Skupaj razkrivamo

16.4.2015

Začimbe že od malih nog?
Besedilo:  Povzeto iz knjige "Ščepec ustvarjanja"

Ali ima vse slabša zdravstvena slika otrok na Zahodu kaj skupnega z odsvetovanjem začimb, ki so drugje v svetu sestavni del otroške hrane? 

Odgovori stroke na vprašanja staršev, ali lahko uporabijo začimbe v prehrani dojenčkov in manjših otrok, se vrtijo predvsem okrog svaril – začinjena hrana ni za otroke. 
Nič čudnega, ko pa ob besedi začimbe marsikdo najprej pomisli na močno začinjeno hrano in pri tem zlasti na ostre začimbe, kot so poper, čili in podobno. 

Da so začimbe še kako primerne že za dojenčke, najbolje pričajo vse tradicionalne kulture, kjer o začimbah zares veliko vedo. V dveh tretjinah sveta so zdravilo prve izbire prav začimbe. O tem sem se lahko na lastne oči prepričala v Maroku, kjer v sicer zelo turističnem mestu skoraj nisem videla nobene lekarne. Zato pa tržnice, merjene v kvadratnih kilometrih, kjer so na svojih stojnicah prodajalci posamezne začimbe ponujali dobesedno v vedrih. 

Verjetno ima tudi tistih deset gramov začimb, ki jih v teh deželah v povprečju dnevno zaužijejo, nekaj opraviti z nasploh bistveno boljšo zdravstveno sliko prebivalcev. Pa ti neredko živijo v bistveno slabših razmerah. Samo pomislite na slabe higienske standarde ali na hudo onesnaženo vodo in zrak. Kako je potem obolelost otrok za levkemijo, ki v Evropi skokovita narašča, tam občutno nižja?

Vlogo začimb na zdravje med drugim potrjujejo tudi raziskovalci na medicinskem inštitutu Univerze Loyola v Chicagu, ki menijo, da je razlog za očitno nižje tveganje za levkemijo v Indiji njihova kuhinja. Indijci zaužijejo zelo veliko zelenjave in začimb, ki so močni antioksidanti. Proučevali so zlasti vpliv uživanja kurkume, ki je tam zaužijejo v neprimerljivo večjih količinah kot pri nas. 

Toda če naši pediatri še niso na tekočem z vrsto študij, ki potrjujejo moč začimb, med drugim tudi pri tako resnih otroških boleznih, kot sta virus ošpic in poliovirus, pa to ne pomeni, da so do uporabe začimb zadržani vsi strokovnjaki v razvitem svetu. Nekaj njihovih mnenj povzemamo s spletne strani www.livescience.com:
Marilyn Tanner-Blasier, dietetičarka za otroke na Medicinski fakulteti v St. Louisu, pravi, da se dojeni otroci mam, ki uživajo veliko začimb, nanje navajajo že prek materinega mleka. Ko jim enkrat ponudimo gosto hrano, ta seveda lahko vsebuje tudi začimbe, le v manjših količinah. 

Dr. Anca Safta, pediatrinja gastroenterologinja, direktorica endoskopije in docentka na Univerzi v Marylandu, pa pravi, da lahko aromatične začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, česen, kurkuma, ingver, koriander, koper in kumin, otrokom mirno ponudimo že pri šestih mesecih. In da je splošno uveljavljeno mnenje, da je otrokom treba ponujati pusto hrano, zmotno. Pazljivejši naj bi bili le pri odmerjanju pekočih začimb, čeprav se po drugi strani zaveda, da otroci v mnogih južnoameriških in azijskih državah tudi te uživajo že od najzgodnejše starosti in zato razvijejo toleranco na pekoč okus. 

Vanessa Kane-Alves, klinična nutricionistka v otroški bolnišnici v Bostonu, pravi, da ne obstaja seznam začimb, ki bi se jim otroci morali izogibati.

Vandana Sheth, dietetičarka in članica Akademije za prehrano in dietetiko, prav tako svetuje začimbe v najzgodnejši starosti, ne le zaradi prijetne arome, temveč zlasti zaradi njihove antioksidativne moči. S pomočjo začimb hrane tudi ni treba toliko sladkati ali soliti. Svetuje, da otroku začimbe ponujamo postopoma in da pričnemo z bolj blagimi. V Indiji otroci najprej dobijo kurkumo, koriander in kumin, ostrejše pa nekoliko pozneje.
Vse povedano lahko strnemo na skupni imenovalec, ki pravi, da so začimbe še kako primerne tudi za najmlajše, uvajamo pa jih na enak način kot ostalo hrano, torej postopoma. Pri tem opazujemo njihov odziv. Bolj ostre začimbe seveda dodajamo v zelo majhnih količinah, nekaterim, denimo česnu, pa lahko že z načinom priprave ostrino odvzamemo. Še več, z raziskavami je potrjeno, da se otroci mamic, ki uživajo veliko česna, raje in dlje časa dojijo.

Sodobne mamice lahko v času nosečnosti v mnogih revijah berejo o t.i. superživilih. Na žalost so v tem kontekstu le redko omenjene tudi začimbe, čeprav se te uvrščajo v sam vrh po svoji antioksidativni moči. Začimbe v otroški obrok vnesejo veliko več kot le prijeten okus, saj krepijo imunski sistem in tako ščitijo pred mnogimi tegobami, po drugi strani pa dokazano pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah. Spodaj predstavljamo nekaj najbolj primernih za otroke.

Bazilika: Deluje močno protivnetno. Marsikatero mamico bo razveselil podatek, da lahko vnetje ušes dopolnilno zdravi tudi z nekaj kapljicami soka bazilike, njeno pozitivno učinkovanje pa je znano tudi pri vnetjih ledvic in mehurja. Bazilika tudi spodbuja proizvodnjo materinega mleka in pri dojenih otrocih zmanjšuje kolike. Ker je odličen rastlinski vir železa, je lahko v pomoč tudi pri izboljšanju krvne slike. 

Cimet: Je odlično sredstvo proti driski, ki jo lahko sprožijo kvasovke, rota virusi ali drugi patogeni organizmi. Obenem omogoča telesu, da pravilno ureja raven sladkorja v krvi, tudi v primeru, ko trebušna slinavka ni zmožna izločiti dovolj inzulina. Pomislite le, kako hiter dvig krvnega sladkorja lahko povzroči korenčkova ali riževa kašica, in razumeli boste, zakaj so začimbe tako dobrodošle tudi v otroški hrani.

Česen: Uravnava delovanje črevesne flore, saj zavira hitro razmnoževanje neželenih bakterij.

Kardamom: V ajurvedi z njegovo pomočjo uspešno zdravijo obolenja dihalnih poti, zlasti suh kašelj. V mnogih tradicionalnih medicinah velja za uradno zdravilo.

Klinčki: Najmočnejši antioksidant na planetu. Med drugim preprečujejo tudi bruhanje in drisko.

Koper: Pomirja prebavni trakt dojenčkov in se uspešno kosa z nekaterimi sintetičnimi antibiotiki.

Koriander: Odganja napenjanje in vetrove, v ljudski medicini pa najdemo tudi navedbe o tem, kako si z njim pomagati pri ošpicah. 

Kurkuma: Je močen antioksidant in sproti pometa s prostimi radikali, ki želijo poškodovati celice. 

Meta: Je odlično „prehransko dopolnilo“, saj vsebuje mangan, vitamina C in A, kalcij, železo, magnezij, baker, omega 3-maščobne kisline, riboflavin, triptofan, vlaknine, čreslovine in še kopico antioksidantov.

Muškatni orešček: Že najmanjša prisotnost te začimbe v ustih sproža antibakterijsko delovanje in ščiti zobe.

Origano: Učinkuje na obolenja zgornjih dihalnih poti, zlati na bronhitis in vnetja mandljev.

Peteršilj: Šopek peteršilja vsebuje več vitamina C kot pol kilograma pomaranč, vsebuje pa tudi veliko kalija in folne kisline ter vitaminov. 

Pehtran: Odpravlja vročinske krče, ki se pojavljajo pri majhnih otrocih (Journal od Ethnopharmacology. 2004; (2-3): 283–287).

Običajen nasvet o previdnosti pri jemanju začimb bi namesto na starostno omejitev dojenčkov oziroma otrok raje preusmerili v stoodstotno čistost začimb, saj so le takšne edine primerne za otroke in le takšne vsebujejo celotno paleto zdravilnih učinkov. To pomeni, da posegamo bodisi po začimbah z domačega vrta, ki jih pridelujemo povsem naravno, pri nakupu pa smo pazljivi na njihovo poreklo, ki mora biti ekološko ali še bolje biodinamično (certifikat Demeter). Začimbam, ki so konvencionalno pridelane, pa se velja izogniti, saj te pogosto vsebujejo ostanke težkih kovin, so obsevane ali pod vplivom drugih ukrepov za njihovo „zaščito“. 

Ključne besede:
#, začimbe, otroci, otroške bolezni, antioksidanti, nosečnost, dojenje, superživila

 

Sorodni članki:

1,513672E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: