Skupaj razkrivamo

28.2.2008

Zahrbtna angina
Pripravila: Adriana Dolinar

Ali veste, da je lahko angina precej zahrbtna? Če jo nepravilno obravnavamo, lahko pusti resne posledice.

V strokovni  literaturi piše, da je angina (tonzilitis) bakterijsko (streptokokno), včasih tudi virusno, vnetje mandljev in žrela. Znaki so pekoče žrelo in bolečina, ki je močnejša pri požiranju. Zaradi oživčenja z istimi živci se ob tonzilitisu pogosto pojavi tudi bolečina v ušesih. Majhni otroci ne znajo povedati, da jih boli žrelo, pač pa zavračajo hrano. Pogosto pojav spremljajo vročina, slabo počutje, glavobol in bruhanje. Nebnici sta pordeli in nabrekli, pokriti z gnojem in belimi oblogami (ki se jih da odluščiti, ne da bi tkivo spodaj zakrvavelo). Z brisom (vzorcem sluzi oziroma gnoja) določijo, ali gre za bakterijsko ali virusno okužbo. (Iz knjige Veliki zdravstveni priročnik.)
 
Tukaj si lahko preberete, koliko pozornosti je vnetju mandljev (tonzil) posvečal Alfred Vogel.

Dokazano je, da nemarno pozdravljeno oziroma nepozdravljeno vnetje žrela, angina, lahko pusti organizmu posledice za vse življenje. Nepravilno zdravljeno ali zadušeno vnetje mandljev je nevarno zaradi razširitve bakterij, virusov in toksinov po telesu.
Mnogokrat sem imel priložnost videti, kako so toksini pri napačno zdravljeni angini povzročili bolezni, veliko hujše od angine. Toksini lahko povzročijo vnetje srednjega ušesa, sklepni revmatizem, artritis ali celo trajno okvaro srčnih zaklopk.
Nevarno je torej lahkomiselno opuščati zdravljenje. Nevarno je tudi prezgodaj iti ven – predvsem ob slabem vremenu. Na to moramo paziti, ker lahko postane angina pri nizkem zračnem pritisku, to je ob začetku toplega zračnega toka, mnogo nevarnejša. Dovzetnejši za angino so ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem  kalcija in imajo šibek imunski sistem.
Zato moramo paziti, da je v naši hrani vedno dovolj kalcija. Koristi tudi uživanje naravnega preparata Urticalcina.
Pazljivo in temeljito zdravljenje žrela in mandljev prepreči škodljiv vpliv bakterijskih toksinov in njihovo širjenje po telesu. S skrbnim zdravljenjem angine ne smemo prekmalu prenehati, torej čim bi izginila znamenja akutnega obolenja.

Angina je resna bolezen, ki lahko zapusti precej hude posledice. Mnogo je še takšnih, ki menijo, da je angina nedolžna bolezen in se ne menijo dosti za to, da bi jo temeljito pozdravili. Zato večkrat slišimo: »Moja hči je osem tednov po angini dobila vnetje srednjega ušesa«. Teden dni po hujšem vnetju žrela ali angini se pogosto pojavi srčna bolezen, vnetje osrčnika in ledvic. (Do okvare ledvic pride zaradi kopičenja odmrlih bakterij in protiteles v ledvicah, kar moti njihovo normalno filtracijsko funkcijo. Do vnetja ledvic pride približno dva tedna po streptokokni angini. To je pogost pojav pri otrocih, starejših od tri leta, in pri mladih odraslih. (Iz knjige Veliki zdravstveni priročnik.)

Vse to dokazuje, da so bakterijski toksini pri angini nevarni in da vsekakor moramo tej bolezni posvetiti več pozornosti. Nujno moramo nemudoma uničiti bakterijske toksine, jih odpraviti iz organizma in preprečiti tvorbo novih - dezinficiramo mesto vnetja in poskrbimo, da že tukaj pride do obrambne reakcije organizma.

Ob prvih znakih vnetja žrela je treba 2- do 3-krat dnevno mazati mandlje s čopičem, namočenim v koncentriranem Molkosanu (ali ga direktno grgljati); s tem lahko nadaljnji razvoj začete angine preprečimo. Molkosan uničuje bakterije na površini mandljev, pa tudi v njihovih brazdah. Prepreči nastajanje toksinov in pomaga telesni obrambi, da prej doseže vneto mesto. Mlečna kislina iz sirotkinega koncentrata deluje dezinfekcijsko in zagotavlja boljšo prekrvavitev tkiva. Kri sili na površino, kjer jo sirotka vedno znova prečisti.
Molkosan, proizvod iz sirotke, se je izkazal za  izredno učinkovito dezinfekcijsko sredstvo, ki daleč prekaša kemična dezinfekcijska sredstva in nima stranskih učinkov.

Namesto Molkosana lahko žvečite korenine bedrenca (Pimpinella saxifraga). Primerna je tudi ješčerica (Imperatoria ostruthium). Obvezna je dobra ustna higiena. Koristi grgranje slane vode. Za ustno nego je dobro vsaj enkrat na dan izsesati rezino limone, seveda brez sladkorja in neškropljeno ali piti limonin sok.
Dodatno je dobro bolezen odpravljati tudi notranje z jemanjem kalcijevega kompleksa (Urticalcin). Hkrati jemljemo Echinaforce, ki spodbuja imunski sistem in okrepi obrambo našega telesa.

Pri angini moramo ukrepati tudi zunanje. Ob začetku angine si takoj pripravimo obkladke za vrat - izmenično z zeljnimi listi in glino. En dan ali noč dajemo obkladke z zeljnimi listi, drugič z glino, ki jo pripravimo s presličnim čajem.
Še močnejši so obkladki s hrenom in skuto. Dodatek skute ali naribanega korenja ublaži delovanje hrena, ki bi bilo sicer prehudo. Tretjini hrena dodamo dve tretjini skute ali korenja.
Ob kašlju ali bronhialnem katarju vzamemo presne vršičke jelke (Santasapina) ali sirup suličastolistega trpotca. S temi preprostimi sredstvi preprečimo toksinom, nastalim v mandljih, da bi škodili drugim delom telesa. Toksine, ki so že v krvi, je treba čimprej izločiti iz telesa, zato spodbudimo delovanje ledvic. Pri tem sta učinkovita ledvični čaj in Solidago (preparat iz zlate rozge). Pri izločanju toksinov pomagajo tudi potilne kure. Koristna je vsaka metoda pospeševanja potenja, če jo bolnik le lahko prenaša.
Da bi dosegli izločitev vseh preostalih toksinov iz telesa, je potrebno še dodatno zdravljenje. To dosežemo z dobrimi kapljicami za ledvice Solidago Complex in s kapljicami za jetra. Med terapijo naj bo hrana revna z beljakovinami in s soljo ter bogata z vitamini in minerali.

Če pomislimo, na kako preprost način se lahko znebimo škodljivih posledic angine, je resnično nerazumljivo, da opuščamo preprečevalne ukrepe in se raje spopadamo z neljubimi posledicami.
Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfred Vogel, Der kleine Doktor.
 

Ključne besede:
angina, bakterijska okužba, vnetje mandljev, kalcij

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: