Skupaj razkrivamo

20.3.2019

Herpes in genitalne bradavice - boleča in nevarna nadloga!

Kdor je že izkusil herpes, ve, da je to ena od nadležnejših težav, s katero se lahko srečamo. 

Poleg tega so HPV-virusi glavni osumljenci za virusno pogojene oblike raka materničnega vratu. Čeprav cepivo (če se bo izkazalo za učinkovito) obljublja zaščito pred nekaterimi HPV-virusi, bi bilo naivno pričakovati, da potrebujemo samo cepivo, pa bo »tam spodaj« vse v redu. 

Prvič, cepivo naj bi bilo učinkovito le pri nekaterih oblikah HPV-virusov, vemo pa, da je sevov tega virusa še veliko več. Drugič, zagotovo lahko pričakujemo, da se bodo tudi sevi prilagajali in se spreminjali, kar bo dodatno vplivalo na učinkovitost cepiva.

KAJ MORAMO VEDETI?
Za vse oblike herpesa je značilno, da spijo, dokler ne začutijo, da je napočil njihov trenutek. Ta trenutek pa praviloma nastopi takrat, ko je naš imunski sistem izčrpan – ko smo utrujeni, pod stresom ali v čustveni krizi. Takrat »hudič dobi mlade«: vsem drugim težavam se pridružijo še virusne bradavice, herpes na ustnici ali genitalijah, lahko pa celo pasavec.

Zagotovo je najboljši nasvet, ki vam ga lahko damo – krepite imunski sistem in pazite, da ne pridete v »rdeče polje«, ko zmanjka moči za učinkovito obrambo. Kaj storiti, če ste že v »godlji«? Takrat je za tak nasvet že prepozno, zato je treba moči usmeriti predvsem na to, da požar čim prej omejimo. 

Virusi herpesa vstopajo v telo skozi sluznice ali poškodovano kožo. Do največjega tveganja pride v neposrednem stiku z osebo, ki ima svež izbruh virusa na koži, ustnicah ali spolovilih.

NARAVNE REŠITVE OBSTAJAJO!
Tisti, ki ste brali knjigo Ščepec rešitve, že veste, da obstajajo rastline, ki so zelo učinkovite pri zaviranju virusov herpesa. Od začimb na tem seznamu najdemo baziliko, galgant, meliso, ožepek in triplat. Če se pogosto srečujete s to nadlogo, je koristno zelo povečati uživanje teh začimbnic. V akutni fazi so učinkovita tudi mazila na osnovi melise. 
Delovanje melisine kreme so potrdili tudi z dvojno slepo, s placebom kontrolirano raziskavo, opravljeno na 116 posameznikih z genitalnim herpesom ali s herpesom na ustnici. Kremo so nanašali po dva- do štirikrat na dan. Pri tistih, ki so uporabljali melisino mazilo, je bilo stanje znatno boljše kot pri posameznikih iz skupine, ki je uporabljala placebo (Phytomedicine, 1994; 1 (1): 25-31).

Med zdravilnimi rastlinami je tozadevno najbolj obetaven golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra). Ta rastlina vsebuje glicirizinsko kislino, o kateri so tudi farmakološke raziskave potrdile, da deluje protivnetno, protivirusno in protimikrobno. Zato ne preseneča, da je golostebelni sladki koren tradicionalno v rabi za pomirjanje virusnih vnetij in hitrejše celjenje ran, lokalno pa tudi proti aftam in herpesu. 
Znanstveniki v glicirizinski kislini vidijo zelo obetavno rešitev v boju proti virusom. Poglobljene raziskave so razkrile tudi mehanizma, s katerima ta kislina onemogoča viruse. Prvi mehanizem aktivira biosintezo interferonov, s čimer obvaruje zaščitne celice in posledično prepreči širjenje okužbe. Če že imate izkušnje s herpesom, verjetno veste, da se začne z eno pikico, ki se nato razširi na večjo površino. S sredstvi, ki vsebujejo glicirizinsko kislino, lahko zavremo tak razvoj dogodkov. Drugi mehanizem omogoči, da glicirizinska kislina razkroji viruse znotraj celice in jim s tem prepreči razmnoževanje. Zasači jih prav v trenutku, ko so na tem, da bi se začeli razmnoževati, takrat pa so obenem najranljivejši. 

Da bi ta naravna snov delovala še močneje, je v rabi metoda molekularne aktivacije, s katero je mogoče doseči še večje antioksidativno in protivirusno delovanje, kot bi ga s standardnimi izvlečki sladkega korena.

Raziskave učinkovitosti zdravljenja genitalnih bradavic s tovrstnimi izvlečki so opravljali tudi zdravniki z Dermatološke klinike v Ljubljani. V okviru raziskave delovanja izdelka Glizigen je 60 odstotkov zdravljenih oseb že po tednu dni uporabe poročalo o popolnem izginotju bradavica ali pomembnem izboljšanju stanja, po dveh tednih pa je bilo takih že 93 odstotkov.

Dobre rezultate testiranja na pacientih s pasavcem, pri nosečniških kandidazah in pri okužbah s HPV (80 %) so potrdile tudi raziskave, opravljene na slovaških klinikah. 

OBNOVA TELESA
Ko si oddahnete, ker ste pogasili požar, ne pozabite na temeljito obnovo, okrepite jetra in razstrupite organizem, skrbite za krepitev imunskega sistema, telesu nenehno dovajajte snovi, ki bodo onemogočale aktivacijo tovrstnih virusov.

Ključne besede:
HPV virus, herpes, genitalni herpes, pasavec, začimbe, bazilika, galgant, melisa, triplat, ožepek, virus

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: