Skupaj razkrivamo

13.4.2011

Pametna blondinka
Besedilo: Sanja Lončar

Med dolgo zimo se ni nabiral prah le na našem pohištvu, preprogah in zavesah. Tudi v telesu se pozimi pospešeno nabirajo sedimenti in različne odpadne kisline. Pri ženskah telo najraje skladišči smeti na bokih, koža je izsušena, pogosto pa tudi razdražena zaradi snovi, ki poskušajo po tej poti zapustiti telo. Zato spomladanski pogled v ogledalo za mnoge ni očarljiv.

Veliko smo že pisali o čiščenju jeter in črevesja, zato si zdaj oglejmo, kako lahko razbremenimo tudi izločala in obenem očistimo kožo. 

Naravno rešitev imamo dobesedno pred nosom. Breze nam v svojem večnem plesu dobesedno mahajo, kot da nam želijo sporočiti: »Poglejte nas! Prav nič nismo olesenele. Smo vitke in gibčne.« 

To navidez nežno drevo skriva v sebi veliko moči in modrosti. Breze so res videti kot blondinke v gozdu, vendar so po svojem karakterju pametne in mogočne. 
Breze imajo to sposobnost, da izbirajo snovi, ki jih bodo vgradile v svoje telo. Kljub temu da prečrpavajo in čistijo ogromne količine vode, ne dovoljujejo, da bi se v njih nabiral sediment. Zato je v njihovih vejah manj snovi, ki lahko kristalizirajo, v primerjavi z drugimi drevesi, s katerimi si delijo prostor.  

Breza je pretočna, v sebi ne nabira nepotrebnih ostankov in prav s tem nam lahko pomaga pri podobnih nalogah. Znanost je že potrdila njeno očiščevalno delovanje na fizični ravni. Iz telesnih tekočin in tkiv nam breza predvsem pomaga izločiti sečno kislino in druge nepotrebne snovi. Vendar se delovanje breze ne konča zgolj pri tistem, kar lahko naša znanost vidi in izmeri.  

Breza je očiščevalna tudi v energijskem pomenu. Pomaga nam prečistiti in izločiti tudi finosnovno nesnago, ki jo po nepotrebnem zadržujemo v sebi. Do nje pridemo, ko odložimo bremena in se um-mirimo ter spravimo sami s seboj. Del njene moči sprejmemo, tudi ko jo uživamo ali smo v njenem objemu, jo nosimo na sebi ali imamo ob sebi. 
V Rusiji iz brezovega lesa izdelujejo zibelke, da bi tudi novorojenčki uživali v njenem pomirjevalnem objemu. Je tudi gradbeni material za njihove lesene hiše, iz nje pa izdelujejo različne predmete in nakit.

Umirjenost je rešitev!
Mnogi so presenečeni nad ugotovitvijo, da se breze prve spontano obnovijo po naravnih nesrečah, kot so potresi, izbruhi vulkanov in celo jedrske nesreče. Kaj je v tem presenetljivega? Po vsaki katastrofi se bodo prvi postavili na noge tisti, ki so sposobni ostati pretočni, spustiti tisto, kar je bilo, in sprejeti tisto, kar je. In breza je utelešenje te energije. Njena iznajdljivost in mehkost, s katero premaguje ovire, je očarljiva.  

Ko smo zidali hišo, so nam pametni ljudje odsvetovali, da bi si brezo zasadili v bližini vrta. Povedali so nam, da je to drevo, ki se najhitreje giblje pod zemljo, zaradi česar se njene korenine razprostirajo tudi po 30 metrov daleč. Da imajo breze oči na koreninah in da bodo našle pot do hranil, četudi jim bo zato treba iz zemlje, sem se imela priložnost prepričati na lastne oči. Tudi moj pripravek iz kopriv, zakopan v zemljo, so uspešno našle, dvignile pokrovček in ga pojedle. 

Zato ne preseneča, da jo lahko vidite na skoraj vseh terenih in da je z zemljo tako povezana, da ji tudi najmočnejši vetrovi ne morejo do živega. Sodi med najbolj vzdržljiva drevesa in njen les je vse prej kot mehak. Tako kot pomaga zemlji ozdraviti poškodbe, pomaga tudi človeku, da lažje premaga tako fizične kot tudi čustvene pretrese. 

Uporabnost breze
Pri brezi je uporabno in užitno vse. Na Kamčatki pijejo brezov sok, ki ga cedijo neposredno iz dreves brez predhodne fermentacije. Sok iz stebla pa se tudi kuha, s čimer se, podobno kot pri javorju, dobi brezov sirup oziroma brezov sladkor. Če nas bodo doleteli hudi časi, je dobro vedeti, da je notranja skorja breze spomladi uporabna kot živilo. V Sibiriji jo narežejo na tanke trakove in jih skuhajo kot brezove rezance. Pazite le, da brezove skorje ne režete kot prstan, saj boste s tem prerezali njene žile in jo lahko ubijete. Brezovo pod-skorjo lupimo tako, da zarežemo tanek trak vzdolž drevesa. 

Osebno se mi nekako upira, da bi takšni prijazni prijateljici rezala vene. Hvaležna sem ji že za to, da mi vsako sezono odstopi prgišče listov. V našem zdravilstvu so prav listi najbolj poznani in jih tudi naša sodobna znanost najbolj proučuje. 

Zaradi čistilnega in diuretičnega delovanja breze jo uporabljamo pri težavah z ledvicami in mehurjem (čisti pesek, blaži vnetja), proti protinu, revmatizmu in pri blagih bolečinah zaradi artritisa. Zadnje raziskave kažejo tudi protiglivično delovanje. Posledično brezova kura deluje tudi na čiščenje kože, odpravljanje celulita in bolj sijoče lase (ker so lasje eden izmed portalov, v katerih se kaže stanje naših ledvic). 

Listi breze vsebujejo betulinsko kislino, askorbinsko kislino (vitamin C), karoten, triterpen alkohole, kumarinske substance, flavonoide, levkoantocianide, sterole, hiperozide, saponine in taninske snovi. Torej imamo v brezi poleg zdravilnih sestavin tudi precejšnjo zakladnico antioksidantov in dragocenih vitaminov. Mnoge izmed navedenih snovi imajo tudi dokazano protirakavo delovanje. 

Liste, ki jih dodajamo solatam ali zelenim napitkom, nabiramo, dokler so zelo mladi. Za čaj pa so najboljši listi, nabrani pozno pomladi ali v začetku poletja, na dan za cvet (saj želimo zajeti čim več eteričnih olj). Liste odtrgamo z vejic, posušimo na zraku in pustimo v steklenih kozarcih do uporabe. Zdrobimo jih, šele ko želimo iz njih pripraviti čaj. 

Čaj delamo kot poparek. 1-2 žlici listov prelijemo s 3 dcl vrele vode, pokrijemo, pustimo stati 10-15 minut, odcedimo in spijemo. To ponovimo nekajkrat na dan. Na voljo je tudi brezova kura, v kateri je uporabljen zgoščeni vodni izvleček brezovih listov. Dvakrat na dan v kozarcu vode zmešamo eno žlico in že imamo osvežilni in očiščevalni napitek.

Če brezov izvleček uporabljamo lokalno, s tem prispevamo k pospešenemu čiščenju tkiv, s katerim je v stiku. Zato brezove izvlečke ali brezovo olje vse bolj pogosto zasledimo tudi v kozmetičnih pripravkih za nego lasišča, proti celulitu in podobno.

Upamo, da boste imeli po vsem prebranem, odslej še eno dobro prijateljico več. 

Ključne besede:
boki, čiščenje kože, breza, sečna kislina, umirjenost, pretočnost, brezov sok, listi breze, brezov čaj

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: