Skupaj razkrivamo

21.1.2009

Pljunite v kozarec! Tekst: Sanja Lončar

Ne gre za vic, v katerem Škot, ki ga skrbi, da bi mu kdo spil pivo, medtem ko gre na stranišče, ob kozarcu pusti napis »Pljunil sem v pivo«. Gre za najhitrejši test stanja vaše črevesne flore, ki utegne biti veliko bolj pomembna, kot si verjetno predstavljate.

V našem črevesju prebivajo milijarde bakterij in glivic, ki smo jim lahko hvaležni, za uspešno prebavo vsega kar zaužijemo. Če je vse v redu, v črevesju prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki usmerjajo procese prebave. Kvasovke so sicer prisotne, vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi je tudi kvasovka Kandida, ki je prisotna v manjšem številu v naših prebavnih organih in v vagini (pri ženskah). Tako naj bi bilo, vendar pogosto ni tako!

Antibiotiki uničujejo bakterije in tako »jo popihajo« tudi koristne mlečnokislinske bakterije.

Verjetno ste že opazili, da so vaginalne infekcije, povečan beli tok in podobne nevšečnosti pogost spremljevalec vsakega niza zaužitih antibiotikov. Vaginalne težave lažje opazimo, vendar če bi imelo naše črevesje okno, skozi katerega bi lahko pokukali v notranjost, bi ugotovili, da se tudi v črevesju po vsakem zaužitem antibiotiku spremeni razmerje moči med mlečno-kislinskimi bakterijami in kvasovkami, pri čemer slednje prevzamejo glavno vlogo.

Podobno učinkuje tudi daljše jemanje kontracepcijskih tablet (dlje kot dve leti). Tudi veliko število E-jev, ki so prisotni v industrijsko predelani hrani, ni prijaznih do naše črevesne flore.

Zdravo razmerje moči lahko porušimo tudi sami, če vztrajno prehranjujemo kvasovke (rade imajo sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in druge kvasovke) in stradamo svoje mlečnokislinske bakterije, ki si želijo celuloze in svežih mlečnokislinskih okrepitev. Tako kvasovke zlahka prevzamejo oblast.

Kakšne so posledice?

Kandida proizvaja toksine, ki poškodujejo oblogo v našem črevesju. Posledica tega je, da lahko skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri ne zmore prepoznati teh molekul in jih zato obravnava kot sovražne. S tem porabite veliko moči lastnega imunskega sistema, da lovite in nevtralizirate molekule, ki v krvi nimajo kaj iskati. Na enak način kandida posredno povzroča alergijo na različne snovi, ki bi jih pri normalni prebavi telo brez težav sprejelo. Poleg tega zaradi kandide hrana  v želodcu vre, namesto da bi se normalno prebavila (kar opravijo mlečnokislinske bakterije), in nas zato skoraj vse, kar zaužijemo, napenja, dragocene sestavine, ki jih potrebujemo, pa ne pridejo v kri. Zato nam manjka vitalnih snovi in smo utrujeni. V debelem črevesju se kopiči zavrela hrana, ki nas zastruplja in lahko pripelje tudi do raka debelega črevesja.

Ko se kandida nekontrolirano razširi, lahko preraste v zelo resno bolezen, ki ima žal takšne simptome, da nanjo pogosto nihče ne pomisli.

Če ste pogosto zelo izčrpani, če vam pozornost in spomin pešata, če včasih čutite, kot da vas v lastnem telesu polovica manjka, če ste otopeli, občasno čutite bolečine v želodcu, vam ni do spolnosti, vas popadata nerazložljiva žalost in jok, imate mrzle roke in noge, imate pogoste bolečine v mišicah in z vašim izločanjem blata ni vse v redu (driske ali zaprtja), je vse to lahko zaradi kandide, ki je kolonizirala vaše telo. Če se vam simptomi poslabšajo od vlažnem vremenu, je to še en dokaz, da gre za nadležno kandido.

Preprost test

Če ste se našli v omenjenih simptomih, je dobro, da čim prej ugotovite, kako je s kandido v vašem telesu. Pa smo na začetku tega članka. Zjutraj na tešče, preden umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se izognete odvečnem kloru). Pljunite v vodo in počakajte 10-15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna na površju.

Če zagledate takšno sliko, je to obenem dobra in slaba novica.

Dobra zato, ker ste odkrili vir svojega slabega počutja. Niste senilni, niste naveličani svojega partnerja, niste v klimakteriju … le kandida vam nagaja.

Slaba novica je, da bo obvladovanje kandide terjalo veliko časa in vztrajnosti.

Kako se je lotimo?

Prvi odgovor je: počasi! Če bi poskusili kandido pokončati na hitro, bi le poslabšali stanje. Ta kvasovka je trdoživa in se upira. Ko ubijete kvasovko kandido, se iz nje sprostijo proteini in toksini, ki lahko sprožijo odgovor vaših obrambnih celic. Ta proces boste čutili kot začasno poslabšanje simptomov, kar imenujejo tudi Herxheimerjeva reakcija.

Zato pri jemanju katerih koli sredstev za zaviranje kandide velja, da začnete z manjšimi odmerki in počasi preidete na predpisano dozo.

Če boste vztrajni, boste prve rezultate izboljšanja začutili po dveh do štirih tednih, seveda če boste vztrajno upoštevali naslednje napotke:

Nehajte jo hraniti!

 • Najprej eliminirajte sladkorje. Na tem seznamu so žal vsi sladkorji, od najhujšega belega do manj hudih različic, kot so rjavi sladkorji, tekoči sladkorji, med in celo najbolj zdrava melasa. V času te diete se morate izogibati tudi sadju in suhemu sadju, vendar je škoda slednjih vsekakor manjša, kot pri uživanju dodanih sladkorjev, ker sadje vsebuje tudi vlaknine, vitamine in rudnine. Ne smemo pozabiti, da sadje ne zakisa telesa, zato je njegovo delovanje v telesu zagotovo  drugačno, kot če uživamo sladice.
 • Slaba novica je, da se tudi ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, zato odstranite z jedilnika tudi belo moko in peciva iz nje. V majhni meri se poslužujte polnozrnatih žit, pri njihovi izbiri pa se lahko obrnete na naše ugotovitve, opisane v priročniku Obvladajte kandido preden ona obvlada vas (http://shop.zazdravje.net/). Niso namreč vsa žita enaka. Kljub temu da vsebujejo enak odstotek ogljikovih hidratov, lahko v telesu delujejo popolnoma drugače.
 • Mnogi priporočajo, naj se izogibamo vsem živilom, ki vsebujejo kvasovke: sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis, vsa v kis vložena živila, gobice, siri s plemenitimi plesnimi ... Tudi pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila, ki je sicer zelo zdrav, naj bi v času zdravljenja kandidoze opustili. A pri tem nasvetu je marsikaj vprašljivega. Če bi kis spodbujal kvasovke, zakaj potem hladilnike čistimo z raztopino kisa, da bi preprečili plesnim in kvasovkam razvoj v njem? Tudi o tem, kako ločiti med uporabnimi in neuporabnimi izdelki na osnovi kvasovk, vam toplo priporočamo, da si preberete v priročniku Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas (http://shop.zazdravje.net/).

Kaj lahko jeste?

 • Hrana, ki vašim kvasovkam ne bo teknila, je: zelena zelenjava, sojini izdelki, oreščki, olja, semena, jogurt, jajca, ribe in meso. To je delna resnica. Povedati moramo, da živalske beljakovine sicer ne hranijo kandide, vendar telo zakisajo in so odlično gojišče za patogene bakterije, ki so kandidini veliki prijatelji.
 • Hrana naj vsebuje čim več balastnih snovi (npr. v juho ali jogurt dodajte žlico otrobov). S tem boste lepo prehranjevali svoje mlečnokislinske bakterije.
 • Namesto mleka uživajte le fermentirane mlečne, žitne in sojine izdelke.
 • Uživajte čim več sirotke (ali njen koncentrat Molkosan), kislega zelja, kisle repe ali fermentirane soje v obliki tempeha in misoja.

Kaj jo uničuje?

 • Svež česen in čemaž jo prav izganjata.
 • Bakterija lactobacilus acidophillus kontrolira razvoj kandide tako, da spremeni pH v prebavnih organih in ob tem proizvaja hidrogen peroksid, ki direktno ubija kandido. Pogosto je dodana jogurtovim napitkom, vendar so testi pokazali, da je delovanje takšnih industrijsko pridelanih jogurtov omejeno le na čas uporabe. Očitno je, da je »seme« preslabo, da bi se v telesu razvijalo naprej. Za potrebe terapije proti kandidi je bolje narediti domač jogurt s kulturo lactobacilus acidophillus.
 • Še bolj učinkoviti so čisti mlečni fermenti, ki jih najdete v specializiranih trgovinah. Raziskava je pokazala, da po dvomesečni kuri s probiotiki lactobacilus acidophillus, telo obdrži raven mlečnokislinskih bakterij do pol leta, kar je dokaz, da je telo sprejelo kulture kot svoje in jih vzdržuje naprej. Odlično jih je podpreti tudi s sočasnim jemanjem alg, ki delujejo protivnetno in telesu dovajajo širok spekter zelo potrebnih hranil.
 • V času kure je zelo zaželeno uživati čim več kokosove maščobe, ki vsebuje lavrinsko in kaprijsko kislino in deluje direktno proti glivicam, zmanjšuje kandido in ne prizadene mlečnokislinskih bakterij. Zato poskusite v času kurečim več jedi pripravljati na kokosovi maščobi ali delati namaze z njo. Odlično je tudi kakovostno hladno stisnjeno olivno olje, ki naj bo prisotno na vaših solatah in v drugih jedeh.
 • Sirotko (tudi sirna voda ali mlečni serum) so izdelovali klasični zdravilci z alpskih področij. Švicarska legenda naravnega zdravljenja A. Vogel je bil navdušen nad njenim učinkovanjem. Že v 18. stoletju je veliko zdravilišč v švicarskem kantonu Appenzell zaslovelo z zdravljenjem s sirotko. Sirotka namreč pomaga pri t. i. zakisanosti organizma in razgradnji shranjenih maščob, krepi jetrno funkcijo, olajša delovanje prebavnega trakta, spodbuja metabolizem, izboljšuje črevesno floro in s tem ustvarja pogoje za optimalno aktivnost črevesja. Sirotka ali koncentrat mlečnega seruma je tekočina, ki nastane z mlečnokislinskim vrenjem. Ne vsebuje beljakovin niti maščob, temveč dragoceno bazično desnosučno mlečno kislino ter minerale kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij in sledove mangana. Mlečna kislina ovira razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, na primer gnilobne bakterije, bolezenske klice in glive, ki motijo normalno delovanje črevesja. A. Vogel je z njo zdravil širok spekter težav v prebavnih organih, sluznici in na koži. Molkosan je njegov pripravek iz koncentrirane ekološko pridobljene sirotke, ki ga uporabljamo razredčenega. Z rednim jemanjem dosegamo trajna izboljšanja stanja v črevesju. 
 • Uporabna je tudi naravna sirotka, ki jo po predhodnem naročilu prinesejo kmetje, ki na tržnicah ponujajo sire. Vendar jo morate uživati redno in v večjih količinah (večkrat na dan po 1-2 dcl).
 • Zelo učinkoviti ubijalec kandide, ki bo ob tem pometel tudi z morebitnimi zajedavci v telesu (ne pomislite prehitro, da jih v vašem telesu ni), je ekstrakt grenivkinih pečk. Dr. Leo Galland, ki že dolga leta raziskuje delovanje tega preparata, priporoča uživanje 2-3 kapljic dvakrat na dan, zmešano v veliko vode ali zelenjavnem soku, soku grenivke, limonadi … Med 297 pacienti, ki jih je zajemala raziskava Dr. Gallanda, je učinek izostal le pri dveh. Med 20 pacientkami, ki so razredčen sok grenivkinih pečk uporabljale za vaginalno izpiranje (na vsakih 12 ur 2-3 kapljice v 2 dcl mlačne vode), jih je 15 poročalo, da so simptomi izginili že po treh dneh.
 • Tudi eterični olji origana in poprove mete sta se pokazali za zelo učinkoviti. A pozor, ne smete jih zaužiti! Zato jih pripravljajo v obliki kapsul, ki začnejo delovati šele v črevesju. Uživati jih je potrebno med obroki in minimalno nekaj mesecev. 

Občasno ponovite test s kozarcem in preverite, »kako kaže«. Ko se rezultati normalizirajo, kar boste začutili tudi po splošnem počutju in prebavi, nadaljujte s kolikor se da podobno dieto še nekaj mesecev.


Ključne besede:
črevesna flora, kandida, kvasovke, antibiotiki

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: