Skupaj razkrivamo

23.3.2018

Pirati v črevesju?
Besedilo: Sanja Lončar

Tako zelo se trudimo, da kupujemo kakovostna živila in pripravljamo zdrave obroke ... Zakaj se ti napori ne zrcalijo tudi v našem počutju? Zakaj hranila niso prišla tja, kjer jih telo potrebuje? Jih je kdo ukradel? 

Pot od ust do lačnih celic je dolga in vodi dobesedno čez sedem gora in sedem voda. Na tej poti hrana ni sama – prebavila so namreč na gosto poseljena z nepridipravi, ki si želijo naših hranil: tu je razbohotena kandida, tu so različne vrste glist … vsi ti pa so nekakšni pirati, ki zasežejo dobra hranila in jih izropajo, še preden prispejo na svoj cilj. 

Za večino zahodnjakov je značilen zelo slab izkoristek hranil ali natančneje: ker z velikim deležem zaužite hrane hranimo kvasovke, zajedavce in celo rakave celice, ne ostane dovolj hranil za nemoteno delovanje drugih, še zdravih tkiv. 

Značilen znak, da procesi v vaši prebavi ne potekajo pravilno, je pogosto napenjanje. Če ste zvečer v pasu »za dve številki širši« kot zjutraj, je to znak, da je hrana zavrela. Namesto da bi vas krepila, alkoholno vrenje izčrpava vaše moči, zastruplja jetra in dolgoročno ustvarja vse večje težave v črevesju. 

Čezmerno nastajanje plinov lahko povzroči tudi bolečine in ustvarja neprijeten občutek teže. Kot ste lahko prebrali v prejšnjih številkah, se stanje v črevesju neposredno zrcali tudi v našem duševnem počutju – ena od značilnih posledic podivjane kandide ali zajedavcev je tudi nerazložljivo in hitro spreminjanje razpoloženja. 

Velik del teh težav bi lahko odpravili z boljšo izbiro živil in s spremembo nekaterih prehranjevalnih navad. 

Spremembe na jedilniku
Gazirane in kofeinske pijače lahko povzročijo napenjanje, zato se jim izognite. Raje uživajte zeliščne napitke iz karminativno delujočih zelišč, kot so kumina, komarček, meta, janež, koriander, kamilica, rman …

Opazujte, ali se napenjanje pojavlja po uživanju mleka in mlečnih izdelkov – znano je namreč, da lahko intoleranca na laktozo povzroči napenjanje.  Napenjanje povzročajo tudi živila, bogata s težko prebavljivimi vlakninami. Če imate težave s prebavljanjem fižola, leče, ohrovta, zelja, kostanja ali rožičev, to ni nič nenavadnega, saj gre za zelo zahtevna živila. Napenjanje, ki jim sledi, ni znak, da je z vašimi prebavili kar koli narobe. Pripravljajte jih tako, da bodo lažje prebavljiva in jih uživajte v manjših odmerkih (nikoli zvečer!). Ob tem uživajte začimbe ali čaje iz začimb, ki zavirajo razvoj bakterij, krivih za nastajanje plinov (kumina, janež, koromač, majaron …).

Po jedi ni priporočljivo jesti sadja, saj v polnem želodcu začne vreti.

Spremembe v načinu hranjenja
Ali ste vedeli, da lahko napenjanje povzroči tudi hitro goltanje hrane, saj pri tem zajemamo tudi več zraka kot sicer. 

Če večji del energije porabljamo za nekaj drugega (branje, gledanje televizije), jo obenem odtegujemo prebavilom. Če opažate težave, se med jedjo dosledno odrekajte vsem drugim dejavnostim ter se posvečajte izključno žvečenju in uživanju v hrani. To bo v veliki meri olajšalo prebavo. 

  • Napenjanje se še posebno okrepi, če smo dalj časa zaprti. Da se boste temu izognili, uživajte več hrane, bogate z vlakninami in naravnimi sluzmi, ki olajšajo praznjenje črevesja (luščine trpotca, laneno seme, druga mleta semena, kompot iz suhih sliv …).
  • Telo lažje prebavi več manjših obrokov, najbolje pet na dan.
  • Nekateri pogosti aditivi so znani povzročitelji napenjanja. Med najpogostejše sodijo sorbitol, karagenan, sredstva za vzhajanje in številni konzervansi. Tudi zato se izplača čim več živil pripraviti iz osnovnih surovin, brez tovrstnega balasta.
  • Bolečine v trebuhu olajšajo tople obloge in masaža trebuha v smeri urnega kazalca
  • Po jedi ni priporočljivo ležati, saj se tako plini iz želodca lažje kopičijo v črevesju
  • Priporočljive so vaje, ki krepijo trebušne mišice
  • Nosite oblačila, ki v pasu niso pretirano ozka.

Kako preprečiti piratstvo v prebavilih?
Nismo zagovorniki vojne, saj se vsaka konča s trpljenjem vseh vpletenih. Tako kot na vseh področjih se je bolje kot s posledicami ukvarjati s preprečevanjem težav. Na prebavni fronti to pomeni podpiranje koristnih mikroorganizmov in odvzemanje plodnih tal za razraščanje patogenih. 

Preverjeno vam bo koristilo, če boste v svojo prehrano uvrščali čim več fermentirane hrane, koncentrirane sirotke, desnosučno fermentiranih sokov in drugih živil s tovrstnim delovanjem. Koristnim mikroorganizmom lahko priskrbite tudi okrepitve v obliki novih probiotičnih sevov.

Red v črevesju lahko naredite tudi ob pomoči papaje. Njena tkiva in zlasti semena so bogata z encimi, ki dobesedno razgrajujejo trdovratno kandido in zajedavce, zato žvečenje posušenih zelenih sadežev ali prehranskih dopolnil v obliki prahu hitro naredi red v prebavilih. Za ta namen uživanje zrelih sadežev ni tako učinkovito, tudi kandirane in žveplane oblike posušenih sadežev, ki jih dobite na trgu, ne bodo učinkovite. 
Na jedilnik uvrstite več kokosove maščobe, ki je znana po tem, da raztaplja ovojnice številnih patogenih organizmov. Preverjena pomoč pri odpravljanju zajedavcev je tudi uživanje bučnih semen. 

Kakšna bo cena spopada?
Jetra so najbolj na udaru strupov, ki jih ustvarjajo patogeni organizmi v črevesju. Ti še posebno podivjajo, ko začutijo, da smo se spravili nanje; tedaj začnejo pospešeno izločati snovi, s katerimi nas obremenjujejo. Za zmago boste potrebovali veliko mero pomoči jeter, zato jim to nalogo olajšajte z uživanjem pegastega badlja, artičoke, regrata, kurkume, preslice in drugih zdravilnih rastlin s hepatoprotektivnim delovanjem. 

Pomlad je odličen čas, da očistite svoje telo in si povrnete nadzor nad potekom prebave.

Ključne besede:
hranila, prebavila, kandida, gliste, izkoristek hranil, zajedalci, kvasovke, rakave celice, napenjanje, plini

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: