Skupaj razkrivamo

28.4.2017

Deset naravnih pripravkov proti stresu

Izvlečki konoplje, kot je CBD, povzročijo hitro znižanje ravni stresnih hormonov in vzpostavitev ravnovesja brez uporabe sinteznih zdravil. 

2. Ingver
Ingver deluje večplastno: poživlja ter blaži tesnobo in stres, obenem pa odpravlja tudi njegove posledice, ki se kažejo v obliki motene prebave, večje dovzetnosti za vnetja in šibkejšega imunskega sistema. To je zagotovo dober razlog, da si naslednjič namesto kavice pripravite ingverjev napitek.

Če ste pod stresom, vam bo baldrijan zagotovo pomagal do bolj kakovostnega nočnega počitka. Čez dan ne deluje uspavalno, pač pa le blaži napetost in živčnost ter pomirja strahove. 

4. Kamilica
Kamilica je vsem znano zelišče in vendar o njej še vedno vemo premalo. Kamilični čaj sprošča in blaži napetost, zlasti če se kaže v obliki težav s prebavili. Poleg tega blaži tesnobnost in depresijo. 

5. Sivka
Eterično olje prave sivke ima že dolgo dokazane pomirjevalne učinke. Poleg tega sivka krepi in celo obnavlja živčni sistem ter pomaga doseči notranji mir. S kliničnimi poskusi so dokazali, da že vdihavanje eteričnega olja sivke povzroči znižanje ravni stresnih hormonov in umiri tesnobo. 

6. Bergamotka
Eterično olje bergamotke sprošča, zato ga v aromaterapiji pogosto uporabljajo za blaženje depresije. Leta 2011 so opravili raziskavo, ki je pokazala, da sočasna uporaba eteričnega olje sivke in bergamotke deluje kot zdravilo proti depresiji.

7. Šentjanževka
To zdravilno rastlino že dobro poznamo kot antidepresiv, vendar obstaja vse več dokazov, da je nadvse učinkovita tudi za blaženje stresa in tesnobe. Redno jemanje šentjanževke v obliki čaja, izvlečka ali macerata hitro prinese dobre rezultate. Lahko uporabljamo tudi šentjanževo olje za masažo ali celo za uživanje. 

8. Ašvaganda 
Ašvaganda je znana po adaptogenih učinkih, kar pomeni, da že na celični ravni pomaga uravnavati telesne odzive. 

9. Rožni koren 
Rožni koren ali rodiola (Rhodiola rosea) dokazano učinkovito uravnava izločanje stresnih hormonov, zato njegova uporaba omogoča boljšo izrabo telesnih in umskih zmogljivosti ter zmanjšuje telesne posledice stresa. 

10. Jojoba
Jojoba že s svojim življenjem v skrajnih razmerah dokazuje, da ji stres ne more do živega. Zato ne preseneča, da tudi znanstveniki ugotavljajo, da je delovanje protistresnih eteričnih olj in maceratov še učinkovitejše, če kot osnovo za masažno olje uporabimo jojobino olje

Najbolj priporočljiva živila, ki zajezijo stres in njegove telesne posledice

Pri stresu telo pospešeno izgublja vitamine iz skupine B, zato jih je treba nadomeščati. 
Zelo koristna so tudi živila, bogata s kalcijem in magnezijem. Toda če se želimo izogniti nalaganju kalcija v mehkih tkivih, ne smemo pretiravati z živili, ki vsebujejo le obilo kalcija (mleko in mlečni izdelki), ne pa tudi magnezija. Najvarneje je, če obe koristni rudnini dobimo z uživanjem temnozelenih rastlin, saj vsebujejo obilo kalcija in tudi magnezija (koprive, ohrovt …).

Hitrejšo obnovo poškodovanega živčevja in celičnih ovojnic dosežemo tudi z uživanjem holina, lecitina in maščobnih kislin omega-3. To pomeni, da vsak dan zaužijemo žlico ali dve namočenih sončničnih semen ter nekaj konopljinega, orehovega, ričkovega ali lanenega olja. 

Viri: BeforeItsNews.com, ADAA.org, MedicalNewsToday.com, MayoClinic.org

Ključne besede:
stres, izvlečki konoplje, ingver, korenina baldrijana, kamilica, sivka, bergamotka, šentjanževka, ašvaganda

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: