Skupaj razkrivamo

13.11.2018

Lažna hrana za pravi denar?
Besedilo: Sanja lončar

Pred kratkim sem obiskala prijatelja, ki mi je potožil nad rezultati nedavnega pregleda. 

»V telesu so mi našli kup nekih 'smeti', pa ne vem, od kod se je vse to vzelo. Ničesar takega ne uživam …« Zanimalo me je, s čim se prehranjuje, in naštel je jogurt, sokove, kruh, marmelado, nekaj mesa, predvsem piščančjega, občasno še kako ribo. 

Zvenelo je res neproblematično – dokler si nisva teh živil ogledala od blizu. 

Izkazalo se je, da jogurt ni navadni, ampak sadni – kozarec z lepo narisanimi jagodami poleg homogeniziranega mleka vsebuje še arome, barvila, gostila, stabilizator in 6 odstotkov sadnega pripravka. Da si boste lažje predstavljali: sadni pripravek je mešanica sadja in sladkorja, nekaj, kar je bolj podobno marmeladi, ki jo vmešamo v jogurt. V praksi 6 odstotkov pomeni 12 gramov, torej dve žlički takega pripravka. Če ste kdaj v kozarec jogurta vmešali dve žlički marmelade, ste verjetno že ugotovili, da ne gre pričakovati ne barve, ne okusa in ne sladkosti. Vse to je torej treba dodati. Sadni pripravek je le izgovor, da mešanici vseh teh polnil lahko rečejo sadni jogurt. 

Raziskovalno delo v hladilniku nas je pripeljalo tudi do marmelade. Ta se je ponašala z borimi 35 odstotki sladkorja, kar naj bi bila izboljšana in bolj zdrava različica klasične marmelade. Ker se je sezona vkuhavanja marmelade ravnokar končala in so vse moje marmelade enako sladke, čeprav v nobeni ni več kot 10 odstotkov sladkorja, sem mu pojasnila, da je 35 odstotkov sladkorja ogromno in da služi predvsem temu, da prikrije veliko količino citronske, askorbinske ali kake druge kisline, ki jo proizvajalec uporablja kot konzervans za sadje problematične kakovosti. 

Tretje odkritje, ki ga je šokiralo, je (pre)dolg seznam sestavin navadnega kruha. Poleg moke, vode in soli, ki jih vsi pričakujemo v kruhu, so v njem še sojine beljakovine, stabilizator (E466- karboksimetil celuloza), palmova maščoba, sladkor, emulgator (E472e tartratni mono- in diacetilestri ter mono- in digliceridi maščobnih kislin), posneto mleko v prahu in sredstvo za obdelavo moke (E 300).

V hladilniku sem našla še kečap, ki je s svojo sestavo presenetil tudi mene. Kdo bi si mislil, da v navadnem kečapu ni več kot 20 odstotkov paradižnika! Iz česa je potemtakem? V največji meri iz sladkorja, škrobov, kisa, barvil in arom.

Mandljev namaz se je zdel obetaven – dokler nisva prebrala, da je v njem 12 odstotkov mandljev, vse drugo pa maščoba, sladkor, sirotkine beljakovine, aroma, stabilizator, emulgator …

Sok aronije se mu je zdel zelo okusen in zdrav, vendar je drobni tisk razkril, da je sadja vsega skupaj 30 odstotkov. In še ta sadni delež je bil izdelan iz zgoščenega sadnega soka. To pomeni, da so nekoč v preteklosti to sadje že termično obdelali in zgostili, ga potem razredčili z enako količino vode, ki so jo poprej odparili, dodali še nekaj sladkorja, barvil in arome, vse skupaj vnovič pregreli – in to prodali kot zdrav napitek.

Najbolj ga je šokiralo, ko je prebral, da je v tistem, kar je imel za zamrznjene rakce, v resnici ostanek ribjih koščkov, aromatiziran z aromo rakcev. 

»In jaz to kupujem! S svojo težko prisluženo pokojnino!« si ni mogel kaj, da svoji jezi ne bi dal duška.

Res je, pogosto mislimo, da smo kupili to, kar vidimo na embalaži, v resnici pa smo denar namenili za polnila in mašila, ki nas bodo bolj obremenila, kot nas bodo nahranila. 

Cilj tega besedila ni v tem, da bi vam vzelo tek. Prav nasprotno. K sreči lahko za zanemarljivo malo dodatnega denarja kupimo tudi sok, ki je stisnjen neposredno v steklenico in pasteriziran le enkrat, prav tako kečap, v katerem je 80 odstotkov paradižnika, arašidovo maslo, izdelano iz 95 odstotkov arašidov, marmelade, ki jih osladijo samo z zgoščenimi sadnimi sokovi … 

Če navidezno razliko v ceni realno obračunate – torej koliko glavne sestavine ste dobili za svoj denar –, ugotovite, da so zdrava živila veliko cenejša od ponarejenih. Če so povrhu še ekološka, ste varni tudi pred ostanki pesticidov ter bogatejši za obilico rudnin, vitaminov in antioksidantov, ki vam jih konvencionalni izdelki ne morejo dati. 

Ključne besede:
hrana, jogurt, sadni jogurt, kruh, marmelada, predelana hrana

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: