Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Kje vam odteka energija?
Besedilo: Petra Potočnik

Tako kot ni užitka na kolesu, če pušča guma, tudi od prebavljene hrane ne ostane veliko, če pušča črevo. Še več – sindrom prepustnega (puščajočega) črevesja je lahko krivec za številne bolezni, ki jih prej nikoli nismo povezovali s črevesjem. 
 
80 % bolezni se začne v črevesju?
Številne nove študije prebavnega trakta in prav tako nova spoznanja s področja mikrobioma so nam v zadnjih desetih letih prinesla bistveno več razumevanja skupka težav, ki se ga je prijelo ime "sindrom prepustnega črevesja" ali bolj strokovno "povečana intestinalna permeabilnost". 

Prav zaradi pomanjkanja diagnostične tehnologije in raziskav je sindrom prepustnega črevesja še pred nedavnim predstavljal nerazrešeno uganko in se ga ni omenjalo niti na medicinskih fakultetah. Danes nam je na voljo novo, poglobljeno znanje in razumevanje te težave. Hipokrat je sicer tudi brez sofisticirane opreme trdil, da se "vse bolezni pričnejo v prebavnem traktu," in tako danes le še znanstveno potrjujemo, da je imel prav. 

Sindrom prepustnega črevesja je bil že prepoznan kot velik dejavnik tveganja za nastanek avtoimunskih bolezni. Verjetno gre za prvo fizično poškodbo v telesu, ki vodi naprej v številna resna obolenja. Resne medicinske revije, kot sta na primer Clinical Gastroenterology and Hepatology (Klinična gastroenterologija in hepatologija) in Gut (Prebavni trakt), pišejo, da prepustno črevo lahko vodi v razvoj zelo dolge liste simptomov in bolezni, kot so: ADHD, ALS, Alzheimerjeva bolezen, anksioznost in depresija, avtizem, celiakija in intoleranca na gluten, Chronova bolezen, diabetes tipa 1 in 2, fibromialgija, Hašimotova bolezen, kandida in glivice, kožna vnetja (ekcemi, psoriaza, rosacea, nevrodermitis in akne), lupus, metabolni sindrom, migrenski glavoboli, multipla skleroza, nealkoholna zamaščenost in druge bolezni jeter, rakava obolenja, različne alergije in intolerance na živila, revmatoidni artritis, sindrom kronične utrujenosti, sindrom nemirnih nog, sindrom policističnih jajčnikov, sindrom razdražljivega črevesja, vetrovi, napenjanje in krči v prebavnem traktu … 

Zdravniki, ki k zdravljenju pristopajo celostno, ugotavljajo, da ima 80 % ljudi s kroničnimi, avtoimunskimi in nevrološkimi obolenji sindrom prepustnega črevesja. In v velikem številu primerov ta obolenja izginejo, ko se prepustno črevesje pozdravi. Zato pri celostni obravnavi skupaj s specifičnimi simptomi vedno zdravijo tudi sindrom prepustnega črevesja. 

Razumevanje ”dogajanja na meji” 
Prebavni trakt je mišična cev, ki poteka od ust, preko želodca, tankega in debelega črevesja in se zaključi z anusom. Od začetka do konca ga z notranje strani obdaja sluznica, ki ščiti telo pred delci neprebavljene hrane, toksini in potencialno nevarnimi mikroorganizmi, ki potujejo navzdol po prebavnem traktu. 

Najobčutljivejši del prebavnega trakta je tanko črevo, kjer se absorbira večina hranil. Ker je to dejansko točka, kjer zunanji svet vstopa v naš notranji svet, ne preseneča, da je ravno tam postavljena naša "schengenska meja", na kateri dela 70 % našega imunskega sistema. 

Še pri dobro urejeni meji imajo cariniki in obmejni policisti veliko dela. Potem pa si predstavljajte, kako je videti, ko so sluznice poškodovane in se prehodi začnejo odvijati nekontrolirano. Namesto bodeče žice je na naših mejah le občutljiva sluznica, pod katero je podsluznica, ki varuje črevesne stene. Na žalost se sluznica in podsluznica lahko hitro poškodujeta in tako postaneta prepustni. 

Sluznico in podsluznico naravno varuje zdrav mikrobiom – to so številni nevtralni in dobrodejni mikroorganizmi, ki se nahajajo v prebavnem traktu. Ko mikrobiom ni več v stanju evbioze (sožitja mikroorganizmov), se njegovo delovanje zmanjša, s tem pa se poslabša tudi zaščita sluznice. Ravno zato toliko pišemo o probiotikih, prebiotikih, naravnih fermentih, ki vzdržujejo mikrobiom v dobri kondiciji (npr. Multi EM ferment, večstopenjsko fermentiran napitek z 31 sevi mikroorganizmov, ki posnema zdravo črevesno mikrobioto). 

Vzrok za nastanek sindroma prepustnega črevesja pa ni samo oslabljen mikrobiom. Sluznico poškodujejo tudi številna zdravila, stres, virusne okužbe, alkohol, kajenje in drugi toksini, zelo izpostavljena pa je tudi v posebnih obdobjih, kot sta na primer čas nosečnosti in menopavze. 

Ko pride do poškodb sluznice se v krvni obtok absorbirajo prevelike molekule, pa tudi številni endotoksini, ki bi se sicer morali iz telesa izločiti. Posledica so avtoimunske reakcije in tiha vnetja na različnih delih telesa. Če se sluznica ne pozdravi, takšno stanje dolgoročno vodi v razvoj številnih omenjenih bolezni. 

Cesto, na kateri ne morete ustaviti prometa, je zelo težko obnoviti. In prav to je največji problem pri sluznicah. Ko jih poškodujemo, jih je težko sanirati, ker po prebavni poti ves čas potujejo hranila, kisline, encimi ..., ki nenehno motijo proces celjenja. Dosedanje izkušnje kažejo, da bo ob zelo strogi dieti in uživanju velikega števila kakovostnih širokospektralnih probiotičnih izdelkov proces sanacije trajal več let.  

Iz nemških raziskovalnih krogov prihaja Neotosil, ki je zasnovan posebej za zdravljenje sindroma prepustnega črevesja in obeta bistveno hitrejšo regeneracijo črevesne sluznice. Na njej namreč naredi tanek zaščitni sloj, ki ne zmanjša običajne sposobnosti prehajanja hranil skozi črevesno steno, a jo zaščiti dovolj, da se lahko prične nemoten proces celjenja poškodb. Obenem vsebuje tudi skrbno izbrana ortomolekularna hranila z visoko stopnjo absorpcije, ki pospešujejo samo celjenje, krepijo imunski sistem in zmanjšujejo vnetja. Izkušnje kažejo, da lahko uživanje tega zdravila trikrat dnevno po 15 ml po vsakem obroku regenerira srednje velike poškodbe sluznice že v roku 3-6 mesecev, kar je odlična novica.  

Kako prepoznamo poškodovano sluznico prebavnega trakta? 
V tujini so za diagnosticiranje na voljo tudi laboratorijski testi, ki potrdijo prisotnost sindroma prepustnega črevesja. Če že imamo alergije, pogoste prebavne težave (napenjanje, vetrove, pogosta zaprtja in/ali driske), kožne težave, se nas pogosto lotevajo prehladi, nepojasnjeni glavoboli, neobičajna pozabljivost in upad koncentracije, smo lahko tudi brez drage diagnostike prepričani, da z našo sluznico ni vse v najlepšem redu. Zato čim prej zakrpajte luknje v lastnem kolesju in uživajte v vožnji.  

Ključne besede:
prepustno črevesje, črevesje, prebavni trakt, tanko črevo, hranila, absorbcija, imunski sistem, sluznica

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: