Skupaj razkrivamo

27.3.2018

Dober tek, telo!
Besedilo: Katarina Šeme

Kar nanesemo na lasišče, se v manj kot minuti vsrka v naš krvni obtok. Ali bi barvo za lase, ki ste ji zvesti že leta, upali pojesti? Verjetno ne. Pa vendar je barva za lase prav to – obrok za naše telo.

PREK LASIŠČA NAJHITREJE V KRI
Za primerjavo: hranilne snovi, zaužite s hrano, preidejo v kri v približno 24 urah (odvisno od naše prebave in vrste zaužite hrane), to, kar nanesemo na lasišče, pa se vsrka v naš krvni obtok v manj kot minuti!

Nekaterim kemikalijam koža resda preprečuje vstop v telo (zaradi njihove strukture in velikosti), dejstvo pa je, da v kozmetičnih izdelkih najdemo še številne druge sintetične sestavine, ki skozi vrhnjo plast kože prodrejo hitro in enostavno, ta preboj pa pomeni takojšnjo absorpcijo v krvni obtok ali limfni sistem. 

Na stopnjo absorpcije vpliva tudi stanje naše kože (ali je zdrava ali poškodovana), njena temperatura ter koncentracija kemikalije, ki jo nanašamo na kožo. V kolikšni meri se snov vpije v telo, je odvisno tudi od časa izpostavljenosti posamezni kemikaliji in od tega, na kako veliko površino jo nanesemo. Absorpcija kemikalij je na lasišču, kjer je koža izredno tanka, precej večja kot denimo na podlakti.

Tuji članki navajajo podatka, »da naša koža vsrka približno 60 odstotkov vsega, kar nanesemo nanjo« in »da se lahko kemikalije, ki jih nanesemo na kožo, že v 26 sekundah absorbirajo v naš krvni obtok«. 

Informacija, ob kateri se zamislimo. Čeprav ne preseneča, če se spomnimo preprostega testa, ki ga brez posebnega napora opravimo tudi sami: s strokom česna podrgnemo po podplatih in že po nekaj minutah v ustih začutimo okus po česnu.

KEMIKALIJE – NOTER ZLAHKA, KAJ PA VEN?
Strupene snovi, ki vstopajo v naše telo z uporabo kozmetičnih preparatov s škodljivimi sestavinami, lahko iz telesa odplavimo z znojenjem.

Znojenje spodbudimo z gibanjem. Težava nastane, če je telovadbe premalo. Da kemikalije ne ogrozijo našega zdravja, je redno razstrupljanje telesa nujno. Ker je preventiva navadno cenejša od kurative, bodimo pozorni na to, kaj dajemo nase (ne samo vase) in si prizadevajmo zmanjšati količino toksičnih snovi.

Seveda lahko počakamo na posledice oziroma prve opozorilne znake, ki nam jih sporoči telo, in ukrepamo šele takrat, a žal ne bomo nikoli vnaprej obveščeni o tem, koliko opominov nam bo telo še zmoglo nameniti, preden ga bo vse to, s čimer ga obremenjujemo, preveč izčrpalo. Po prvem alarmu je skrajni čas, da se začnemo ozirati po naravnih rešitvah – varni, naravni in ekološki kozmetiki. Veliko bolje pa je, da na presenečenja, povezana z zdravjem, sploh ne čakamo. Prvi opozorilni znaki niso nujno vidni navzven (npr. kožna reakcija), zato odprimo oči, ko izbiramo meni za svoje telo.
Toksine izločamo tudi z znojenjem, zato ga ne zatirajmo. Čezmerno znojenje pa je lahko znak, da se je v telesu nakopičilo že preveč strupov.

SESTAVINE – BISTVO, KI JE OČEM SKRITO
Če ob besedi »sestavine« pomislite na povečevalno steklo, ste se zagotovo že kdaj trudili z embalaže kake barve za lase razbrati informacije o tem, kaj vse boste z barvanjem las »zaužili« skozi kožo.

To dobro namero, preučevanje sestavin, pogosto hitro opustimo. Miniaturne črke nas odvrnejo od branja, sploh če nismo poznavalci dolgih imen z ipsiloni in iksi, ki »dišijo« po kemiji. S tem ko zamahnemo z roko in izdelek pade v našo nakupovalno košarico, ne da bi se prepričali, kaj smo v resnici kupili, priznamo zmago proizvajalcu. Zmagovalec je seveda zadovoljen, kaj pa naše telo?

Dandanes so informacije o kozmetičnih sestavinah zlahka dostopne in brezplačne, le nekaj dragocenega časa moramo vložiti v njihovo iskanje. Če proizvajalec oziroma uvoznik ali dobavitelj blagovne znamke na svoji spletni strani ob izdelku ne objavi njegovih sestavin, je na nas, da vsako sestavino z embalaže izdelka prepišemo v iskalno vrstico spletnega portala, ki omogoča preverjanje kozmetičnih sestavin, in se tako sami izobrazimo o tem, kako (ne)škodljiv izdelek uporabljamo.

Z boljšim vpogledom v sestavo se lažje odločimo, katerim izdelkom bomo ostali zvesti in za katere bomo raje poiskali zamenjavo, saj dolgoročno pomenijo nevarnost za naše zdravje.

Ne samo to, kar dajemo v usta, tudi to, kar uživamo skozi kožo, se odraža na našem zdravju. S preverjanjem kozmetičnih sestavin lažje zožimo izbor med množico sorodnih izdelkov in si tako olajšamo odločitev – ker izberemo na osnovi vsebine in ne lične embalaže.

Spoznanje, da so obroki, ki jih »jemo« skozi kožo, še kako pomembni, imejmo v mislih pri izbiri menija za svoje telo. Tako si bomo lahko – v sebi popolnoma pomirjeni – voščili: dober tek, telo!

POMOČNIK PRI PREVERJANJU KOZMETIČNIH SESTAVIN
Portal www.ewg.org/skindeep, ki je v lasti tuje neprofitne in nestrankarske organizacije, nam po vpisu izbrane sestavine v iskalno vrstico najprej prikaže stopnjo tveganja za zdravje (najvišja stopnja tveganja se izpiše v rdečem oblačku), po kliku na ime sestavine pa pridemo še do opisa njene vloge v izdelku, opozorila, katere bolezni in težave utegne povzročiti, in priporočila o morebitnih omejitvah pri uporabi.

Ključne besede:
barva za lase, telo, kemikalije, kozmetika, znojenje, gibanje, razstrupljanje, koža, kozmetične sestavine

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: