Skupaj razkrivamo

28.3.2008

Spomladansko  razstrupljanje
Pripravila: Adriana Dolinar


Ko skozi okna posveti svetlo spomladansko sonce, se vestnih gospodinj polasti nemir, ki napove boj slehernemu prahu, nečistoči in neredu. Očistiti pa je treba tudi naše telo.
Spomladi navadno čutimo potrebo, da se bi s posebnimi očiščevalnimi postopki znebili nakopičenih zgorelin. Tudi če smo se pozimi dovolj ukvarjali s športom, z gibanjem in s pravilnim dihanjem ohranili telesno sposobnost, imamo občutek, da so naše zaloge skoraj izčrpane.  To je prav lahko mogoče, saj živila, ki smo si jih jeseni pripravili za ozimnico, izgubljajo vitamine, usihajo pa tudi druge vitalne snovi v njih. Izčrpanost še povečajo mnogi dnevi brez sonca, ko vitamine, ki so na voljo, bistveno slabše izrabljamo. K slabšemu delovanju naših organov prispevajo tudi debela zimska oblačila, zlasti neprepustni plašči, ki telo ovirajo pri normalnem prepotrebnem izhlapevanju.

Proti nadležni spomladanski  utrujenosti  se lahko uspešno bojujemo na več načinov. Lažje se ji upiramo z več gibanja in dihalnimi vajami. Med dovolj hitrim sprehodom nakopičene zgoreline izdihamo. Običajno se rahlo spotimo, kar spodbuja kožo in pomaga pri odstranjevanju strupov. (Da se ne bi prehladili,  se moramo, ko se vrnemo domov, preobleči - vlažna oblačila zamenjati s suhimi.)

Še uspešnejši bomo pri izločanju skozi kožo, če izvajamo redne potilne kure doma ali v savni - čudovita možnost, da preko kože bistveno pospešimo odstranjevanje zgorelin in strupov iz telesa. Pri tem pa moramo ostati v pametnih mejah in skrbno nadzorovati delovanje srca.  Pretiravati ne smemo. Naravna krepčila za srce nam razstrupljanje pogosto precej olajšajo.
Spoznanje, da je spomladanska utrujenost posledica pomanjkanja vitaminov in pomembnih rudnin, nas usmerja k uživanju spomladanskih solat, tudi divjih, ter mlade povrtnine. Prav tako lahko spomladi pripravimo odličen čaj iz nekaterih cvetov in listov. Čaj iz mladih listov vsebuje mnogo rudnin. Zato naberimo mlade, nežne, komaj pognale listke breze, malin, robid, črnega in belega trna, jagod in - iz še svežih -  pripravimo čaj. Čaj nadomesti nekatere soli, ki nam jih spomladi običajno primanjkuje in spodbudi ledvično delovanje - kar je za res učinkovito spomladansko čiščenje še posebej pomembno. Koprive naberite takoj, ko začnejo rasti, jih drobno nasekljajte in vsak dan dodajajte v solato, ki jo lahko še obogatite z  malce na drobno nasekljanega čemaža. Koprive so nadvse okusne tudi rahlo dušene (podobne so špinači), kakor tudi čemaž, ki ga lahko ponudimo kot prikuho.

Zelo dobrodejna je solata iz mladega regrata. Drobnega in nežnega bi morali vsak dan pripravljati v solati. (Starejšega pokosimo in spet bomo lahko nabirali mlade poganjke.) Njegov učinek na jetra je izjemen. Če naj bo naše spomladansko zdravljenje uspešno, moramo nujno poskrbeti tudi za jetra in jih okrepiti, saj sodijo med naše najpomembnejše organe.
Mnogi med nami menijo, da je spomladansko razstrupljanje doseglo svoj namen s  temeljitim čiščenjem črevesa. Gotovo moramo pri spomladanskem čiščenju upoštevati tudi to, a z močnimi odvajali si ne bomo koristili. Razstrupljanje ne sme le čistiti, temveč mora tudi graditi in zdraviti.
Na presnovo bomo vplivali dobrodejno, če bomo ob črevesu hkrati spodbudili k normalnemu delovanju še jetra, žolčnik in ledvice.

Namen razstrupljanja ni skrajnost. Pri spomladanskih razstrupljanjih moramo biti zmerni, upoštevati stanje svojega telesa in mu dati dovolj časa za privajanje na spremembo - razstrupljanje pomeni za telo dodaten napor. Pametno in uspešno izpeljano razstrupljanje nam okrepi zdravje, poveča zmogljivost in moč. Naš trud je obilno poplačan.

Haloge in spomladanska utrujenost
Znano je, da je haloga morska rastlina iz Tihega oceana, zato se mnogi sprašujejo, kaj ima v svojem mrzlem elementu opraviti s pomladansko utrujenostjo. No, marsikaj je osupljivega in takšno je tudi dejstvo, da nam ta rastlina, ki uspeva v morju, pomaga nadoknaditi pomanjkanje vitaminov, rudnin in elementov v sledovih, ki bi sicer spomladi izzvalo to, za nas tako neprijetno utrujenost.
Haloga je dokazano uspešna v boju proti debelosti in nastajanju golše, pa tudi proti spomladanski utrujenosti.
Poročila o uspehih se ne omejujejo le na razveseljivo nenevarno zmanjšanje telesne teže, in povzroči, da razraščanje golše nazaduje, temveč vedno bolj potrjujejo, da nam pomaga pregnati tudi svinčeno utrujenost.
Haloga je najpreprostejše, najboljše in najcenejše sredstvo za preprečevanje spomladanske utrujenosti.
Koristen je pripravek iz haloge Kelp, ki je na voljo tudi pri nas. Odrasli in otroci starejši od 11 let, dnevno zaužijejo 3 krat 1 tableto pred jedjo. Tako pokrijejo tudi  dnevne potrebe telesa po jodu.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfred Vogel, Der kleine Doktor

Več na: www.avogel.si/


Ključne besede:
spomladanska utrujenost, razstrupljanje, čaj

 

Sorodni članki:

1,464844E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: