Skupaj razkrivamo

16.2.2015

Rožmarin za svetlejši dan!
Besedilo: povzeto iz knjige „Ščepec rešitve“

V rožmarinu je energija izhajajočega sonca, zato ne preseneča, da že nekaj vdihov predrami naše telo in ga požene v nov dan. Zlasti če se zbudite z občutkom, da vas polovica manjka, lahko uporabite rožmarin, da hitreje pridete k sebi.

V času sivine, vlage in utrujenosti v glavi je njegovo blagodejno delovanje še toliko bolj dobrodošlo. Že naši predniki so vedeli, da je rožmarin „za spomin“ in „za ljubezen“. Zato so se z vejicami rožmarina krasili mladoporočenci, polagali so jih tudi v zibelke otrok in krste umrlih.

Današnja znanost ugotovitve naših prednikov le dokazuje z novimi metodami. 

Rožmarin za spomin
Znanstveniki so potrdili, da rožmarin res deluje na naše možgane. Že samo po 20 minutah vdihavanja izvlečka iz 1,8-cineola, ki ga je v rožmarinu veliko, se poveča pretok krvi v možganih, kar ugodno vpliva na številne telesne in umske funkcije ter deluje antidepresivno (Chemical Senses. 1994; 19(4): 359–364). 

Čeprav natančen mehanizem delovanja ni poznan, se je rožmarinska kislina izkazala za obetavno preventivo pred Alzheimerjevo boleznijo, v nekaterih primerih pa so dokazali celo njeno terapevtsko učinkovanje. Pri Alzheimerjevi bolezni se akumulirajo proteinski amiloidni plaki in ovirajo komunikacijo med živčnimi celicami. V zdravih možganih protein beta amiloid razpade in se izloči. Rožmarinska kislina preprečuje odlaganje amiloidnega plaka in deluje na razpadanje že nastalega plaka. Lahko bi rekli, da rožmarin pomaga pri rednem odstranjevanju smeti iz možganov in jih tako vzdržuje v formi. 
Tudi acetilholin je pomemben za dobro komunikacijo med živčnimi celicami. Rožmarin vsebuje najmanj pet antioksidativnih snovi, ki zavirajo razgradnjo in propadanje acetilholina, ki je pri Alzheimerjevi bolezni že tako v prenizkih količinah. V isti ameriško-japonski raziskavi so še dokazali, da karnozolna kislina izboljšuje spominske funkcije ter ščiti možgane pred oksidativnimi procesi in posledično znižuje tveganje tudi za druge nevrodegenerativne bolezni, kot so možganska kap, Parkinsonova bolezen in ALS (amiotrofična lateralna skleroza – bolezen motoričnih celic v možganih in hrbtenjači) (Journal of Neurochemistry. 2008; 104 (4): 1116–1131).

Slabe volje zaradi glivic?
Vsi, ki berete naše novice, verjetno že veste, kakšno razdejanje v telesu in v počutju lahko ustvarijo strupi, ki jih izločajo glivice. Aflatoskini in drugi živčni strupi so v ozadju hudih nihanj razpoloženja, težav s kratkoročnim spominom in utrujenostjo, ki jih zdravniki zmotno prepoznavajo kot različne oblike depresije ali drugih motenj. Zato namesto antidepresivov morda potrebujete le rožmarin. Ta se je izkazal za zelo uspešnega pri zatiranju Candide albicans in nevarne plesni Aspergillus niger (Journal of Food Protection. 2005; 68(4): 790–779).

V poskus in vivo so vključili ljudi, obolele za različnimi vrstami raka in pljučnico, ki so imeli obenem tudi kandidozo. Njihov imunski sistem je bil močno oslabljen zaradi uporabe številnih citotoksičnih zdravil, antibiotikov in kortikosteroidov. Z bombažno krpico so jim petkrat dnevno v usta aplicirali vodno emulzijo eteričnega olja rožmarina. Ti bolniki se predhodno niso odzvali na standardno sintetično antimikotično zdravilo, Nistatin®. Ko so uporabili razredčeno eterično olje rožmarina, je kandida popolnoma izginila v samo 2 do 4 dneh (Indian Journal of Experimental Biology. 1979; 72 (7): 175–176)!

Utrujeni od stresa?
Veliko današnjih težav s počutjem prihaja tudi zaradi kroničnega stresa in izčrpanosti. Tudi na tem področju je rožmarin lahko v veliko pomoč. Poskusi so pokazali, da vdihavanje 10-krat razredčenega eteričnega olja rožmarina vpliva na zmanjšanje stresnega hormona kortizola, saj v telesu aktivira sistem „lovilcev prostih radikalov“ in prepreči oksidativni stres (Psychiatry Research. 2007; 150 (1): 89–96).

Poženimo kri, preženimo depresijo!
Rožmarin lahko v obliki čaja, začimbe ali tinkture uporabimo tudi pri številnih drugih težavah. Že tradicionalna kitajska medicina je ugotovila, da je rožmarin hrana za srčni, pljučni in vranični či ter aktivira či osrednjega grelca in prežene mraz. 

Rožmarin aktivira srce in krvni obtok, čisti jetra in izboljša cirkulacijo. Zato je v veliko pomoč vsem, ki trpijo zaradi nizkega krvnega pritiska. 

Skodelica rožmarinovega čaja, dodajanje rožmarina kot začimbe ali uživanje v obliki izvlečka ali tinkture nam da zagon in osvobaja energijo. 

Če imate mrzle roke in noge, si lahko pomagate tudi s tem, da v olju namakate vejice rožmarina (ali olju dodate nekaj kapljic eteričnega olja) in s takšnim masažnim oljem natrete noge. 

Dolg seznam koristi
Prostor v novicah je preveč omejen, da bi lahko našteli tudi druga področja, na katerih je dokazano blagodejno delovanje rožmarina. Več o njegovem protibakterijskem delovanju ali o tem, kako pomaga jetrom, pri revmi in putiki, pri prebavi in zaščiti telesa pred strupi, lahko preberete v knjigi „Ščepec rešitve“. 
________________________________________
Rožmarinov čaj
Kot poživljajoč napitek si pripravimo rožmarinov čaj. Polovico čajne žličke rožmarinovih iglic prelijemo s skodelico vroče vode (na približno 70 oC, podobno kot za zeleni čaj) in pustimo namočene dve minuti. Nato napitek precedimo in pijemo po eno skodelico zjutraj. Na ta način tudi uravnavamo prenizek krvni pritisk ali slabo prekrvavitev.
Rožmarinov napitek uživamo teden ali dva, nato pa prekinemo, saj telo v tem času že vzpostavi naravno ravnovesje. Potem si pripravimo napitek le občasno.

Ključne besede:
#, rožmarin, spomin, možgani, depresija, glivice, kandida, stres, rožmarinov čaj

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: