Skupaj razkrivamo

20.3.2019

Trije pripravki za hitro krepitev energije
Besedilo: Sanja Lončar

Naša rodila in možgani imajo radi enako hrano: oreščke, semena, med, začimbe … Če vse to pravilno združimo, dobimo »energijo na žlico«, s katero si lahko pomagamo, ko začne utripati rdeča luč. 

Če boste uživali le semena in oreščke, bo od tega malo koristi, kajti telo ne more odkleniti in posrkati vseh dragocenosti, ki se skrivajo v njih. Izkoristek njihovih hranil zelo povečamo, če semena in oreščke namakamo, kalimo, fermentiramo … ali kar je še najpreprostejše – namakamo v medu. 

Če dodamo še začimbnice, ki delujejo kot močni antioksidanti, izboljšujejo presnovo v možganih in dvigajo raven energije, hkrati pa upočasnjujejo dviganje ravni krvnega sladkorja, dobimo idealno živilo, ki ga je modro imeti pri roki, v torbici ali v predalu. Tako bo tudi sla po čokoladi, čipsu in slabih sladicah veliko manjša, občutek pa neprimerno boljši. 

Objavljamo tri recepte za najkoristnejše pripravke.

RJAVO KREPČILO
Izberite kakovostna ekološka semena, ki niso beljena ali obdelana s fungicidi! Uporabljate jih lahko cela, nalomljena ali zmleta. Razlika je le v tem, da je treba cela semena pred zaužitjem nekaj dni dlje pustiti v medu. 

Enako opozorilo velja za začimbe. Od konvencionalno pridelanih, zaplinjenih in pogosto celo obsevanih začimb ne pričakujte blagodejnih učinkov. 

KOMBINIRATE LAHKO NASLEDNJE ZAČIMBNICE: 
Klinčki: najmočnejši antioksidant na planetu, če ne štejemo nekaj plevelov, za katere še nikoli niste slišali, so tudi odličen antiseptik, poleg tega urejajo presnovo sladkorja, grejejo telo in izboljšujejo notranjo pretočnost. 
Kardamom: zelo izboljša presnovo v možganih, ščiti želodec in sluznice ter pomaga pri kašlju. 
Cimet: odlično krepčilo za telo, ker pa povrhu izboljša periferno cirkulacijo, bodo tudi prsti na nogah in rokah končno bolje oskrbljeni s krvjo. 
Ingver: odličen za dvig ravni energije in notranje gretje, obenem pa je antiseptik in antidiabetik. Cimet in ingver sta odličen tandem, ki zavira hitro rast ravni krvnega sladkorja, z medom pa njune moči še dodatno okrepimo. 
Koromačeva semena: univerzalna pomoč za vid, možgane in želodec. 
Nekaj zrn sveže zmletega popra dodatno okrepi učinke vsega naštetega. 

Na pol kilograma medu uporabimo eno zvrhano žlico zmlete začimbne mešanice. Če niste vešči kombiniranja začimb ali če se vam ne ljubi kupovati posameznih sestavin, lahko uporabite tudi mešanice, ki vsebujejo naštete začimbe (npr. Gisela Glavač, uporabite pa lahko tudi druge ekološke začimbne mešanice za kuhano vino ali jabolčni zavitek, ki jim le še dodate malce popra).

Izbrane začimbnice stremo ali zmeljemo in jih temeljito zmešamo z medom. V mešanico vsujemo izbrana semena in dobro premešamo. Z mešanico napolnimo steklen kozarec (do vrha), zapremo in pustimo stati sedem dni. Če smo uporabili velika cela semena, jo pustimo stati še tri do štiri dni dlje. 

Kozarec občasno obrnemo, da bo med oblival semena. Pripravka ni treba hraniti v hladilniku. Poskrbite le, da bosta vsakič uporabili čisto žlico. Priporočamo, da za uživanje v pisarni to super(po)živilo shranite v majhne kozarčke. 

ČRNO KREPČILO
Čeprav se na prvi pogled ne zdijo prav gurmanska, so črna živila že tisočletja znana kot odlična za hitro polnjenje baterij, obnovo ledvičnega potenciala (pretirano izločanje stresnih hormonov ga zelo zmanjšuje) in dvig imunosti. 

Črni sezam je eno od živil z najboljšim profilom alkalnih rudnin. Z njim v telo vnesemo kopico rudnin, ki jih primanjkuje sodobni prehrani, predvsem magnezij, železo in cink.
Zavedati se je treba, da obstaja velika razlika med izvorno kodo divjega črnega sezama (vsebuje ga tako imenovano sezamovo krepčilo) in žlahtnjenimi oblikami črnega sezama. Divja semena so drobcena in bolj spominjajo na mak, vendar vsebujejo neprimerno več esencialnih hranil, ki nam jih dandanes tako zelo primanjkuje. Rastejo ob vznožju Himalaje ter so zelo cenjeno krepčilo za hitro obnovo reproduktivnih organov in krepitev imunskega sistema. 

Tudi mleta semena divjega sezama je dobro pred uporabo »odpreti«. Lahko jih pustimo stati v medu, sicer pa zadošča, da jih čez noč (ali pa od jutra do malice) namakamo v jogurtu. Okus jim zelo izboljšamo, če zmešamo žlico mletih semen divjega črnega sezama, žličko medu, ščepec vanilje (ali nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta) in naravni jogurt. Pustimo stati nekaj ur, in že dobimo zelo hranilno in krepčilno malico. 

ZELENO KREPČILO
Kdor je lani spremljal naše nasvete in ima zdaj doma poln kozarec koprivnih semen, si lahko pripravi naslednje super(po)živilo.

Žlico koprivnih semen vmešamo v jogurt in dodamo žlico poljubne domače marmelade. Uporabite lahko tudi kakovosten sadni jogurt. Čez štiri do pet ur, ravno prav za malico, bodo semena omehčana in lažje prebavljiva. Koprivna semena, namočena v vinu, so v starih časih veljala za najboljši domači afrodiziak. Njihova sestava je resnično čudovita, saj vsebujejo prav vse, kar potrebujemo. Okus je »žagovinasto« nevtralen, zato jih zmešamo z jogurtom ali s kislo smetano, da se lepo napijejo, odprejo in fermentirajo. Lahko jih pripravljate tudi kot namaz.

Če vas zanima, kje jih je mogoče kupiti, je odgovor – nikjer! (Torej vam obenem ponujamo podjetniško idejo!) 

V koledar vnesite opomnik, da jih lahko začnete pobirati od junija naprej. Če ste naročeni na naše e-novice ali prebirate našo FB stran, vas bomo tam pravočasno opomnili in vam zaupali, kako se tega lotiti.

Ključne besede:
#, možgani, rodila, oreščki, med, začimbe, klinčki, kardamom, cimet, ingver, koromač, poper, kopriva, črni sezam

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: