Skupaj razkrivamo

8.11.2010

Zdravilne rastline za bolezni srca in ožilja 
Besedilo: mag. farm. Jože Kukman

Med najbolj pogoste bolezni srčno-žilnega sistema štejemo: visok ali nizek krvni pritisk, arteriosklerozo, prekrvavitvene motnje, krčne žile, aritmije in popuščanje srčne mišice. 
Znaki, ki opozarjajo, da nekaj ni v redu, so številni: hitra utrujenost, težko dihanje, bolečine v predelu prsi, motnje spanja, težave s koncentracijo, otekline na golenih in mečih, pogosto odvajanje vode itd.

Vzroki za nastanek navedenih motenj so lahko zelo različni: prekomerna telesna teža, nepravilna prehrana, pogoste stresne situacije, nezadovoljstvo, prirojene napake na posameznih organih, preveč alkohola, kajenje itd.

Zato so najboljši ukrepi odpravljanje vzrokov: če smo pretežki, je treba zmanjšati telesno težo, če je težava v premalo gibanja, je skrajni čas, da začnemo z več telesne vadbe, če pa so srčne težave posledica stresa, je najboljše zdravilo umiritev in dobri odnosi s soljudmi. 

Zdravilne rastline in srčno-žilne bolezni 
Za odpravljanje težav so ljudje že od nekdaj uporabljali tisto, kar jim je ponujala narava: na osnovi dolgoletnih izkušenj so prišli do spoznanj, kaj najbolj pomaga. Znanje se je prenašalo iz roda v rod in se je marsikje ohranilo do današnjih dni. Veliko takšnih ugotovitev je potrdila tudi današnja znanost. Začnimo kar po vrsti.

Visok krvni pritisk
Visok pritisk, ki v začetku ne povzroča kakšnih posebnih težav, pozneje pa se pojavijo vrtoglavice, glavoboli, težko dihanje, močno razbijanje srca in motnje spanja, uspešno znižamo s pitjem čaja iz gloga, bele omele, plešca, oljčnih listov, preslice, brezovega listja, zlate rozge, melise in baldrijana. Mešanice delujejo bolje od posameznih rastlin. Uporabljamo lahko tudi tinkture. 

Arterioskleroza – povišan holesterol
To težavo pogosto spremljajo bolečine v rokah in nogah, utrujenost, težave s koncentracijo in bolečine okoli srca. Pomaga pitje čaja iz artičoke, gloga, rmana, koprive, jetičnika in lipe. Posebno priporočljivo je uživanje pripravkov iz česna, čemaža in ginka bilobe. 

Nizek pritisk
Jasni znaki prenizkega krvnega pritiska so hladne okončine, nenadne vrtoglavice, glavoboli in slabosti. Znani pripravki za izboljšanje stanja so čaji iz rožmarina in bele omele (uravnava krvni pritisk), rožmarinovo vino, pitje dovolj tekočine, masaže in ukvarjanje s športom. 

Prekrvavitvene motnje
Prepoznamo jih po modrih prstih, povečani občutljivosti na mraz ter pekočih bolečinah v rokah in nogah. Od zdravilnih rastlin najbolj pomagajo rožmarin, glog, lakota in ginko biloba. Učinkovite so tudi nožne kopeli s toplo raztopino soli ali jabolčnega kisa in dovolj topla oblačila. 

Krčne žile
Razširjene in oslabljene žile nastajajo kot posledica slabe elastičnosti žilnih sten. Povzročajo mišične krče, zastajanje vode, zlasti v nogah, vse to pa spremljajo bolečine in pogosta vnetja. Od naravnih pripravkov pomagajo plodovi divjega kostanja, medena detelja, cvetovi nepozebnika (hamamelis) in cvetoča rastlina ajde. 

Aritmija
Neenakomerno bitje srca občutimo kot nerazložljiv občutek strahu, zadihanost, potenje in bolečino pri srcu. Pomagajo čaji iz gloga, jegliča, melise, baldrijana, rmana, bezga in peteršilja. Pri večjih težavah so priporočljivi kisovi obkladki in pitje mrzle vode. 

Oslabelost srca
Srce je najbolj delovna mišica človeškega telesa. Deluje neprekinjeno vse dni našega življenja. Prečrpa velikanske količine krvi (10 litrov na minuto), ki jo, obogateno z energijo in s kisikom, potiska v vsak del organizma in s tem omogoča normalno delovanje vseh organov. Znaki oslabelosti srčne mišice so bolečine v prsih, hitra zadihanost, utrujenost in nenadne slabosti. Srce najbolj okrepi uživanje gloga, ki izboljša črpalno moč, ureja utrip, uravnava pritisk in prekrvitev ter rahlo pomirja. Dobro učinkujejo tudi jeglič, rman, baldrijan, robida in srčnica. 

Potrebno je redno odvajanje vode. S tem, da telo redno izloča tekočino, se zmanjšuje pritisk na srce. Za urejanje odvajanja vode je treba uživati hrano, ki je bogata s kalijem (uravnava delovanje natrija): banane, oreščki, neluščeni riž, krompir, zelje, stročnice, večina sadja itd.
Kakor pri drugih boleznih so tudi pri obolenju srca izredno pomembna čustva. Poškodujejo ga pretirana, zlasti negativna čustva (zavist, škodoželjnost itd.).

Z veseljem do zdravja
Za zdravje celotnega srčno-žilnega sistema so potrebni vesel življenjski slog, veliko empatije ter tudi zdrava prehrana, bogata z vitamini A, B, C, D, E in Q10. Nujno je opustiti razvade, kot so pretirano kajenje in pretirano uživanje alkohola. 

Ključne besede:
bolezen srca, bolezen ožilja, pritisk, arterioskleroza, krčne žile, aritmija, oslabelost srca, zdravje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: