Skupaj razkrivamo

7.5.2019

Čisto telo za jasen vid
Besedilo: Sanja Lončar

Kot ste najbrž opazili, se v skoraj vsakem besedilu dotaknemo povezave med strupi in vidom.

To ni le posebnost tradicionalne kitajske medicine. O tem, kako kopičenje strupov vpliva na vid, so veliko vedeli že naši predniki z vseh celin. Tudi v Evropi smo bili nekoč – celo v »temnem srednjem veku« – tozadevno veliko bolj razsvetljeni, kot smo dandanes. 
Tudi Hildegarda piše o tem, da so jetra glavni vir očesnih težav, slabega vida in glavobolov. Pri tem ne svari le pred zunanjimi strupi, temveč tudi pred tistimi, ki izvirajo iz naših misli in čustev, predvsem jeze. 

SPOMLADANSKO POSPRAVLJANJE
Številni ljudje opažajo, da njihova dioptrija niha. Pozimi bi potrebovali močnejša očala kot poleti. Tudi to je jasen kazalnik, da več zadrževanja na prostem in uživanje naravnejše hrane dosežeta, da telo pospeši razstrupljevalne procese. Pomlad je idealen čas za očiščevalne kure. Enako število postnih dni namreč ne doseže enakega rezultata, če post izvajate spomladi, poleti ali pozimi. Pravi čas je pomladni čas!

Tako kot spomladi ugotovite, da bi bilo dobro pomiti okna in opraviti generalno čiščenje doma, ima tudi telo spomladi največ volje za veliko pospravljanje. Zato izkoristite ta trenutek in mu pomagajte, da bo izkoristilo ta zagon in se najhitreje prenovilo od znotraj. 
O tem, kako z encimi, antioksidanti in omega 3 maščobnimi kislinami pomagati jetrom, boste veliko našli, če pobrskate po našem iskalniku. Naštetemu je koristno dodati še moč zdravilnih rastlin, zato ne pozabite na pegasti badelj, ki je najučinkovitejša pomoč pri obnovi jeter in blokiranju strupov. 

Hrani velja dodati tudi čim več začimbnic, ki hitro čistijo strupe in onemogočijo njihovo kopičenje v telesu. Poleg čemaža, ki v teh dneh ne sme manjkati, poskrbite, da bo v vaši prehrani dovolj peteršilja, origana, kurkume, majarona in drugih učinkovitih pomočnikov pri velikem pospravljanju jeter. 

Če naj bo čiščenje globinsko, je treba iz telesa izločiti tudi vse, kar se je pozimi naložilo v sklepih, podkožju in medceličnini. Pospravljanje namreč ne bo učinkovito, če ne bomo uživali več vode ter s tem spodbudili ledvice k hitrejšemu odplavljanju umazanije. Pri tej nalogi je najboljša pomočnica breza. Kura z brezovo vodo za nekajkrat poveča izločanje kislih presnovkov, kar boste hitro občutili v obliki manjšega zastajanja vode, gibčnejših sklepov in manj vnetij. 

Brezova voda dobesedno odplakuje umazanijo. Kdor je zamudil priložnost in si ni postregel z brezovo vodo iz gozda, lahko uporabi ustekleničeno. Nabiramo lahko tudi brezove liste ali pa uporabljamo brezove izvlečke, ki jih redčimo z vodo. 
V severnih deželah se je čiščenje telesa z brezo uveljavilo že pred stoletji in velja za najboljši način, kako hitro umiriti revmatske težave in putiko. 

Tudi energijsko gledano je breza drevo, ki »vleče iz nas«. Če se zadržujete ob njej, vas utegne – v nasprotju z drugimi drevesi – celo izčrpati. Zato jo uporabljajte le, kadar želite, da iz telesa izvleče slabo energijo in bolezen. Več o tem lahko preberete v knjigi Zdravilna energija dreves.

ČIŠČENJE ZAHTEVA »PRETRESANJE«
Tako kot morate pri pomivanju steklenic raztopino z detergentom pretresti ali pa ga nanesti na ščetko, nato pa z njo drgniti po umazani površini, tudi telo potrebuje pospešeno pretakanje, če naj limfni sistem umazanijo odpelje vse do izhoda. 

Limfa nima drugega pogona kot gibanje. Pri tem nimam v mislih priprav na maraton ali skrajnih naporov, ki zgolj pospešijo nabiranje kislin v mišicah. Najboljša podpora pri čiščenju telesa je umirjeno in kontinuirano gibanje: sprehodi, delo na vrtu, zmerno kolesarjenje, plavanje … 

KAKO SE REŠITI ČUSTVENIH STRUPOV?
Smisel posta ni le v odpravljanju snovnih smeti. Če ga izvajamo pravilno, nam pomaga dojeti, da nismo ujetniki telesa in da nam je vedno na voljo veliko več energije, kot se nam zdi. Če smo že začeli s Hildegardo, lahko tudi sklenemo z njeno mislijo: če post ni namenjen povezavi z najvišjim, bo le okrepil našo nečimrnost, s čimer bomo telesu bolj škodovali, kot mu pomagali. Če se nam uspe razstrupiti strahov, iz katerih se hitro razvijejo še skrbi, žalost, jeza in pohlep, bo naše življenje zagotovo čistejše, vid pa jasnejši – v vseh pomenih besede. 

Ključne besede:
vid, strupi, glavobol, čustva, jeza, očala, dioptrija, očiščevalna kura, pegasti badelj, brezova voda, limfa

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: