Skupaj razkrivamo

14.3.2009

Nevarne snovi v izdelkih za nego. Povzeto po tekstu Neve Železnik, Naša žena jan. 2009

Raziskave neodvisnih znanstvenih organizacij pravijo, da povprečen človek vsak dan uporabi devet različnih izdelkov za nego telesa in obraza. Tako pride vsak dan v stik s skoraj sto tridesetimi kemikalijami.

Številne med njimi so alergene, mnoge med njimi tudi nevarne za zdravje. Zato nas ne preseneča podatek, da več kot polovica žensk in malo več kot tretjina moških pravi, da postane občasno njihova koža po določenih kozmetičnih preparatih rdeča ali močno razdražena…

Najbolj škodljivi in hkrati tudi alergeni so: konzervansi, emulgtorji, belila, dišave, stabilizatorji itd., ki jih proizvajalci dodajajo kozmetičnim pripravkom, da se ne bi prehitro pokvarili, da bi prijetno dišali in bili videti čim lepše. Za zdravje nevarni so tudi različni sisntetični oz. umetni preparati, ki so v kremah namesto naravnih sestavin, ter tako imenovane neprečiščene snovi namesto prečiščenih. In to vse le zato, da so dobički proizvajalcev večji, saj so takšne sestavine cenejše, ne pa boljše in koži bolj prijazne.

Najpogostejši kontaktni alergeni

Po mnenju mnogih vodilnih dermatologov so sintetični konzervansi glavni povzročitelji kožnih preobčutljivosti in kontaktnega dermatitisa.

Alcohol denat (denaturirani alkohol) - Stranski produkt, ki nastaja pri destiliranju nafte.

Benzyl alcohol (benzilni alkohol) - Derivat nafte, ki močno draži oči, kožo in dihala.

Cocamidopropyl betaine—pridobivajo ga iz kokosovih palm, največkrat pa je v kremah kar tisti, sintetiziran iz nafte. Čeprav lahko povzroči resno draženje in alergične reakcije, ge vsebujejo celo nekateri otroški šamponi.

Glycerin (glicerin) - če med sestavinami ne piše rastlinski glicerin, potem gre za cenen derivat nafte ali v najboljšem primeru za živalski glicerin.

DEA (Diethanolamine) - Te sestavine (vse sestavine, ki vsebujejo DEA za prvo besedo, na primer cocamide DEA) so alergene

DMAE (Dimethylaminoethanol) - Ta snov naj bi gladila gube. Tak učinek nastane zaradi paralize malih obraznih mišic, kar povzroči, da male gube postanejo manj vidne.

Formaldehyde (formaldehid) - Pogosto skrit v drugih sestavinah in potencialno kancerogen, od septembra 2007 je njegova uporaba v EU prepovedana.

Idebenon - sintetični nadomestek koencima Q10.

Imidazalidol urea - Snov, ki je poleg parabenov najpogosteje uporabljen konzervans. Je strupen, močno draži kožo in sprošča formaldehid.

Kobaltov klorid (Cobalt chloride) - Je modre barve in je sestavina raznih ličil in barvil, uporablja pa se predvsem za tetovažo. Na to snov so navadno preobčutljivi vsi, ki ne prenesejo niklja.

Kolofonija (Colophonium) - Smola, ki se pridobiva z destilacijo terpentinskih olj iglavcev. Poglavitni alergen v njej je abietinska kislina. Uporablja se v kozmetiki, čistilnih sredstvih, pri proizvodnji obližev, lepilnih trakov,… Prečiščena zmes običajno ni alergena.

Lanolinski alkoholi - So v lanolinu, ki je osnova domala vseh kozmetičnih krem! Prečiščen lanolin, ni alergen, pač pa tisti, ki ni prečiščen in vsebuje lanolinski alkohol. Ker je neprečiščen cenejši, je sestavina številnih, tudi zelo dragih krem! Med sestavinami pa piše le: lanolin. Moralo bi pisati, ali medicinski ali nemedicinski lanolin!

Nafta (Petroleum, parafinsko olje, mineralna olja, vazelin) - Povzroča akne, lahko je kancerogena, povzroča izsušitev kože, vdihavanje je strupeno.

Neomicin (Neomicinsulfat) - Antibiotik, dodan kremam, da so bolj vzdržljive!?

Nikljev sulfat - je v cenenem nakitu, posodi, očesni kozmetiki.

Phenonip - Mešanica konzervansov Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Isobutylparaben.

Phenoxyethanol - konzervans, ki lahko povzroči kontaktni dermatitis.

Premogova smola (Coal tar) - Stranski produkt predelave premoga. V kozmetiki premogovo smolo najdemo predvsem v šamponih, milih in kremah, sicer pa se običajno uporablja za krpanje razpok na cestišču.

Propilene glycol - Običajno gre za sintetično zmes kemikalij, predelano iz surove nafte, ki se uporablja kot vlažilec. Povzroča alergične reakcije, koprivnico, kontaktni dermatitis in izpuščaje. Kadar med sestavinami opazite PEG ali PPG pazite, saj sta sorodni kemikaliji.

Zmes parabenov (Paraben mix, recimo: Methyl-, Ethyl-, Butyl, Propyl paraben.) Uporabljajo se kot konzervansi, saj zavirajo rast mikroorganizmov in podaljšujejo rok trajanja izdelkov. Povzročajo številne alergične reakcije, kizpuščaje in lišaje na koži. Po mnenju številnih alergologov in dermatologov so sintetični konzervansi vodilni med povzročitelji kontaktnega dermatitisa.  
 

IZBIRAJTE PAZLJIVO!

Med najbolj alergene izdelke uvrščamo parfume in kopeli. Alergene sintetične dišave namreč pri njih prihajajo v kožo tudi skozi dihala. Med vsemi kozmetičnimi izdelki ravno kopeli najpogosteje izzovejo razdraženost kože, alergijske reakcije in glavobole. Konvencionalne kopeli povezujejo tudi z visokim deležem urogenitalnih okužb.

Pregledali smo Öko teste za kopeli. Brez spornih sestavin in z oceno »Zelo dobro« je bilo ocenjenih 6 izdelkov: 
  • Hauschka Salbei Bad (Wala)
  • Lavera Body Spa Meeres-Badesalz Wärme Vanille-Kokos (Laverana)
  • Logona Mediteran Schaum Bad Salbei & Rote Trauben (Logona)
  • Weleda Edeltannen Erholungsbad (Weleda)
  • Dresdner Badeessenz Love Letter (Li-iL)
  • Rilanja Body Verwöhn-Badesalz Wildrose Sandelholz (Schlecker)

Ključne besede:
kemikalije, alergeni, nega kože, konzervansi, emulgatorji, belila, dišave, kozmetični pripravki, Öko test

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: