Skupaj razkrivamo

12.9.2018

Ko so želje večje od zmogljivosti 

Kolesarjenje je čudovita oblika rekreacije, ki ponuja zelo neposredno doživljanje okolja. Poleg tega kolo omogoča, da z najmanj vložene energije prevozimo največ kilometrov. Zakaj torej ne bi kolesarili še več?

Slovenija je čudovita dežela prav zaradi razgibanosti pokrajine. Z izjemo avtocest bolj ali manj vse naše kolesarske poti peljejo čez gričke in doline, hribe in gorovja. Tu pa se zaplete. 

Kadar kolesarimo sami, izbiramo ture, ki so primerne našim močem. Kadar pa se ljudje skupinsko odločajo, kam bi šli kolesarit, je izbrana tura vedno za nekatere prelahka, za druge pa prezahtevna. S stališča rekreacije se prvi ne bodo niti oznojili, ko bodo drugi že vsi zaripli lovili sapo in se opravičevali, da »jim manjka kaka prestava«.

Če spadate med druge, boste za zahtevne ture potrebovali dodatno baterijo. Lahko tudi dobesedno, kar pomeni, da težave rešite s tem, da na prehudih klancih preklopite in si pomagate z električno baterijo. 

Lahko pa povečate notranjo proizvodnjo energije na celični ravni. Ne govorimo o različnih oblikah dopinga, ki telo izčrpavajo in dolgoročno škodujejo zdravju. Gre za dodajanje tako imenovanega koencima 1 ali NADH, ki je v telesu že naravno prisoten, zato ga ni na seznamu prepovedanih snovi Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Raziskava, ki so jo na Češkem opravili med poklicnimi kolesarji, je pokazala, da 10 mg NADH na dan prispeva k večji zmogljivosti.
Pri kolesarjih so merili vnos in izkoristek kisika, raven laktatov v krvi in odzivni čas. Ugotovili so, da NADH prispeva k zniževanju ravni laktatov (to pomeni blažja vnetja mišic kot sicer), izkoristek kisika in odzivni čas pa sta se povečala. 

Enake rezultate je dobil tudi dr. Bill Misner, trener vrhunskih ameriških športnikov. Dva meseca jemanja 10 mg NADH na dan je izboljšalo rezultate pri teku na eno miljo in kolesarjenju.

Za potrditev teh ugotovitev je Oddelek za medicino športa na Univerzi v Freiburgu v Nemčiji izvedel dvojno slepo navzkrižno raziskavo, ki so jo nadzirali tudi ob pomoči placeba. Pri športnikih so preverjali najvišjo aerobno zmogljivost, vnos in izkoristek kisika, izdihani ogljikov dioksid ter raven laktatov in kateholamina v krvi. 

Po uživanju NADH (30 mg na dan) se je poraba kisika zmanjšala, raven izdihanega ogljikovega dioksida in laktatov pa se je znižala. To pomeni, da je NADH omogočil dolgotrajnejšo in večjo obremenitev v aerobnih razmerah v mišicah.

Da NADH učinkovito ščiti pred poškodbami in preobremenjenostjo mišic, je bilo razvidno tudi iz vrednosti encima, imenovanega kreatin kinaza (CK), ki je bila med uporabo NADH veliko manjša; to nakazuje, da je prišlo do manj poškodb mišičnega tkiva. Zabeležili so tudi manjše ravni stresnih hormonov. Zelo podobne rezultate je prinesla tudi podobna raziskava finske univerze. 

Ker NADH sistemsko povečuje razpoložljivo energijo v celicah in aktivira druge encime (npr. Q10), je njegova pomoč seveda dobrodošla tudi pri dolgi vrsti težav, o katerih smo že pisali. Njegovo delovanje se najbolj pozna pri energijsko najzahtevnejših celicah organov, kot so srce in možgani.

Vse več dokazov o blagodejnih učinkih ima seveda za posledico tudi vse večjo ponudbo na trgu. Številni izdelki vsebujejo NADH v nestabilni obliki, zaradi česar koncentracija aktivnih učinkovin zelo hitro (že po nekaj tednih) upade, posledično pa nima pravega učinka. 

Vse citirane raziskave (žal se nanje pogosto sklicujejo tudi proizvajalci nestabiliziranih izdelkov) so bile opravljene na patentirani formuli profesorja Birkmayerja, ki jo pri nas najdemo pod blagovno znamko Cellergie NADH.

Ključne besede:
kolesarjenje, rekreacija, NADH, koencim 1, zmogljivost, poškodbe, mišice, celice, stresni hormoni, energija

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: