Skupaj razkrivamo

11.1.2009

Zdravljenje s svetlobo
doc. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije


Zdravljenje s svetlobno terapijo je plod 25-letnega raziskovanja zdravljenja motenj razpoloženja. Izpopolnjevanje strategij za uporabo svetlobne terapije je optimiziralo njen antidepresivni učinek. Učinkovitosti uporabe svetlobne terapije je v primerjavi s placebom pri kontrolni skupini pokazala uspešne rezultate takega zdravljenja. Vse bolj se uveljavlja prepričanje, da je svetlobna terapija učinkovita nefarmakološka oblika zdravljenja depresije.

Motnje, pri katerih se uporablja zdravljenje s svetlobo
Glavna bolezenska stanja in težave, za katere je primerno zdravljenje s svetlobno terapijo, so sezonska depresija in druge nesezonske motnje (kot sta unipolarna in bipolarna depresija), sezonsko pojavljajoča se bulimija, nervoza, motnje ritma spanja, predmenstrualne depresije in blažji predmenstrualni sindrom, še posebej pri ženskah, ki se niso odzvale na zdravljenje z zdravili.

Svetlobna terapija je učinkovita pri zdravljenju poporodne depresije in depresije med nosečnostjo, saj v nasprotju z antidepresivi ponuja varno nadomestno zdravljenje in učinkuje, ne glede na to, ali je ženska že kdaj imela sezonsko razpoloženjsko motnjo ali ne. Terapija je uspešna tudi pri zdravljenju motnje pozornosti pri odraslih osebah, saj se je težava ob uporabi zgodnje jutranje svetlobne terapije občutno zmanjšala. Prav tako se je zimska telovadba pod močno lučjo izkazala za učinkovitejšo kot tista pri običajni sobni luči. Izboljšalo se je razpoloženje, delovanje in splošno dobro počutje, ne glede na to, ali je oseba imela depresijo ali ne.

Nekaj podatkov iz raziskav
Ena od raziskav daje podatke, da se je pri pacientih z nesezonsko ponavljajočo se hudo depresivno motnjo po 3 tednih zdravljenja z jutranjo svetlobno terapijo stanje izboljšalo za kar 64 %, in to brez zdravljenja z antidepresivi. Ta rezultat se ni bistveno razlikoval od rezultatov skupine, ki je prejemala antidepresive brez svetlobne terapije. Metaraziskava iz leta 2005 je pokazala, da je zdravljenje s svetlobno terapijo po učinku enakovredno farmakološkemu zdravljenju z antidepresivi. Podobne ugotovitve veljajo za osebe, ki so se zdravile ambulantno in so imele dve leti ali več težave s kronično depresivno motnjo. Novejše analize potrjujejo terapevtske učinke svetlobne terapije pri nesezonski depresiji.

Študije so pokazale, da je zdravljenje s svetlobo koristen dodatek k zdravljenju z antidepresivi. V takem primeru pričakujemo pospešeno izboljšanje stanja, manj simptomov, ki ponavadi vztrajajo kljub začetnemu izboljšanju, in dolgotrajnejše ohranjanje stabilnega razpoloženja. Terapija je bila že uporabljena za pospeševanje okrevanja, pri vzdrževalnem zdravljenju in pri preprečevanju ponovitev.

Uporaba
Svetlobno zdravljenje je enako preprosto posredovati hospitaliziranim in ambulantnim pacientom. Optimalna količina svetlobe je pri vsakem posamezniku drugačna, zato jo moramo prilagoditi. Prilagodita se čas, ko je pacient izpostavljen svetlobi, in število dni, potrebnih za najboljši antidepresivni učinek terapije.

Stranski učinki terapije so skoraj zanemarljivi. Kljub temu je treba biti pozoren na morebiten pojav hipomanije in iritacije, še posebej v prvih dneh zdravljenja. Nekateri pacienti so se pritoževali nad glavobolom in slabostjo, kar se je s časom zmanjšalo zaradi prilagoditve odmerka terapije ali pa je izzvenelo samo od sebe.

Največja učinkovitost se doseže zjutraj. Svetlobna terapija je, kot kažejo podatki, najučinkovitejša, kadar se jo uporablja zjutraj. Izvajanje terapije dvakrat dnevno (zjutraj in npr. zvečer ali sredi dneva) se ni izkazala za najbolj učinkovito. V nekaterih primerih je bilo ugotovljeno, da je svetlobna terapija primernejša, kadar se jo uporablja samo zvečer. Pri pacientih z bipolarno motnjo razpoloženja je namreč jutranja terapija v nekaj primerih sprožila manično reakcijo. Podatki kažejo tudi, da je terapija s kratkotrajnejšo, a močnejšo svetilnostjo luči (10.000 luxov, 30–40 minut zjutraj) po učinku enakovredna tisti, ki ima manjšo svetilnost luči in traja dalj časa (2.500 luxov, 2 uri zjutraj). Svetlobna terapija z 10.000 luxi je postala standardna terapevtska doza.

Terapevtske lučke za domačo uporabo so že dostopne na trgu, npr. PER3. Izjemnega pomena je, da ima lučka vse potrebne certifikate, ki dokazujejo, da je njena uporaba varna in zdravju ni škodljiva.

Opozorilo
Preveliko sevanje lučke lahko povzroči opekline roženice in vek! Oftamološke raziskave so pokazale, da močna svetloba, ki je primerna za zdravljenje, v primeru pacientov, ki niso imeli predhodnih težav z očmi, ne povzroča z očmi povezanih bolezni. Vsekakor pa je pomembno, da se pred kakršno koli uporabo svetilke oseba naroči na okulistični pregled. Raziskave niso vključevale ljudi z glavkomom in katarakto, zato vpliv svetlobne terapije v teh primerih ni preverjen.

Kako do terapevtske lučke?
Podrobne informacije o svetilki najdete na naslovu:
www.adutinvest.com, Tel: 01 25 61 880 , Faks: 01 25 72 058
Gsm : 041 678 484 / 041 243 799

Ključne besede:
svetlobna terapija, depresija, bulimija, nervoza

 

Sorodni članki:

0

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: