Skupaj razkrivamo

4.1.2018

Zakaj trpi ščitnica?
Povzeto po tekstu Katarine Rožanc iz priročnika Uravnajte ščitnico

Pomanjkanje energije, megla v glavi, nihanje razpoloženja in temperature telesa, zaprtje, utrujenost, suha koža … vse to so lahko simptomi premalo delujoče ščitnice. 

Pomanjkanje ščitničnih hormonov povzroča tudi veliko sistemskih bolezni, kot so osteoporoza, kronična utrujenost, bolezni srca in ožilja, ginekološke bolezni (npr. ciste na jajčnikih, maternici, prsih …) Ščitnica je lahko tudi v ozadju izpadanja las, zobne gnilobe in nihanja krvnega pritiska. 

Znak oslabljene ščitnice je tudi nižja temperatura telesa od normalne, ki bi morala biti med 36,5 in 36,8 stopinj C.

Dlje časa trajajoče težave s ščitnico v 90 % primerov vodijo v razvoj avtoimunske bolezni ščitnice, ki jo poznamo kot Hashimotov tiroiditis.

Odpravimo vzroke – rešimo ščitnico
Danes ima kar četrtina svetovnega prebivalstva vsaj eno avtoimunsko bolezen, zato se vse več zdravnikov po svetu, predvsem v ZDA, odloča za drugačen pristop k zdravljenju. Eden izmed takšnih je tudi doktor medicine in nutricionist Mark Hyman, ustanovitelj Centra za celostno medicino, kjer ne zdravi zgolj simptomov, temveč išče vzroke bolezni, pri tem pa sledi temeljnim biološkim zakonom, človeka obravnava bolj celostno, z velikim poudarkom na njegovi prehrani.

Pri avtoimunskih boleznih vedno preveri, ali morebiti vzroki zanje ne ležijo v katerih izmed naslednjih težav.

Eden izmed najpomembnejših vzrokov za avtoimunski odziv telesa so okoljski strupi. Ščitnica je na udaru predvsem zaradi pesticidov, ki se kot hormonski motilci vmešajo v njeno delovanje. Veliko obremenitev predstavljajo tudi plastika, kozmetična sredstva, čistila, konzervansi in drugi dodatki v procesirani hrani ter plesni.

Težke kovine  zelo pogosto prizadenejo ščitnico in izzovejo avtoimunski odziv. Eden izmed glavnih vzrokov je zastrupitev z živim srebrom (Hg).

V črevesju je okrog 70 % vseh imunskih celic in brez zdravega črevesja ni zdravega imunskega sistema. Stres, okužbe, strupi in zdravljenje z antibiotiki dobesedno zavirajo razvoj pozitivnih bakterij, oslabijo imunski sistem in povzročijo preveliko prepustnost črevesne sluznice (ang. leaky gut syndrome), skozi katero v kri prehajajo molekule neprebavljene hrane.

Zaradi naluknjanega črevesja se mora telo braniti pred delčki hrane, ki zaidejo v krvni obtok, kjer nimajo kaj iskati. Od tod tudi vse več alergij na hrano. Najpogostejši alergeni pri Hashimotovem tiroiditisu so gluten, mleko in soja, ki med drugim poskrbijo za nenehno kronično vnetje. Obstajajo tudi tihe intolerance, ki se odvijajo brez vidnih simptomov, čeprav se zaradi njih v telesu ves čas bije imunski boj.

Alergijam na hrano in slabo delujočemu črevesju se pogosto pridruži pomanjkanje hranil, kot so vitamin D, selen, cink, maščobne kisline omega-3, vitamin A, skupina vitaminov B in probiotiki, ki ščitijo telo, v primeru že izraženih avtoimunskih bolezni pa naravno pomirijo imunski odziv.

Pogost vzrok so tudi skrite okužbe z virusi, bakterijami, s kvasovkami in črevesnimi zajedavci (teh ima človek še danes, kljub dobrim higienskim pogojem, čez 500 različnih vrst in mnogi so dokazano vzrok za razvoj resnih bolezni; eden izmed takšnih je npr. Clonorchis sinensis). V primeru Hashimotovega tiroiditisa so najpogosteje odkrite okužbe z virusom Epstein-Barr, bakterijami borelije, H. pylori in Yersinio enterocolitico ter virusom hepatitisa C.

Tudi drugi terapevti v svetu, ki se lotevajo zdravljenja ščitnice, se bolj ali manj ukvarjajo z enakimi obremenitvami v telesu.

Ali ste še vedno prepričani, da razen jemanja nadomestnih hormonov ne morete storiti prav ničesar, da bi ozdraveli ali vsaj preprečili nadaljnje propadanje ščitnice in razvoj novih avtoimunskih bolezni?

Tisti, ki namesto poti uničenja raje vidimo pot sodelovanja, v takšno možnost ne verjamemo. Imunski sistem je sposoben samoobnove! To sicer zahteva voljo in namen, vendar prinaša rezultate. Ko se rešimo mentalnih in fizičnih toksinov, s katerimi smo zastrupili telo in duha, bo imela tudi ščitnica bolj normalne pogoje za delo.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Ali ste vedeli ...
Ali ste vedeli, da je delovanje ščitnice neposredno povezano s črevesjem zaradi tega, ker se velik del (po nekaterih podatkih nekje od 20 do 30 %) pretvorbe hormona T4 v aktivni T3 zgodi prav v črevesju. Če torej želimo zdravo ščitnico in boljšo sintezo T3, začnimo najprej z zdravljenjem svojega črevesja.

Pri tem so nam v pomoč večstopenjsko fermentirani izdelki z dodatki efektivnih mikroorganizmov (npr. Multi EM ferment). Ti hkrati obnavljajo, energijsko vitalizirajo in razstrupljajo telo, ter pomagajo do hitre obnove na celični ravni. V pomoč so tudi kakovostni probiotiki in uživanje čim več naravno fermentiranih izdelkov. 

Še večji vpliv na pretvorbo T4 v T3 imajo jetra. V njih se odvija kar 60 % pretvorbe ščitničnih hormonov v aktivno obliko. Seveda, pod pogojem, da so vaša jetra dobro delujoča in zmorejo opraviti to nalogo. Kot podporo jetrom uživamo pegasti badelj, kurkumo, baziliko, origano in rožmarin …

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

NADH – rezervna baterija?
Ena od najobetavnejših naravnih snovi, ki so jo prepoznali znanstveniki, je biološka oblika vodika NADH, ki celicam pomaga proizvajati več energije, kot bi jo sicer. Več ko je v celici NADH, bolje in dlje živi. Prav zato NADH pravijo tudi koencim 1.

Poleg tega je NADH eden od najmočnejših naravnih antioksidantov, ki celice ščitijo pred poškodbami in jim celo omogočijo, da popravijo poškodovano DNK. 

Od NADH imajo koristi vse celice, najbolj pa tiste v organih, ki potrebujejo največ energije, kot so srce, možgani in jetra. Ti organi so tudi ključni upravljavci procesov, ki vplivajo na zdravje ščitnice, zato lahko odigrajo pomembno vlogo pri njeni obnovi in revitalizaciji. NADH je na trgu na voljo pod komercialnim imenom Cellergie.

Ključne besede:
ščitnica, Hashimotov tiroiditis, avtoimunska bolezen, težke kovine, NADH, naluknjano črevesje, hormoni

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: