Skupaj razkrivamo

13.6.2018

Radi bi več kolesarili, pa vendar …
Besedilo: Saša Vučina

Kaj, če nas na poti preseneti kakšen prehud klanec? Kaj, če pridemo na čudovito točko in potem ugotovimo, da nam je zmanjkalo moči za povratek? Kaj, če se s kolesom odpravimo v službo in prispemo čisto prepoteni? Kaj, če nas na poti zaboli noga? Kaj, če otrok pove, da mu je preveč in ne zmore naprej? …

Vsa ta vprašanja so se do sedaj končala praviloma tako, da je želja po kolesarjenju ostala le želja. Do trenutka, ko se je pojavilo električno kolo. 

Tržni bum z razlogom
Veliko tržnih uspešnic se izkaže za muhe enodnevnice. A električna kolesa zagotovo niso med njimi. 

Ko sem si pred kratkim ogledoval ponudbo in tuhtal, kaj bo prava rešitev zame, me je presenetil starejši gospod, ki je vstopil v trgovino, izbral kolo in se že odpravil na blagajno – kot da je prišel po štruco kruha. “Kako ste se lahko tako hitro odločili,” sem ga pobaral (ker sem sam “študiral” ponujene možnosti že nekaj tednov).
“Sine, jaz ga že imam in je to nekaj najboljšega, kar sem si kdaj privoščil. Zdaj pa sem prišel še po enega za ženo. To je, kot da se vračava v drugo mladost. Odpraviva se na izlete brez skrbi, ali bova uspela priti nazaj!”

Očitno veliko ljudi deli njegovo navdušenje, ker so električna kolesa v zadnjih letih presegla vsa pričakovanja in njihova prodaja nenehno narašča. V Nemčiji jih že drugo leto zapored prodajo več kot navadnih koles. 

Zakaj bi sploh imeli električno kolo? 
Njegova prednost je zelo enostavna uporaba. Učinkovito pomaga premagovati klance in razdalje, ki bi jih drugače težje zmogli. Rekreativno kolesarjenje z družino in prijatelji lahko dobi povsem drugačne razsežnosti, saj gredo lahko na ture z njim tudi tisti, ki so morda slabše telesno pripravljeni. S pridom jih lahko uporabljajo ozaveščeni ljudje, ki iščejo »zeleni« prevoz na delo, a živijo izven mesta. Električna kolesa premorejo doseg od 60 do 120 km, kar zadošča za veliko poti. Res je, da se doseg pri vožnji v klanec zmanjša, a ne tako drastično, da bi vam takoj izpraznilo baterijo. V grobem lahko rečemo, da boste namesto 100 km po ravnem naredili 60 km po klancu. To pa bo zadoščalo za večino izbranih destinacij. Pri pogosti uporabi e-kolesa v strmih predelih priporočam, da posegate po baterijah visoke kapacitete (npr. 16 Ah).     

Kako uporabljamo električno kolo? 
Za razliko od klasičnega kolesa imate na krmilu nameščeno kontrolno ploščico, kjer s pritiskom na +/- določate večstopenjsko pomoč, ki vam jo nudi elektromotor, skoraj neopazno nameščen v pestu kolesa ali v gonilu. Kolesarjenje je možno povsem brez pomoči (kot klasično kolo) ali z nastavljenim nivojem pomoči motorja. 

Ali je električno kolo varno? 
Evropska zakonodaja uvršča električna kolesa z vključitvijo pogona s pedali med navadna kolesa. Varno je ravno tako kot navadno kolo, saj se (t. i. pedelec) pogon oz. motor zažene samo, če kolesar poganja pedala, in se popolnoma ugasne, ko kolesar preneha poganjati. Zakonsko določena maksimalna hitrost, ko motor še pomaga, je 25 km/h. Moč se progresivno zmanjšuje in končno prekine, ko vozilo doseže hitrost 25 km/h, ali prej, če voznik preneha poganjati pedala.

E-koles ni potrebno registrirati, torej ne potrebujete niti registrske tablice, obveznega zavarovanja, izpita ali prometnega dovoljenja. Pri čemer moč motorja ne sme znašati več kot 250 W.

Ali je električno kolo varčno? 
Električno kolo je zelo varčno, okolju prijazno vozilo, ki ne izpušča nobenih emisij in ne povzroča hrupa. Z električnim kolesom prihranimo veliko denarja, saj nas 1000 km vožnje stane le približno 1 evro. S tem se ne da primerjati nobena avtomobilska tehnologija. Kolo je možno polniti preko navadne (hišne) električne vtičnice, na poti pa ga lahko napolnite v vsaki gostilni, hotelski sobi in drugih objektih. 

1000 kilometrov za en evro?
Ali ste vedeli, da je kolesarjenje oblika prevoza, pri kateri se porabi najmanj energije na kilometer? Pri hoji ali katerikoli drugi obliki prevoza porabimo veliko več energije – naše ali energentov. Ta princip ohranja tudi električno kolo – je energijsko najbolj učinkovito prevozno sredstvo na elektriko. 

Na kaj je potrebno paziti pri izbiri električnega kolesa?
Zadnja leta je tudi pri nas ponudba električnih koles že kar precejšnja. Ker se med seboj precej razlikujejo, svetujem, da se pred nakupom dobro informirate, saj električna kolesa spadajo v nekoliko višji cenovni razred kot navadna. 

V nadaljevanju zato nekaj pomembnih atributov, na katere je dobro biti pozoren pred nakupom. 

Izbirate lahko med mestnimi in treking e-kolesi, za vse malce aktivnejše pa so na razpolago gorska e-kolesa z dodatnim vzmetenjem ali brez njega. 

V prvi vrsti izberite električno kolo, ki bo primerno vaši vožnji. Vprašajte se, kje (po kakšnem terenu) in kako (rekreativno, hitro, umirjeno …) se boste vozili z njim. Od tega so odvisne tehnične lastnosti, ki sledijo v nadaljevanju. 

Lahko bi rekli: Kdor nima v nogah ima v bateriji. 

Osnovno pravilo je, da več kot ima baterija Wh, večji je doseg, ki ga lahko naredite z njo. Večinoma so v uporabi litij-ionske baterije, saj imajo najboljše lastnosti. Nimajo spominskega efekta, zato jih lahko polnite oz. dopolnite pogosto, ne da bi to skrajšalo njihovo življenjsko dobo. So poljubnih oblik in so tudi zelo vzdržljive. 

Dražja e-kolesa imajo bolj kakovostne baterije, ki so zmogljivejše, hitreje se napolnijo in trajajo dlje časa. Da prazno baterijo napolnite, traja od tri do pet ur, odvisno od proizvajalca, zmogljivosti baterije in kemije baterije. Če se ustavite v gostilni na kosilu in jo vmes priključite na polnjenje, boste torej pri večini baterij lahko dopolnili vsaj polovico kapacitete.

Življenjska doba novih litij-ionskih baterij je precej dolga. Če jo boste dobro vzdrževali, lahko zdrži 1000-2000 polnilnih ciklov. To pomeni, da bi ob vsakodnevni rabi kolesa in vsakodnevnem izpraznjenju baterije, ta morala trajati 4-8 let. 

Zlato pravilo za največji izkoristek baterije Li-ion je, da naj bo vedno čimbolj polna!

Proizvajalci svetujejo, da jo pogosto polnite in jo ohranjajte v dobri kondiciji skozi celo leto (tudi pozimi). Pomembno je tudi, da baterijo polnimo počasi in z originalnimi priloženimi polnilci. 

Med najbolj kakovostne proizvajalce baterij spadajo Bosch, Samsung, Panasonic, Shimano in LG, saj uporabljajo celice prvovrstne (A-grade) kakovosti. So pa zato tudi med najdražjimi.

Kako daleč se lahko peljem z eno polnitvijo? 
Živim na hribu in mi res ni vseeno, ali bo baterija izdihnila nekje na polovici klanca in bom zadnjih nekaj kilometrov moral kolo porivati na roke. 

Prodajalci obljubljajo dosege od 80 do 120 km, kar je povsem realno pri nizki uporabi asistence motorja. Če boste veliko vozili v klanec, pa lahko pričakujete, da se bo doseg ustrezno zmanjšal, torej boste lahko prevozili občutno krajše razdalje. Elektromotor je namreč pri vožnji v klanec veliko bolj obremenjen in baterija se zato hitreje prazni. Doseg vam zmanjša tudi vožnja po gozdnih poteh, makadamu in snegu, ker je elektromotor zaradi trenja gum tudi v teh primerih veliko bolj obremenjen. Ne smemo pa pozabiti še na težo voznika, luknje v cestišču ipd. Pri pogosti uporabi e-kolesa na strmih in bolj zahtevnih poteh vam zato priporočam, da posegate po baterijah maksimalne kapacitete (npr. 576 Wh) in izberete čim lažje kolo.

Seveda na celoten užitek v vožnji vpliva še veliko parametrov, kot so: tip kolesa, prestave, gume, položaj motorja oz. baterije na kolesu, kako hitro lahko snamemo baterijo, kako jo zavarujemo pred krajo in podobno. 

V prihodnosti bodo električna kolesa zagotovo postala zelo pomembno sredstvo prevoza, zato jim bomo tudi v našem glasilu namenili več prostora in vas v prihodnjih številkah seznanili s pomembnimi kriteriji za izbiro, izkušnjami in drugimi koristnimi nasveti. 

Kako izračunamo okvirni doseg električnega kolesa?
Doseg vašega električnega vozila, lahko izračunate s pomočjo podatka o energetski zmogljivosti baterije. Ta se meri v vatnih urah (Wh). Za izračun potrebujete napetost v voltih (V) in kapaciteto v amper urah (Ah), ki ju preprosto pomnožite (V x Ah = Wh). Če imate baterijo s 36 V in 13 Ah, ima baterija zmogljivost 468 vatnih ur (Wh). 
Pri polni obremenitvi baterije (turbo) boste po ravnem porabili približno 5 Wh na kilometer in tako naredili okoli 94 kilometrov. Doseg se lahko zelo razlikuje glede na teren (klanci, makadam) in voznika (teža, način vožnje).

Če fizika ni bila vaš priljubljeni predmet v šoli, si lahko ogledate, kako posamezen parameter vpliva na doseg električnega kolesa, na spletni strani https://www.bosch-ebike.com/au/service/range-assistant/.

Primer:
Če tehtate 70 kg, obračate kolesa s hitrostjo 40-krat na minuto in vozite mestno kolo s hibridnimi (malce debelejšimi) gumami, bodo vaši dosegi s 300 Wh baterijo naslednji:

Makadam in
gozdne poti

Asfalt

po ravnem: 32 km

po ravnem: 66 km

manjši klanci: 31 km

manjši klanci: 56 km

strmi vzponi: 27 km

strmi vzponi: 42 km


Ključne besede:
električno kolo, baterija, varnost, elektromotor

 

Sorodni članki:

1,757813E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: