Skupaj razkrivamo

22.8.2019

Napitki za več ali manj glavobola?
Besedilo: Ana Hauser

»Kaj boste spili?« Saj poznate to vprašanje, ki vas v gostilni doleti, še preden dobro sedete.
Za gostince je seveda pomembno, da pijačo naročite takoj – da jo boste popili, še preden bo prišla jed, ob jedi (ki bo zagotovo preslana ali presladka) pa seveda še eno. 
Preden odgovorite, se posvetujte s svojim telesom. No, natakarju ni nujno razložiti, da boste vprašali telo. Vljudno mu povejte, da se še niste odločili in da potrebujete nekaj časa. 

VAM JE VROČE? 
V tem primeru je najbolj modro naročiti metin čaj, limonado ali napitek z alojo vero. Mentol prijetno hladi (četudi je čaj topel), obenem pa odpira dihala in oži preveč razširjene žile. To v praksi pomeni naslednje: če vas poleti zaradi vročine boli glava, bo mentol osvežil razgreto ožilje in uravnal pretoke. 

VAS ZEBE? 
V tem primeru poglejte, ali v lokalu ponujajo kako pijačo z ingverjem, cimetom, klinčki … V takih trenutkih bi izbira napitkov, ki smo jih omenili v prejšnjem odstavku, stanje le še poslabšala. 

ČUTITE NEMIR, STE ŽIVČNI? 
Potem raje ne naročajte kave, ampak čaj z baziliko, kamilicami, meliso … Odličen naravni antidepresiv je tudi žafran, ki v možganih sproži izločanje endorfina in drugih hormonov, ki nas sprostijo in spravijo v dobro voljo. 

STE ZASPANI, UTRUJENI? 
Vroči dnevi lahko osebam z nizkim krvnim tlakom še bolj upočasnijo presnovo, slabša cirkulacija pa jim utegne povzročiti glavobol. V takem primeru kofeinska pijača ni slaba izbira. Preden si naročite kavo, poglejte, ali morda ponujajo še kako boljšo obliko kofeina. Čaj mate ter zeleni in črni čaj zaradi kompleksnejše oblike kofeina v telesu delujejo bolj milo kot kava, kljub temu pa nas dovolj poživijo. Če jim dodamo kardamom, bodo okrepili presnovo v možganih, in to brez hitrega zmanjšanja učinkovanja, značilnega za kavo. 

NAJ BO NAPITEK USKLAJEN S TEM, KAR BOSTE JEDLI
Če imate občutek, da se kilogrami kar »lepijo« na vas, presnovo pospešite z napitki z dodatkom začimbnic, zelenim čajem, napitki z gvarano ali pa s kavo. 

Če boste uživali mesne beljakovine, bodo sladke pijače precej upočasnile presnovo. 

Grenčine in pikantni napitki so veliko primernejša izbira, ki bo olajšala prebavo. Napitki s kurkumo pomagajo tudi jetrom in slinavki, zato prispevajo k lažjemu prebavljanju krompirja, pice, testenin, rižote … Tudi vino, zlasti rdeče, poživi prebavo. Še posebno koristna so vina, ki vsebujejo veliko resveratrola. Jetrom so v pomoč tudi brezalkoholna pšenična piva, saj so odličen vir vitamina B12 in folne kisline. Izraz »pivce za živce« ni brez osnove. Prav pšenična piva, ki so varjena v steklenici in nimajo dodanih konzervansov, pomagajo pri obnovi živčevja in možganov. 

Sladke in močnate jedi bodo kandidi manj teknile, če boste ob njih uživali limonado, zeleni čaj ali začimbne napitke z baziliko, tulsijem, majaronom, origanom, ingverjem, kumino, janežem, koriandrom ali koromačem. (Seveda ni treba preizkusiti vseh naenkrat.) Pravilno izbrana pijača bo preprečila napenjanje in nastajanje glavobolov, ki imajo vzrok v črevesju. 

VROČE, MRZLO, MLAČNO?
Za telo so najkoristnejši napitki, ki se čim bolj približajo telesni temperaturi. Četudi nas mrzle pijače navidezno ohladijo, v telesu sprožijo potrebo po dvigu temperature, zato dolgoročno ustvarijo še večji občutek pregretosti. Poleg tega izčrpavajo vranično energijo, zato jih lahko brez večje škode uživajo le ljudje z velikim presežkom toplotne energije. 
Tudi vroče pijače v telesu začasno zmotijo termoregulacijo. Zato raje počakajte, da se čaj ali kava nekoliko ohladi, lahko pa prilijte malce mrzle vode ali dodate kocko ledu in dobili boste primerno mlačen napitek. 

Ključne besede:
#, glavobol, napitek, čaj, mentol, meta, ingver, žafran, kofein, kava, mate čaj, kandida, termoregulacija

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: