Skupaj razkrivamo

17.10.2018

Rodiola – zelišče svetlobe v jesenskih dneh
Besedilo: Diana Vlahinič

Rodiola oz. rožni koren je adaptogeno zelišče, ki raste na enem od najzahtevnejših področij na svetu – na arktičnem. Kljub tamkajšnjim surovim pogojem oz. prav zaradi njih pa je rodiola zelišče z izjemnimi lastnostmi. Imenujemo jo tudi “zelišče svetlobe”, saj umirja preobremenjeno nadledvično žlezo, izboljša spomin, pomaga pri učenju, umiri napetost in nam daje energijo! 

Čeprav so to rastlino poznali in uporabljali že v času stare Grčije, pa je rodiola v resnici popolno zelišče za moderno dobo, saj s svojim širokim in adaptogenim delovanjem pomaga pri pogosto preobremenjenem, modernem načinu življenja.

Več študij je že potrdilo njeno nesporno učinkovito delovanje na izboljšanje kognitivnih funkcij in spomina ter dvig celične energije ATP, pa tudi njeno pomoč pri depresivnih stanjih. Njene protivnetne lastnosti omogočajo tudi hitro regeneracijo mišic in daljšo energijsko vzdržljivost.

RODIOLA LAHKO ZNIŽA RAVEN KORTIZOLA
Rodiola učinkovito znižuje povišano raven stresnega hormona kortizola in umirja preobremenjeno nadledvično žlezo. Kadar je raven našega kortizola zaradi psihičnih in/ali fizičnih preobremenitev dlje časa povišana, nam to lahko povzroča številne težave – vse od oslabljenega imunskega sistema do hormonskega neravnovesja, pojavijo se težave s ščitnico, pešati nam začne spomin, okoli trebuha pa se nam začne kopičiti maščoba ... Če je kortizol povišan dlje časa, lahko to privede do t. i. izgorelosti, katere simptomi so enaki depresiji.

RODIOLA POMAGA PRI UČENJU IN SPOMINU
Rodiola se je v študijah izkazala kot zelišče, ki izboljša kognitivne funkcije in spomin, zato je močno priljubljena med študenti. V eni od študij je 40 študentov naključno prejemalo 50 mg standardiziranega izvlečka rodiole ali placebo, 2-krat dnevno, 20 dni. Študentje, ki so prejemali standardizirani izvleček rodiole, so pokazali izjemno izboljšanje v telesni pripravljenosti in psihomotoričnih funkcijah, imeli so boljšo mentalno zmogljivost in splošno dobro počutje. 

Prav tako so študentje, ki so uživali rodiolo, poročali o statistično pomembnem zmanjšanju mentalne utrujenosti, izboljšali so tudi svoj spalni vzorec in zmanjšali potrebo po spanju ter imeli boljše razpoloženje in večjo motivacijo za študij. 

Ob rodioli boste tudi lažje usvojili in razumeli šolsko gradivo, izpite pa opravljali z manj stresa. Vsaj tako trdijo strokovnjaki z Medicinske univerze Volgograd v Rusiji, kjer so preverjali delovanje rodiole na sposobnost učenja tujih jezikov, istočasno z opazovanjem osnovnih intelektualnih sposobnosti, pogovornih veščin in končnega uspeha.
Rezultati študije so pokazali, da so študentje, ki so uporabljali rodiolo, izboljšali merljivo sposobnost učenja za kar 60 %, ob tem pa so se učili s 30 % manjšim naporom in manjšo utrujenostjo, kot študentje iz kontrolne skupine. 

RODIOLA KOT POMOČ NA DELOVNEM MESTU
Ko so merili umsko sposobnosti ljudi, ki uživajo rodiolo, so ugotovili, da slednja poveča tudi delovno storilnost (tako umsko kot fizično), hkrati pa zmanjša pojav utrujenosti in bistveno zmanjša stopnjo izčrpanosti.

Ruska Akademija za naravoslovne vede pa je objavila spoznanja, da rodiola pomaga tudi pri povečanju telesnih sposobnosti preko povečanja celične energije ATP v celicah skeletnih mišic.

RODIOLA IN DEPRESIVNA STANJA
Mnogi zdravniki funkcionalne medicine opisujejo rodiolo kot učinkovito alternativo zdravilom proti depresiji. V klinični študiji, izvedeni na 150 posameznikih, ki so se borili z depresijo, so spremljali učinke enomesečnega uživanja rodiole. Ob koncu študije sta v skupini, ki je uživala rodiolo, kar dve tretjini udeležencev imeli popolno remisijo depresivnih simptomov, prav tako pa se je izjemno izboljšala tudi njihova splošna dnevna šibkost, ki jih je spremljala do tedaj. (Če uživate antidepresive ali druga zdravila, se pred uživanjem rodiole najprej posvetujte s svojim zdravnikom.) 

RODIOLA LAHKO TOPI MAŠČOBO (PREDVSEM ABDOMINALNO)
Ena od odličnih karakteristik rodiole pa je tudi njena sposobnost topljenja maščobe okoli trebuha (ta se začne pri stresnem načinu življenja kopičiti, ker telo v ta predel shrani zaloge "goriva" oz. maščobe za "boj in beg"). Rodiola vsebuje aktivni element rosavin, ki v telesu sproži učinek topljenja maščob, saj stimulira encim lipazo, katerega sposobnost je, da razgradi maščobo, shranjeno v maščobnem tkivu (na področju trebuha). 
Študije so potrdile tudi, da je učinek topljenja abdominalne maščobe še toliko boljši, če uživanje rodiole kombiniramo z zmerno telesno vadbo!

Če želite uživati rodiolo, vedno poiščite standardiziran izvleček, saj bo le ta zagotovil primerno količino aktivnih učinkovin. Rodiola je rastlina, ki svoje izjemne lastnosti razvije prav zaradi težkih pogojev rasti, zato so najbolj učinkoviti tisti izdelki, ki vsebujejo standardiziran izvleček rodiole iz Sibirije. 

Ključne besede:
rodiola, rožni koren, kortizol, spomin, depresija, vadba

 

Sorodni članki:

3,100586E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: