Hladne barve, kot je zelena, vidimo kot pasivne, statične in konzervativne. Prav tako imajo tudi posamezne barvne kombinacije različne učinke na človekovo osebno počutje. Vpliv barv na naša čutila se izraža v treh smereh:
  • v prostoru, ki nam ga bodisi razširja ali zožuje;
  • v času, ko ločimo med kratkočasnimi in dolgočasnimi barvami, ali ko različno hitro reagiramo nanje;
  • v energiji, ki jo izžarevajo, tako da so odločujoče pri opremi stanovanj, delovnih prostorov, šol in vrtcev, bolnišnic …
Te funkcije lahko s pridom uporabimo pri opremljanju svojega doma in zagotovimo pravo vzdušje in udobno okolje:
  • V dnevni sobi, kjer aktivno preživljamo svoj čas, naj bodo barve tople, živahne, elegantne, ker takšne vzbujajo prijetne občutke, toplino in domačnost.
  • Pri izbiri barv za otroško sobo je potrebno upoštevati otrokovo starost, kajti na barve se odziva že dojenček. Močne barve niso primerne.
  • Kopalnica je miren prostor, v katerem se sproščamo, osvežimo. Imenujemo jo tudi  »osebno svetišče«. Najbolj primerni barvi za kopalnico sta modra in zelena, ker sta čisti in sproščujoči.
  • Svetli, stimulativni toni v kuhinji in jedilnici lahko povečajo energijske tokove.
  • V spalnici je pomembno ustvariti prijetno, pomirjujoče vzdušje, kjer se bomo spočili in prepustili prijetnim občutkom. Modra barva pomirja, zelena ustvarja harmonijo.
Stoletja so pleskarji in umetniki poslikavali stene in strope z apnom in naravnimi mineralnimi barvami, ki so v veliki meri ohranjene do danes. Apnene barve so edine, ki fiziološko odgovarjajo človeku. V bivalnem prostoru absorbirajo prekomerno vlago in izsušujejo stene, delujejo dezinfekcijsko proti biološkim naslagam, osvežujejo prostor, ne povzročajo alergij in dobro dihajo z živimi bitji. V razvitem svetu se trend delovanja gradbenih tehnologov in strokovnjakov, ki delujejo na področju zdravega bivalnega okolja, vse bolj povezuje z naravo in njenimi izvornimi surovinami. Trud in znanje s tega področja so združili tudi slovenski strokovnjaki in razvili naravne, zdravju prijazne apnene barve; ne le bele, temveč z uporabo naravnih pigmentov iz mineralov in rastlin tudi v mnogih barvnih odtenkih. Mnogi niti ne vedo, da so naravne, zdravju prijazne barve že nekaj časa na voljo tudi pri nas.

Poiščite dobavitelje zdravega in ekološko neoporečnega materiala ali se obrnite na strokovnjaka, ki ve, kako delati s tradicionalnimi materiali po starih metodah. Morda boste imeli srečo in boste našli gradbenika, ki bo pripravljen uporabiti minula znanja ter svoje delo opraviti skrbno in z užitkom. Dodaten čas, denar in napori, ki jih boste vložili, se bodo povrnili z mnogimi leti zdravega in srečnega življenja.

Ključne besede:
barve, dom, bivalni prostor, ekološki material

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: