Skupaj razkrivamo

19.12.2018

Probiotična terapija zahteva svoj čas
Besedilo: Diana Vlahinič
Novo leto je običajno čas zaobljub in novih začetkov – tudi ko govorimo o zdravju. Ko se odločimo svoje novoletne zaobljube udejanjiti, pa večinoma pričakujemo hitre rezultate in boljše počutje dobesedno čez noč. Zato veliko ljudi obupa že ob prvem »težjem« dnevu, ki ne mine po načrtu.

Toda tako kot naše težave niso nastale čez noč, tudi vidni učinki bolj zdravega življenjskega sloga ne bodo – in tudi ne morejo biti – vidni nemudoma. Edini način, kako nekaj spremeniti, je, da sprememba postane sestavni del našega življenja.

Če smo v svojem telesu deset let razvijali bolezensko stanje, ki se je nato nekega dne v polnosti manifestiralo ter dobilo klinično sliko in diagnozo, moramo biti dovolj realni in se zavedati, da štirinajstdnevna sprememba prehranjevanja ne more narediti čudeža – in da rezultati žal ne bodo nastopili čez noč. Majhni, včasih tihi koraki, nas bodo vodili k spremembam, ki se bodo pozneje pokazale v obliki dolgoročno boljšega počutja, simptomi bodo izzveneli, mi pa bomo dobili nazaj svoje življenje.

Splošni naturopatski pristop pravi: toliko let, kot imamo težave, toliko mesecev bomo morali krepiti zdravje. Če imamo torej težave pet let, se moramo najmanj pet mesecev intenzivno ukvarjati s krepitvijo svojega telesa, zdravja, imunskega sistema. Poleg tega pot do zdravja ni linearna. Pot do zdravja je polna vzponov, pa tudi padcev in stanja na mestu. Toda ta pot počasi in vztrajno vodi do želenega cilja. 

Kot smo pisali že v številnih člankih revije Skupaj za zdravje človeka in narave, je pri krepitvi zdravja ključno, da najprej okrepimo črevesno floro ter vzpostavimo zdravo razmerje med dobrimi, nevtralnimi in patogenimi mikroorganizmi. To počnemo najprej s primerno hrano ter probiotično terapijo, vendar pa ima ta svoje zakonitosti, ki jih moramo upoštevati, če jo želimo izpeljati učinkovito.

PRAVILNO IZVAJANJE PROBIOTIČNE TERAPIJE
Kako izvajamo probiotično terapijo, koliko časa in predvsem, na kaj moramo biti pozorni pri izbiri probiotika?

Probiotična terapija, s katero v črevesje koloniziramo (naselimo) dobre probiotične bakterije, mora trajati najmanj dva meseca; v tem času probiotik uživamo nepretrgano vsak dan. 

Probiotik mora biti v obliki kapsul ali prahu, saj je treba telesu vsak dan zagotoviti od 1 do 3 milijarde bakterij: tolikšne količine bakterij ne moremo zagotoviti s probiotičnimi izdelki v obliki tekočine. Tri milijarde dobrih bakterij je slišati veliko, toda če vemo, da je v našem telesu do desetkrat več bakterij kot celic, se ta številka ne zdi več tako visoka. V primeru resnejših stanj lahko uživamo celo po več kot 20 milijard probiotičnih bakterij na dan.

Probiotično terapijo je treba izvajati samo s klinično testiranimi probiotičnimi sevi, ki so humanega izvora, imajo merljive pozitivne učinke na zdravje, preživijo delovanje želodčnih sokov in se uspešno naselijo v črevesju, kjer nato živijo in krepijo imunski sistem tudi po tistem, ko probiotik po dveh mesecih prenehamo uživati. Zaradi vsega naštetega probiotične terapije ne moremo izvajati s »probiotičnimi« jogurti.

KAKO PREPOZNAMO KLINIČNO PREIZKUŠENE PROBIOTIČNE SEVE?
Probiotiki so sev specifični, kar pomeni, da ima vsak probiotični sev svoje specifično delovanje. Tako kot ni vsak antibiotik primeren za vsako bakterijsko okužbo, tudi vsak probiotik ne bo enako učinkovit pri odpravljanju različnih težav.

Da je sev klinično testiran, prepoznamo po oznaki seva na embalaži probiotika. Če torej na izdelku piše samo Lactobacillus acidophilus, nam to ne pove veliko, saj izvemo le za rod in vrsto probiotične bakterije, nas pa zanima predvsem sev probiotika (ta podatek pove, kakšno je specifično delovanje posameznega seva). Klinična označba seva je vidna na embalaži izdelka, označena pa je s črkami, številkami ali z njihovo kombinacijo.

Primer:  rod: npr. Lactobacillus, Bifidobacterium
vrsta: npr. acidophilus, rhamnosus,  sev: npr. DDS-1, GG, NCIMB 30157.
Primeri končne označbe seva: Lactobacillus acidophilus DDS-1 Bifidobacterium bifidum NCIMB 30153, Lactobacillus rhamnosus GG.

Če torej na izdelku piše samo Lactobacillus acidophilus, ne da bi bila poleg tudi označba seva, to ni izdelek, ki ga iščemo.
 
POVZETEK IZVAJANJA PROBIOTIČNE TERAPIJE 
Probiotično terapijo je treba izvajati:
- neprekinjeno dva meseca,
- probiotiki naj bodo v obliki kapsul ali prahu,
- uživati je treba najmanj 1 do 3 milijarde dobrih bakterij na dan,
- probiotiki morajo biti klinično testirani in z označbami sevov na embalaži.

V primeru pogostega uživanja antibiotikov ali drugih farmakoloških zdravil v preteklosti, hujših prebavnih težav, povečanega stresa itn. lahko probiotično terapijo ob večjih težavah izvajamo tudi dlje kot dva meseca. Nepisano naturopatsko pravilo pravi: toliko let, kot imamo težave, toliko mesecev bomo morali intenzivno krepiti telo, zato rezultatov ne pričakujte čez noč, čeprav utegne pravilno izbran in kakovosten probiotik ublažiti simptome že v nekaj dneh. Če po nekaj tednih ne občutite nobenega izboljšanja (seveda ob spremenjenem prehranjevanju, saj se je treba krepitve zdravja lotiti celostno, ne le s probiotiki), je smiselno razmisliti o menjavi probiotičnega seva in prehodu na takega, ki vam bo bolj ustrezal.

KAKO IZBRATI PRAVE SEVE?
LACTOBACULLUS ACIDOPHILUS DDS-1
Eden od najstarejših izoliranih in zato tudi najbolj preučevanih probiotičnih sevov je Lactobacillus acidophilus DDS-1. Nekaj njegovih lastnosti: 
- izboljša črevesno bakterijsko zdravje,
- proizvaja vitamine B, 
- proizvaja encime, ki pomagajo pri prebavi beljakovin in maščob,
- proizvaja naravni antibiotik acidofilin, ki preprečuje razrast številnih neželenih mikroorganizmov,
- zavira pojav diareje,
- preprečuje nastanek potencialno kancerogenih spojin,
 -proizvaja encim laktaza, ki pomaga pri prebavi laktoze,
- zavira patogene mikroorganizme v urogenitalnem traktu,
- zavira razraščanje Helicobacter pylori,
- izboljša aktivnost imunskega sistema.

LACTOBACILLUS RHAMNOSUS GG 
Lactobacillus rhamnosus GG je izredno dobro dokumentiran probiotični sev, ki je bil prepoznan v več kot 760 znanstvenih in 260 kliničnih študijah, v rabi pa je že od leta 1990. Ta sev povezujejo z različnimi koristmi za zdravje; med drugim blaži simptome razdražene kože, izboljšuje prebavno zdravje, občutljivost na posamezna živila in drugo. 
Lactobacillus rhamnosus GG zaradi specifičnih kriterijev velja za idealen probiotični sev:
- odporen na kislino in žolčne sokove,
- kolonizira človeško črevesje,
- proizvaja antimikrobno snov, ki deluje proti patogenim bakterijam,
- nekateri dokazi kažejo na koristno vlogo seva Lactobacillus rhamnosus GG pri revmatoidnem artritisu,
- pri dojenčkih lahko pomaga preprečevati atopične alergije. 

SACCHAROMYCES BOULARDII
Nepatogena gliva kvasovka Saccharomyces boulardii je v rabi zadnjih trideset let, in sicer za preprečevanje in pomoč pri prebavnih težavah (predvsem pri diareji), za blaženje neželenih učinkov antibiotikov, pri bakterijskih in parazitnih okužbah in za preprečevanje potovalne diareje. Gliva Saccharomyces boulardii je odporna na vse antibiotike, preživi pot skozi želodec, preprečuje razraščanje patogenov, je direktni antagonist Candida albicans in Clostridium difficile, povečuje koristne bifidobakterije, inaktivira bakterijske toksine, deluje protivnetno ...

Ključne besede:
črevesna flora, probiotična terapija, probiotik, bakterije, Lactobacillus acidophilus, antibiotiki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: