Skupaj razkrivamo

13.12.2017

Preženite mraz z rožmarinom
Povzeto iz knjige Ščepec rešitve

Na seznam živil, ki vas bodo pozimi grela in bodo obenem prva pomoč ob nastopu morebitnih težav zaradi (pre)polnih krožnikov, nikakor ne pozabite uvrstiti rožmarina. 
Sivi dnevi bodo ob pomoči rožmarina svetlejši, saj njegova aroma spodbudi valovanje, hitro prebudi čute in zbistri um. Zato nas rožmarinov izvleček ali čaj predrami bolje kot kava, hkrati pa izboljša dostavo kisika v kri, kar se pozna tudi v obliki boljših kognitivnih sposobnosti. 

Da to drži, pričajo tudi raziskave, ki jih opisujemo v knjigi Kako ohraniti možgane. V okviru ene od njih so udeleženci testiranja, ki so teste opravljali v sobi, odišavljeni z eteričnim oljem rožmarina, dosegli za 60 odstotkov boljše rezultate kot tisti, ki so enake teste reševali brez pomoči rožmarina. 

Če vas pozimi pogosto zebe, bo rožmarin aktiviral srce in krvni obtok. Tovrstna pomoč pride še posebno prav osebam z nizkim krvnim tlakom in upočasnjeno presnovo. 
Po jutranjem prhanju si natrite stopala z rožmarinovim masažnim oljem (100 kapljicam osnovnega olja dodajte 15 kapljic eteričnega olja rožmarina), spijte skodelico rožmarinovega čaja ali pa rožmarin zaužijte v obliki izvlečka.

Grenčine in čreslovine v rožmarinu spodbujajo vse prebavne žleze, zlasti jetra in žolčnik, ter podpirajo delovanje želodca in črevesja.

Tudi kitajska tradicionalna medicina v rožmarinu vidi zelišče, ki dviga energijo. Rožmarin naj bi bil odlična hrana za srčni, pljučni in vranični či, poleg tega aktivira či osrednjega grelca in prežene mraz.

Seznam bolezni, pri katerih si je mogoče pomagati z rožmarinom, je resnično dolg in raznolik. To so pokazali tudi raziskovalci libijske medicinske fakultete. Ugotovili so, da sestavine rožmarina (zlasti karnozol, karnozolna kislina, kavna kislina in rožmarinska kislina) kažejo terapevtski potencial za preprečevanje in zdravljenje bronhitisa, astme, senenega nahoda, kašlja, krčev, refluksa, želodčnih razjed, ateroskleroze, ishemične bolezni srca, katarakte (siva mrena) in slabe gibljivosti spermijev. Poleg tega se rožmarinska kislina dobro vsrkava iz prebavil in skozi kožo, poveča proizvodnjo prostaglandina E2 in zavira nastajanje levkotriena B4 v belih krvničkah. To uvršča rožmarinsko kislino med močna protivnetna sredstva (Indian Journal of Experimental Biology, 1999; 37(2): 124–130). 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

ROŽMARIN V VINU
Najboljši okus dosežemo, če v vino namočimo že posušen rožmarin (svež rožmarin, bo oddal več grenčin!).

Okus vina, v katerem smo namakali posušene vejice, bo prijetnejši.

Če v steklenico dobrega črnega vina namočimo dve vejici v velikosti steklenice, bo vino polno aromo dobilo v dveh do treh dneh. Proces lahko pospešimo in ga skrajšamo na en dan, če uporabimo več vejic.

Če ugotovite, da ste predolgo čakali ali pa uporabili preveč rožmarina, tako da je vino postalo preveč aromatizirano, ne skrbite. Uporabite ga kot koncentrat in ga mešajte z nearomatiziranim vinom enake sorte.

Će Homer je kozarček tako odišavljenega vina čislal kot najboljši recept proti težavam, ki jih prinaša starost. Tudi težka hrana bo ob takšni pijači veliko lažje prebavljiva.

Ključne besede:
rožmarin, mraz, živila, srce, krvni obtok, eterično olje, rožmarin v vinu

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: