Skupaj razkrivamo

4.10.2018

Je vse v glavi?
Besedilo: Sanja Lončar

Naš um je lahko naš največji prijatelj pa tudi sovražnik, odvisno od tega, kako ga uporabimo. Mnogi ste že slišali za zakon privlačnosti ali poznate rek 'Kar iščeš, to najdeš.' Tudi nevroznanost ugotavlja, da se to, kar se nam bo zgodilo, v veliki meri ujema s tem, kar pričakujemo. 

Joe Dispenza v knjigi Placebo ste vi (založba Primus) navaja na stotine raziskav, ki lahko v temeljih zamajejo vse, kar ste do sedaj vedeli o svojem telesu. 

Kako je možno, da hudo ranjenim, ko zmanjka morfija, dajo le injekcijo slane vode in ta deluje enako kot morfij in celo omogoči, da kirurg nemoteno operira?

Kako je možno, da se osebam, ki so le mislile, da so jim operirali koleno, stanje izboljša enako kot tistim, ki so zares prestale operacijo?

Kako se lahko pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, ki so dobili le injekcijo fiziološke raztopine, izboljša izločanje dopamina in izgine tresavica?

Zakaj pacienti čutijo tudi stranske učinke zdravila, čeprav so uživali le placebo?

In kako je možno, da rakav pacient, za katerega je obdukcija pokazala, da je šlo za napačno diagnozo, umre »v skladu s pričakovanji« zdravnika in okolice? 

Življenje je očitno želelo, da Joe Dispenza razkrivanje povezave uma in telesa sprejme za svoje življenjsko poslanstvo. V ta namen mu je poslalo zares velik izziv. Leta 1986, ko je bil star 23 let in je komaj odprl svojo ordinacijo za kiropraktiko, ga je na kolesu zbilo terensko vozilo in mu zdrobilo šest hrbteničnih vretenc. Kirurgi so mu kot najboljšo možnost ponudili delno invalidnost in vgradnjo kovinskih opornic. On pa se je odločil, da se bo dogovoril s svojim telesom, naj samo obnovi razpadla vretenca. Po devetih tednih je že hodil, po dvanajstih pa že dvigoval uteži in, kot zatrjuje, od takrat ni imel nobenih bolečin v hrbtenici. 

Ste lahko sami svoje zdravilo? 
Veste, kako skeptiki definirajo razliko med pesimistom in optimistom? Pravijo, da je optimist le pesimist brez izkušenj!

Pa se motijo. Optimist preprosto ne bo doživel izkušenj, ki jih je pesimist, ker v situacijah, ki mu jih življenje nastavlja, izbira boljše možnosti. To je potrdila tudi raziskava na 447 udeležencih, ki jo je opravila klinika Mayo. Ta je pokazala, da so optimisti bolj zdravi, tako telesno kot duševno, so bolj srečni, imajo več energije in izkusijo manj bolečin. 

Enako ugotavljajo številne druge raziskave, o katerih piše Joe Dispenza.

Med njimi je tudi raziskava univerze v Toledu, ki neposredno dokazuje, da um sam določa, kaj bo oseba zaznavala in izkušala. Kot navaja, so raziskovalci skupino razdelili na dva dela – na optimiste in pesimiste, glede na njihove odgovore v okviru diagnostičnega vprašalnika. V prvi raziskavi so dali udeležencem placebo, vendar so jim rekli, da so prejeli zdravilo, zaradi katerega se bodo počutili slabo. Pesimisti so doživeli močnejšo negativno reakcijo na tableto kot optimisti. V drugi raziskavi so raziskovalci udeležencem ponovno dali placebo, vendar so jim povedali, da jim bo zdravilo pomagalo do boljšega spanca. Optimisti so poročali o precej boljšem spancu od pesimistov. 

Torej so tisti, ki so nagnjeni k pričakovanju slabega izida, v obeh primerih doživeli slab scenarij. Z drugimi besedami, v popolnoma enaki situaciji so pozitivno naravnani doživljali pozitivne izkušnje, negativno naravnani pa negativne. 

To nas postavi pred dejstvo, da naš um določa našo realnost in celo fiziološke procese veliko bolj, kot smo to pripravljeni priznati. Če pa nam uspe to ozavestiti, dobimo neprecenljivo orodje, s katerim lahko preoblikujemo svoje življenje.  

Tudi pri raziskovanju bolečine, s katerim smo se intenzivno ukvarjali pri pripravi knjige Naravne rešitve za bolečine, smo ugotovili, da ima naše telo veliko večje možnosti obvladovanja bolečin, kot misli večina. Ste vedeli, da lahko sami, z lastnim telesom, ustvarimo močnejše protibolečinske snovi, kot je morfij? Tudi nad nastajanjem bolečine ali vnetja imamo lahko veliko več nadzora, kot si predstavljamo.

Prvi korak je zagotovo, spoznati, kakšno moč ima naš um, in ga začeti uporabljati za višjo kakovost življenja, namesto za trpinčenje sebe in drugih. 

Ključne besede:
um, placebo, kiropraktika, optimizem, pesimizem, bolečina, protibolečinske snovi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: