Skupaj razkrivamo

2.7.2019

Preteklost nas prehiteva
Andrej Gruden, ljubitelj pravega ognja in žive pitne vode
 
Biološka priprava hrane: kako kuhamo? Ali pri pripravi jedi res upoštevamo vse vidike njenih vplivov na zdravje?
 
Nakupimo kar se da sveža živila, po možnosti z oznako »bio« ali »eko«, morda pa zelenjavo gojimo celo sami – na vrtu, balkonu ali okenskih policah. Vlagamo trud in denar, nato pa v naslednjem koraku – ker smo se tako navadili ali pa smo prepričani, da dandanes drugače pač ne gre – to hrano pripravljamo na indukcijskem štedilniku, v cvrtniku ali v mikrovalovni pečici. 

Visoka tehnologija ni nujno prednost. Ste tudi vi opazili, da se oblika sodobne kuhinje nagiba k monotonosti brezhibno bleščečih se površin? Osebno se mi tako okolje zdi hladno, neosebno; čutim, da pri opravljanju kuhinjskih dejavnosti v njem ne bi užival. Imam družino in vem, da je zelo pomembno, da pri delu sodelujejo tudi otroci. Moji so sicer že zrasli in verjamem, da so imeli srečno otroštvo. Saj veste, kaj vam želim povedati: nikoli jih nisva preganjala zaradi politega soka ali stanovanja, popackanega s hrano. Nekako si ne znam predstavljati, da bi živeli tako povezano, če v hiši ne bi bilo kuhinje s pravim ognjem.

Je energija ognja res tako nezdružljiva s sodobnim življenjskim slogom? Boljši gostilničarji in kuharski mojstri vedo, da ima hrana, pripravljena na ognju, boljši (skoraj si ne upam zapisati: pravi) okus. Tudi vodilni proizvajalci štedilnikov so se začeli zavedati človekove potrebe, da se tu in tam ustavi in naredi nekaj dobrega zase. Novejši modeli štedilnikov se s tipsko širino 60 centimetrov in z vgrajeno pečico prilagodijo tudi majhnim prostorom. Poleg tega obstaja možnost kombinacije štedilnika na drva s steklokeramično kuhalno površino. Bi se ogrevali s kaminom? Privoščite si model, s katerim lahko tudi kuhate in pečete.

Verjemite, da občutek toplote, ki ga daje ognjišče, odtehta čas, potreben za čiščenje pepela. Tudi skladovnica polen je lahko dekorativen element, vreden občudovanja. Predstavljajte si poletno nevihto, ko nas malo zmrazi, zato zakurimo in se – morda po dolgem času, ker je ravno zmanjkalo elektrike – spet pogovorimo ali vržemo partijo kart. Grmenja še opazimo ne, saj je prasketanje plamenov toliko privlačnejše. 

Vem, da smo vsi prezaposleni in obremenjeni. Tudi pri nas ne kuhamo na drva ravno vsak dan, vendar se zelo trudimo, da bi čim več, saj smo se ... razvadili. Tudi žena, ki prihaja domov po evropskem urniku, je zadovoljnejša, in to zaradi povsem preprostega razloga. Moderne štedilnike je seveda treba dnevno zdrgniti do visokega sijaja. Čar štedilnika na drva pa je tudi v tem, da ponosno nosi vidne sledove družinskega življenja in občasno kake bolj mastne jedi. S čiščenjem se ne obremenjujemo ravno vsak dan, saj v resnici po tem sploh ni potrebe.

Štedilnik je neverjetno praktičen tudi takrat, ko ni v uporabi. Ne vem, kam bi sicer odlagali vroče pekače iz električne pečice brez skrbi, da bi kaj poškodovali ali zasmodili. Žena pravi, da si samo na »ta starem« štedilniku upa med kuhanjem zapustiti kuhinjo. Še to: če kak košček hrane mimogrede pade na ploščo štedilnika, ga brez skrbi použijemo, saj že nekaj časa uspešno preizkušam tudi biološko čiščenje z doma pridelanim bioencimom.

Vesel bom vaših vprašanj (tel. (051) 206 692)  in pripomb (info@agni.si). Najdete me na agni.si. Moj vsakdanji izziv je svetovanje o biomasnih sistemih ogrevanja.

Ključne besede:
priprava hrane, bio, tehnologija, visoka tehnologija, pravi ogenj, štedilnik, kamin, ogrevanje,

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: