Skupaj razkrivamo

16.8.2018

Lubenica – sadež poletja – sadež sproščanja
Besedilo: Diana Vlahinič

Poletje je čas, ko si radi privoščimo nekaj oddiha, se spočijemo in si naberemo novih moči za jesen in zimo.

Poleg telesnega počitka našemu telesu prija tudi hrana, ki nas sprošča in, verjeli ali ne, sem sodi tudi lubenica! Sama lubenice obožujem že od malih nog – ker so sladke, sočne in osvežilne! Toda šele veliko let pozneje, ko sem začela svojo pot izobraževanja s področja tradicionalne kitajske medicine (TKM), sem spoznala, da je lubenica veliko več kot samo okusen, sočen in zdrav sadež. Lubenica je v resnici zdravilna hrana poletja, še posebno v podnebjih, za katera so značilna vroča poletja, tako kot pri nas.
 
Lubenica in tradicionalna kitajska medicina 
Po tradicionalni kitajski medicini ima vsako živilo in zelišče svoje energetske lastnosti; vsako premore sebi lastno energijo, s katero vpliva na energijo katerega od telesnih organov (v TKM to pomeni vpliv na celotni meridijan posameznega organa). 

Kitajska medicina lubenico opisuje kot živilo, ki vpliva na srce, mehur in želodec. Poleg tega hladi telo in ga očisti presežka vročine. Poleti smo v obdobju srca, zato telesu prija hrana rdeče barve, ki nas hidrira in hladi. 

Čeprav je dandanes v veleblagovnicah lubenice najti skorajda vse leto, je treba upoštevati, da je to živilo, ki telo hladi, zato je uživanje lubenice priporočljivo zgolj v vročih poletnih mesecih. Na drugi strani pozimi in jeseni telesu prija hrana, ki nas greje. Če v tem času uživamo hrano, ki telo hladi, lahko poškodujemo energijo meridijanov in telesno energijo či. 

Lubenica je odlična poletna hrana tudi zato, ker je polna slastnih sokov, ki negujejo telesne tekočine in hkrati spodbujajo uriniranje. To je zelo učinkovita strategija, ki pomaga pri odvajanju poletne vročine iz telesa. V KTM velja, da lahko vročina povzroči zaprtje. Lubenica je odlična pomoč za to pogosto težavo, saj telo ohladi in ga obogati s tekočino. 
Po tradicionalni kitajski medicini je ena od čudovitih lastnosti lubenice tudi njen pomirjujoči učinek na duha; posledično nam lahko uživanje lubenice pomaga ublažiti frustracije, nemir in skrbi. 

Če imate težave s šibkimi prebavili, lubenico uživajte v zmernih količinah. Po naukih tradicionalne kitajske medicine surova hrana telo hladi, zato je napornejša za prebavila. Če imate težave z napihovanjem in/ali vetrovi ali s prehitro prebavo, lubenico uživajte v zmernih količinah ter začnite s krepitvijo črevesja in/ali želodca. 

Tudi z zornega kota zahodne medicine je lubenica čudovito živilo, saj je bogata s karotenoidi, antioksidanti in vitamini, kot so likopen ter vitamini A, C, B1 in B6. Na telo deluje protivnetno in nas ščiti pred prostimi radikali. Vsebuje tudi obilo elektrolitov, zato učinkovito pomaga pri hidraciji telesa. 

Vzhod ali Zahod – s katerega koli zornega kota pogledamo, vidimo, da je lubenica zdravo in idealno živilo za vroče poletne dni!

Semena lubenice – odpadek?
Lubeničnih semen nikar ne zavrzite, saj imajo številne krepčilne lastnosti. Posušena semena lubenice lahko uporabite za čaj. Jušno žlico suhih semen narežite ali zmeljite (nekateri uporabijo kar cela), nato jih prelijte s pol litra vrele vode in počakajte, da se čaj ohladi. Zatem ga precedite in takoj popijte. 

Če je le mogoče, čaj pripravljajte sproti in ga pijte svežega. Uživajte ga vsaj trikrat na teden, lahko tudi večkrat na dan. Po kitajski medicini lubenična semena krepijo ledvice: spodbujajo odvajanje urina in sočasno pomagajo nižati krvni tlak, saj širijo žile (vazodilatorni učinki). S krepitvijo ledvic krepimo tudi sposobnost telesa, da prek ledvic izloči vodotopne toksine.

Razstrupljevalno čiščenje telesa z lubenico 
Če želite sezono lubenic dodobra izkoristiti in poletni počitek ponuditi tudi svojemu črevesju, lahko opravite tudi preprosto čiščenje telesa z lubenico. 

Zjutraj in zvečer spijte probiotik, s čimer boste v črevesje naselili dobre bakterije, ki bodo pomagale odpraviti toksine, preostanek dneva pa jejte samo lubenico. Količina ni določena – pojeste lahko tudi do pet kilogramov lubenice na dan. Čeprav lubenica vsebuje kar 92 odstotkov vode, čez dan vseeno pijte tudi vodo. Naslednje jutro dan začnite s sadjem, nekaj ur pozneje pa lahko pojeste kuhano zelenjavo ali lahko zelenjavno juho. 

Takšno čiščenje telesa z lubenico za telo ni naporno, zato ga lahko opravite tudi večkrat, denimo dvakrat na mesec vse poletje. Če imate težave s prebavili, ne izvajajte očiščevalnega posta z lubenico. Prav tako posta ne izvajajte, če imate diabetes ali kako drugo bolezen; v tem primeru se najprej posvetujte z zdravnikom.

Ključne besede:
lubenica, počitek, TKM, zaprtje, hidracija telesa, elektroliti, prosti radikali, ledvica, probiotik, čiščenje

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: