Skupaj razkrivamo

8.4.2011

»Iščem službo! Spoznam se na začimbe in protistrupe.«
Besedilo: Sanja Lončar

S takšnim oglasom v starem in srednjem veku zagotovo ne bi bili brez dela. Še več, kralji in najbolj premožno plemstvo bi vaše storitve plačali v zlatu. 

Za večino zahodnjakov so danes začimbe le še olepšava za jedi, pa še te industrija vse bolj opušča, saj je arome danes ceneje sintetizirati iz nafte, katrana in drugih cenenih materialov. V dolgi zgodovini, ki smo jo večinoma pozabili, pa so bile začimbe veliko več.
 
Vsa zdravila niso bila začimbe, zagotovo pa so bile vse začimbe zdravila. Vloga začimbarja je bila celo bolj pomembna od vloge kuharja. Verjetno se sprašujete, kdo je začimbar. Danes bi mu rekli osebni dietetik, ki je skrbel, da so v hiši, za katero je skrbel, uživali hrano, ki je bila pripravljena in začinjena v skladu z individualno konstitucijo, zdravstvenim stanjem in energijskimi potrebami. Hipokratov nasvet, »naj bo hrana tvoje zdravilo«, so takrat jemali zelo resno. 

Kako nenadomestljiv je bil začimbar, priča tudi podatek, da si je francoski kralj v času krize leta 1317 lahko privoščil le štiri osebne služabnike: brivca, krojača, preizkuševalca in začimbarja. 

Strupi kot politično orožje
Na vseh koncih sveta so se vladarji najbolj bali zastrupitev. Zato je bil preizkuševalec hrane nenadomestljiv. Če pa je šlo kar koli narobe, so klicali na pomoč tiste, ki so se spoznali na protistrupe. 

Prav osupljivo je, kakšno znanje so imeli antični zdravniki o delovanju jeter in o tem, kako se strupi obnašajo v telesu. Morda res niso vedeli, kako se imenuje katera celica, zagotovo pa so odlično opazovali, čutili in dojemali celoto procesov. Niso imeli laboratorijev in mikroskopov, pa so kljub temu vedeli, da imajo določene začimbe in gobe neverjetno lastnost, da preprečijo telesu vpijanje določenih strupov (npr. kapre, poper, rožmarin, čemaž itd.). Da ob surovi ribi (suši) Japonci strežejo hren wasabi, tudi ni naključno. Wasabi blaži posledice morebitne zastrupitve z ribami. 

Če pa so strupi kljub vsem preventivnih ukrepom naredili škodo, so antični zdravniki poznali tudi rastline, ki imajo to moč, da močno poškodovana jetra hitro regenerirajo. Na prvo mesto seznama rastlin, ki hitro obnovijo jetra, uvrščamo semena pegastega badlja. O tem, kako močen je pegasti badelj kot protistrup, priča tudi uporaba v ljudski medicini, kjer so pegasti badelj uporabljali po kačjem ali sršenjem piku. Zaužitje večjih količin (sveže zmletega) pegastega badlja je v takšnih primerih pomagalo jetrom, da so lažje presnovila velike količine strupov, ki bi lahko močno poškodovali jetra. 

Danes so »kače« iz farmacevtskih in kemičnih laboratorijev za naša jetra bolj nevarne od tistih v naravi. Zato nikomur iz današnjega časa ne bo škodovalo, če omogoči jetrom, da hitreje obnovijo svoje celice. Kupite si kakovosten mlinček za poper z močnim kovinskim rezilom in vanj stresite semena pegastega badlja. Spomnite se, da z njim »popoprate« enolončnice, juhe in druge kremaste jedi. Na solatah in suhih jedeh ga ne priporočamo, saj se vam lahko zatakne v grlu. Ni pekočega okusa, zato ga lahko uživate, četudi ne marate močno začinjene hrane. 

Aristotel je zapisal, da želva, ki požre strupeno kačo, takoj poje tudi nekaj origana, da ne umre zaradi kačjega strupa. Aristotel v svojem mnenju o razstrupljevalnih močeh origana ni bil osamljen – tudi drugi zdravilci iz starih časov so priporočali origano kot močen protistrup.
Danes znanstveniki menijo, da je njegova moč predvsem v antioksidativnem delovanju. Preverjeno je tudi zelo blagodejen za hitro obnovo živčevja. Vemo, da strupi razen jeter pogosto poškodujejo tudi živčni sistem, kar morda razloži skrivnost delovanja origana proti strupom. Ali ni zanimivo, da so origano zato imenovali tudi dobra misel? 

Pri lajšanju težav z jetri sta zelo dragocena česen in čemaž. Jetrom olajšata čiščenje težkih kovin in marsikaterega drugega strupa. To delovanje potrjujejo tudi sodobne raziskave in vitro ter in vivo, saj so ugotovili, da ima česen (velja tudi za čemaž) vrsto sestavin, ki nevtralizirajo različne toksine, ki bi lahko poškodovali jetra (npr. ogljikovi tetrakloridi, aflatoksin B1). Na osnovi tradicionalne uporabe evropska farmakopeja priporoča jemanje 4 g svežega stroka na dan oziroma 2-4 grame posušenega prahu do trikrat na dan. 

Podobno deluje tudi luštrek: spodbuja izločanje težkih kovin iz telesa, na primer živega srebra. Tudi luštrek so uporabljali pri strupenih ugrizih. V izobilju ga je priporočljivo uživati, kadar se postimo ali izvajamo kuro za čiščenje krvi. Kot protistrup ga je uporabljal že Paracelzus. Srednjeveški zeliščarji so podoben učinek pripisovali tudi peteršilju, zeleni in mnogim drugim kobulnicam. 

Na vzhodu so za namen razstrupljanja jeter uporabili kurkumo. Kurkumin (rumeni pigment kurkume) je močan antioksidant, ki že sam preprečuje tvorbo prostih radikalov, ob tem pa spodbuja izločanje glutationa, naravnega oksidanta, ki ščiti celice pred strupi. 

Novejše raziskave dokazujejo, da tudi rožmarin (zlasti rožmarin kemotip kamfor, ki raste v Dalmaciji) ščiti jetra pred nekaterimi strupi. Rožmarin posredno pomaga jetrom tudi tako, da v njegovi prisotnosti vitamin E »preživi« termično obdelavo. E vitamin je dodatno pomemben za zdravje naših jeter, obenem deluje močno antioksidativno, antimikrobno in protitumorsko.
Če so vaša jetra napadli virusi (herpes, mononukleoza in podobni), je v pomoč začimba Piper cubeba L.F. Znanstvene raziskave so potrdile, da kubeba ščiti jetra pred nekaterimi virusi, le da mehanizma tega delovanja še ne moremo razvozlati. Proti virusu herpesa simpleksa pomaga melisa. 

Dvorski zdravniki na Japonskem in Kitajskem pa so pri zastrupitvah najbolj zaupali delovanju zdravilne gobe LingZhi ali Reishi (Ganoderma lucidum).

Danes znanstveniki ugotavljajo, da Ganoderma lucidum ščiti jetra pred kemičnimi poškodbami, povzročenimi z alkoholom, zdravili, s kemoterapijo in kemikalijami. Številne študije kažejo tudi izredno dobro zaščitno delovanje Ganoderme lucidum na jetra pri akutnem in kroničnem hepatitisu (B, C in D), učinkovito pomaga zmanjšati toksične učinke strupenih gob, zlasti rdeče mušnice, ter pozitivno deluje tudi pri vseh drugih vrstah zastrupitev.
Japonski zdravnik dr. Mitsui Hashimoto v izsledkih svojih raziskav uporabe Ganoderme lucidum pri zastrupitvah in jetrnih boleznih navaja, da Ganoderma lucidum poveča antivirulentno, antibakterijsko in antitoksično delovanje organizma z aktivacijo imunskega sistema (polisaharidi) in pospeši obnavljanje ter aktivacijo jetrnih celic (triterpeni).
Ganoderma lucidum deluje na telo tako, da krepi imunski sistem in spodbuja delovanje vseh vitalnih organov v telesu, s čimer posredno uničuje povzročitelje bolezni. 

Tisto, kar je bilo včasih dostopno le cesarjem, je danes dostopno tudi navadnim smrtnikom. Ker živimo obkroženi z večjim številom strupov, kot jih je preizkušala katera koli generacija pred nami, nam tudi poznavanje in uporaba protistrupov še kako prideta prav. 

Ključne besede:
začimbe, zdravila, zastrupitev, strupi, jetra, česen, čemaž, luštrek, kurkuma, rožmarin, melisa, ganoderma

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: