Skupaj razkrivamo

2.7.2009

Ne potrebujete slona v trgovini s porcelanom!

Ko gre za uravnavanje hormonov, so se do sedaj vsi ponaredki narave v obliki sintezno narejenih hormonov izkazali za spačke, ki v telesu utegnejo narediti več škode kot koristi. Narava nam ponuja kopico učinkovitih rešitev, s katerimi lahko uglasimo svoje hormone in odpravimo mnoge težave, ki jih prinašajo različna hormonsko burna obdobja v našem življenju. Izognimo se industriji bolezni in obudimo stara znanja, ki so danes tudi znanstveno potrjena kot učinkovita in varna. 

V nadaljevanju objavljamo povzetek poglavja iz knjige »Resnice in zmote o osteoporozi«. V knjigi avtorjev Sanje Lončar, Daria Corteseja, Matjaža Kološe in Adriane Dolinar lahko preberete veliko presenetljivih ugotovitev in odkrijete veliko naravnih rešitev na področju prehrane, prehranskih dopolnil in fitoterapije. Knjigo lahko prelistate in naročite tudi v naši spletni trgovini

Matični mleček

Kako dramatično utegnejo snovi vplivati na hormone, najlažje vidimo na primeru matičnega mlečka. Iz enakih jajčec se v čebeljem panju izležejo vse čebele. O tem, kaj bo nastalo iz katere ličinke, pa odloča prehrana. Matični mleček ali gelee royale omogoča, da se iz ličinke razvije spolno zrela samica – matica. Čebele delavke pa so neplodne. Matica se prehranjuje izključno z matičnim mlečkom, medtem ko ostale čebele uživajo tudi med, pelod in druge čebelje pridelke. Rezultat tega je, da matica na dan izleže na tisoče jajčec in živi nekaj let, življenjska doba navadne čebele pa se meri v mesecih. Ali si predstavljate, kakšna moč je skrita v matičnem mlečku? Zato ne preseneča, da ga vse pogosteje srečujemo v obliki prehranskih dopolnil, krepčilnih pijač in celo kot dodatek vsakdanjim živilom.

Skrivnosti matičnega mlečka presegajo tisto, kar je znanost do sedaj ugotovila o njem. Zagotovo je njegova posebnost 10-hidroksi-transdecenska kislina (10-HDA), ki zavira razvoj bakterij in deluje antibiotično in ki je do sedaj niso identificirali v nobenem drugem živilu. Vsebuje tudi visok odstotek zelo kakovostnih beljakovin (12–24 %), odlične maščobne kisline ter vrsto potrebnih rudnin in vitaminov.

Matični mleček se stežka pridobiva, še težje shranjuje. Idealna temperatura za shranjevanje svežega je 2 do 4 stopinje Celzija. Toplota, svetloba in kakršna koli kemična obdelava mu škodujejo. Še posebej mu škoduje vlaga, saj se veže z vodo in postane gojišče za bakterije in plesni.

Zato je na trgu malo kakovostnih pripravkov. Prepoznate jih po količini matičnega mlečka v preparatu ter po kakovosti predelave. Na spletu je veliko portalov, na katerih potrošniki izmenjujejo izkušnje z različnimi ponudniki. Na žalost velikost ali majhnost ponudnika (npr. neposredno čebelar) ni zadostno zagotovilo za kakovost. Pred kratkim je bila končana prva študija italijanskih znanstvenikov, ki se je ukvarjala s postavitvijo kriterijev za kakovost matičnega mlečka. Pokazala je, da svežina ni tako odločilna, kot mislijo nekateri. Pomembnejši so načini pridobivanja (veliko testiranih vzorcev je vsebovalo npr. ostanke antibiotika kloramfenikola) in pogoji shranjevanja. Ob pravilnem shranjevanju je encimska aktivnost ostala nespremenjena skoraj deset mesecev. Najpomembnejša sestavina 10-HDA pa se je izkazala za stabilno do dveh let, tudi na sobni temperaturi.

Ker je na trgu veliko izdelkov, ki se prodajajo kot čisti matični mleček, v resnici pa so jim primešane tudi druge snovi, je meritev 10-HDA odličen kriterij za ugotovitev dejanske količine matičnega mlečka v pripravku.

Od kakovostnih pripravkov si lahko res veliko obetate. Matični mleček namreč izboljšuje koncentracijo in splošno počutje, krepi imunski sistem in je pomemben krvotvorni spodbujevalec. Je v veliko pomoč pri težavah, povezanih z menopavzo, izboljšuje delovanje vseh žlez in je tudi odlično vitaminsko-rudninsko prehransko dopolnilo. 

Svetilka ali cimicifuga (Cimicifuga racemosa)

Vsebuje med drugim alkaloide, flavonoide, terpenoide, fenilpropanoide, palmitinsko kislino in salicilno kislino. Njeno učinkovanje je zelo raziskano in izkazala se je kot zelo dobra naravna rešitev za urejanje hormonskih težav. Največ jo uporabljajo zaradi lajšanja splošnih težav menopavze, ker zmanjšuje pogostost in intenzivnost navalov vročine, vendar je njeno delovanje veliko širše. Pomirja živce, preprečuje zastajanje vode v telesu, lajša občutljivost dojk, pomaga pri zvonjenju v ušesih, lajša menstruacijske bolečine in uravnava menstrualni ciklus, krepi mišice medeničnega dna, preprečuje zdrs maternice in mehurja, pomaga pri revmatoidnem artritisu, mišičnem revmatizmu, lajša bolečino pri angini pektoris in preprečuje strjevanje krvi, izboljšuje prebavo in lajša glavobole. Ob tem je dokazan tudi njen pozitiven učinek na krepitev kostne mase. 

Avtorica knjige Osteoporoza, dr. Marilyn Glenville, pri tem navaja zaključke znanstvenikov, da »cimicifuga vsebuje do zdaj nepoznane snovi z lastnostmi SERM-a (raloksifena), ki delujejo na hipofizo in kosti, ne pa na maternico«. Z zmanjševanjem ravni luteinizirajočega hormona v telesu ustvarja učinek, podoben estrogenskemu, pri tem pa nima stranskih učinkov na tkivo maternice.

Raziskava, narejena na miših, ki so jim odstranili jajčnike, je pokazala, da je cimicifuga enako učinkovito zmanjšala izgubo kostne mase kot sintezno zdravilo SERM (raloksifen). Njeno delovanje se prav tako lahko primerja z delovanjem estrogenskega hormona estradiola. To dokazuje študija na podganah, ki so jim prav tako odstranili jajčnike in jim dajali ali estrogen ali cimicifugo. Podganam, ki niso prejemale ne enega ne drugega, je kostna gostota upadla za 50 odstotkov, pri tistih, ki so prejemale ali estradiol ali cimicifugo, pa je kostna gostota ostala nespremenjena s tem, da pri cimicifugi ni prišlo niti do neželenega učinka, ki se je pojavil pri hormonski terapiji, in to je povečana maternica. Podobne študije so na voljo tudi za Cimicifugo heracleifolia in C. foetida.

Kopriva (Urtica dioica, Urtica urens)

Kopriva je največja zakladnica zdravilnih učinkovin, ki jo najdemo na naših tleh. Razlog, da je tako malo preučujejo, je le v tem, da ni zanimiva za trženje, ker jo lahko vsak nabere sam. Koprive vsebujejo vse, kar potrebujemo za razkisanje, razstrupljanje in gradnjo močnih kosti. Med drugim je bogata z različnimi fitosteroli, flavonalnimi glikozidi in kopico mineralnih snovi, kot so kalcij, silicij, magnezij. Vsebuje tudi vitamine C, B2 in K1.

Razen na kosti, deluje kopriva odlično tudi pri težavah s prostato, krepi jetra in nadledvične žleze, uravnava vsebnost sladkorja v krvi, krepi živčevje in vlaži suho nožnico. 

Svojim pacientom jo je rad svetoval tudi svetovno poznan švicarski naturopat A. Vogel, bodisi v pripravku Urtikalcin ali pa kar sveže nabrano in pripravljeno na različne načine. Pripravite lahko svež sok, ki je odlično sredstvo proti utrujenosti. Ker sok ni ravno prijetnega okusa, ga je najbolje pripravljati z drugim sočivjem. Kot zdravilo je za odraslega dovolj velika žlica soka na dan, za otroke pa pol do ena polna čajna žlička. Majhnemu otroku pa zamešajte pet do deset kapljic koprivnega soka v različnih odmerkih na primer v kaše.

Koprivo lahko pripravljamo kot čaj ali pa jo uporabimo kot zelenjavo namesto blitve ali špinače. Pri uporabi ni omejitev.

Konopljika (Vitex agnus castus ) vsebuje med drugim  iroidne glikozide, kasticin (flavon), kastin (grenčina) ter eterična in maščobna olja. Varuje pred osteoporozo, pomaga pri endometriazi in fibroidih v maternici, zmanjšuje intenzivnost navalov vročine, lajša kronične menstrualne krče, blaži hude krvavitve, preprečuje vmesne krvavitve in ureja menstrualni cikel, preprečuje zastajanje vode, lajša simptome PMS in varuje pred nastankom raka. Pomagala vam bo tudi pri nezadostnem izločanju mleka, pri hormonsko pogojeni zapeki in pri občutljivosti dojk. 

Ima podobne učinke kot cimicifuga – vpliva na hipofizo in regulira hormonsko ravnotežje med estrogenom in progesteronom. Zmanjšuje tudi količino prolaktina.

Danes so v uporabi že gotovi pripravki konopljike. Bodite potrpežljivi, za nekatere opisane učinke je potrebno daljše jemanje. Pri težavah menopavze ji morate dati nekaj mesecev časa, da uglasi vaše hormone. Uporaba med nosečnostjo se odsvetuje. 

Ginseng, žen-šen

Najučinkovitejši žen-šen raste na Kitajskem in v Koreji. To je zagotovo med zahodnjaki najbolj znana, raziskana in spoštovana zdravilna rastlina, ki ji delovanje priznava tudi uradna medicina.

Vsebuje paleto učinkovin od karbohidratov in terpenoidov do esencialnih olj (limonen, eucalyptol, ginsenol …), vitaminov (B1, B2, B12, biotin, pantotenska kislina ...), maščob, mineralov.

Obseg delovanja žen-šena bi zahteval nekaj strani teksta. Ko gre za hormonske težave, žen-šen zmanjšuje intenzivnost in pogostost navalov vročine, zmanjšuje glavobole, povezane z menopavzo, povečuje spolno slo, poživlja, pomirja živce in preprečuje splošno utrujenost.

Zelo dobro vpliva tudi na normaliziranje krvnega tlaka, zmanjševanje holesterola in uravnavanje krvnega sladkorja. Za uporabo so na voljo že standardizirani pripravki.

Gozdni koren ali angelika (Angelica sinesis, kitajsko dong quai)

To rastlino imenujejo tudi ženski žen-šen, ker čudovito pomaga pri hormonskih težavah. V kitajski medicini je čislana kot ena najpomembnejših »ženskih rastlin«. V uporabi je tako za perimenopavzalno obdobje kot tudi za menopavzalni čas. Predpisujejo pa jo tudi utrujenim, izčrpanim ženskam, tistim, ki okrevajo po boleznih ali pa so izgubile vitalnost.

Ženskam vrača energijo in izboljšuje krvno sliko, odpravlja nespečnost in uravnava menstruacijski ciklus, sprošča krče gladkih mišic (maternica, želodec), zato je dobra prva pomoč tudi pri bolečih menstruacijah.

V menopavzi je opazno njeno delovanje na zmanjševanje navalov vročine, glavobolov in težav s spanjem. Ob tem krepi jetra, znižuje krvni tlak ter izboljšuje prekrvavitev in izboljšuje prebavo. 

Znanstveniki še niso trdno prepričani, na kašen način naj bi angelika delovala. Predpostavka, da deluje estrogensko, se v poskusih ni potrdila, ker angelika odlično deluje v obeh primerih – ko je estrogena premalo (menopavza) ali ko ga je preveč (PMS sindrom). Očitno je to še ena izmed pametnih rastlin, ki zna diagnosticirati in uravnavati naše telo.

Uporabite lahko že pripravljene pripravke iz gozdnega korena.

Pozor: Ne uporabljajte, če imate močne krvavitve, fibroide, drisko, edeme ali če redno uživate acetilsalicilno kislino (aspirin) ali druga zdravila za redčenje krvi. Previdni bodite tudi v času nosečnosti in dojenja.

Vrtni žajbelj (Salvia officinalis)

V sam vrh pomoči pri hormonskih težavah sodi tudi žajbelj. Vsebuje eterična olja (tujon, cineol, kafra, borneol …), grenčine, flavone, čreslovine (rožmarinska kislina) …

Žajbelj izboljšuje prekrvavitev in preprečuje bolečine v sklepih, lajša napade nočnega znojenja, mrzlice in vročinskih valov, lajša menstrualne krče in močne krvavitve, odpravlja omotičnost, tresavico in nihanja razpoloženja, ki jih spremlja obilno znojenje, pomirja živce in izboljšuje spomin, jasnost misli in splošno počutje. 

Po Breussovih navedbah naj bi ga za dobro zdravje pili vsak dan vse življenje, saj se ob pravilni pripravi sprosti iz zelišča ferment, ki naj bi bil življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. 

Namig za pravilno pripravo žajbljevega čaja, da bi lahko bili deležni njegovih učinkov brez tveganja za zdravje:

eno do največ dve žlički čaja dodate v pol litra vrele vode in kuhate natanko tri minute, s tem boste odstranili eterična olja, ki so za grgranje sicer pomembna, niso pa zaželena za uživanje. Pozor: Žajblja ne uporabljajte v času nosečnosti ter pri epilepsiji. 

Njivska preslica (Equisetium arvense)

Zaradi visoke vsebnosti silicijeve kisline izboljšuje pretok energije, upočasnjuje izgubljanje kostnine, pomaga pri težavah z mehurjem in še pri vrsti drugih težav. 

Oves uporabljamo kot posušeno zeleno zelišče ali kot ovseno slamo (za kopeli)

Vsebuje vitamina A in D ter silicijeve spojine, kar zelo pomaga pri vgrajevanju kalcija v kosti in sintezi kolagena. Zato krepi kosti, ohranja zobe, pomaga pri krčih mehurja, inkontinenci in suhosti nožnice ter pozitivno vpliva na razpoloženje.

Deljenolistna srčnica (Leonurus cardiaca)

V kitajski medicini je zelo spoštovana in jo uporabljajo pri širokem spektru ženskih težav. Odpravlja notranji nemir in napade strahu, zato je dobrodošla v času menopavze, pomirja živce, preganja depresijo, zmanjšuje napetost in stres, zaradi tega prispeva tudi k boljšem spancu.

Zmanjšuje pogostost in intenzivnost navalov vročine ter s tem povezane težave. Lajša tudi menstrualne in maternične krče, obenem pa ohranja elastičnost in debelino stene nožnice. Ugodno deluje tudi pri povečanem delovanju ščitnice. 

Čaj pijemo dva do štiri tedne tri skodelice na dan; pripravite poparek iz dveh čajnih žlic droge in pustite stati deset minut. Po dveh ali treh dneh boste že lahko začutili, ali vam pomaga. Previdni bodite v zvezi z njim pri obolenju ščitnice!

Golostebelni sladki koren (Glycyrrhiza glabra)

Zaradi vsebnosti estriola, formononetina, likoizoflavonov, fazeolinzoflavonov in betasistosterolov je znan kot estrogenska rastlina. Zmanjšuje navale vročine in blaži težave v menopavzi. Sladki janež in koromač naj bi imela enake estrogenske učinke.

Črni sezam

Tega v knjigah z zdravilnimi zelišči ne bomo našli, je pa zagotovo zelo zdravilna in krepčilna hrana. Vsebuje zelo veliko beljakovin, koristne vlaknine, veliko magnezija in železa, cink, selen, vitamine A, B1, B2, E, niacin in lecitin. Posebej v času, ko se mnogi izogibajo lecitinu iz soje, ki ga je zelo težko dobiti v gensko neoporečni obliki, predstavlja črni sezam odlično alternativo. V  tradicionalni medicini ga že tisočletja uvrščajo med živila, ki hitro dvigajo energijski potencial, skrbijo za dobre živce, zdravje kože, kosti in las ter krepijo imunski sistem.

Že v antiki je bil in tudi v ajurvedski medicini je črni sezam odlično živilo za pospešeno izgradnjo kosti in tvorbo hrustanca. Pri tem je odločilnega pomena visoka vsebnost aminokisline cistein, ki je znana po tem, da pospeši tvorbo kolagena, ki je osnova za organsko snov kosti, za zdravje kože, dlesni, las, nohtov … Pomembna je tudi naravna kombinacija kalcija in magnezija, ki je dragocena za krepitev kosti in srčne mišice.

Za terapevtske namene uporabljamo nepražen sezam. Na dan zadostuje dve do tri čajne žličke zmletega zrnja, ki ga lahko zmešate s skuto, jogurtom ali sadno kašo. 

Klamatske alge

Lahko bi rekli, da vse kakovostne alge v telo prinašajo zakladnico snovi, ki krepijo imunski sistem, razkisajo, razstrupljajo in telo oskrbujejo s snovmi, ki jih v današnjem času vse bolj primanjkuje. Vendar imajo klamatske alge tudi nekatere posebnosti, ki jih uvrščajo med zelo koristna prehranska dopolnila pri osteoporozi, depresijah, bolečinah, slabokrvnosti in hormonskem nihanju. Klamatske alge so zakladnica feniletilamina (PEA) – snovi, ki jo najbolje poznamo iz čokolade in zaradi katere so mnogi tudi odvisni od te temno rjave sladice. Zaradi opaznega delovanja PEA na izboljšanje počutja so znanstveniki PEA razglasili za »molekulo ljubezni«. Raziskave pa so pokazale, da je za depresivne ljudi in tiste, ki trpijo zaradi hudih nevroloških okvar, značilno prav pomanjkanje te snovi. Pomembno je, da ima za razliko od zdravil na osnovi amfetaminov PEA koristne učinke brez stranskega delovanja in brez potrebe, da bi sčasoma povečevali dozo, t.j. ne da bi se ustvarila toleranca.

Klamatske alge vsebujejo 3000-krat več feniletilamina kot čokolada. To pomeni, da za blagodejno delovanje na naše nevrotransmiterje zadostujeta že dva grama klamatske alge. Če so sušene po refrakcijskem postopku, se v njih ohrani veliko več učinkovin in je tudi vsebnost feniletilamina (PEA) za polovico večja. Zato lahko potrebno količino zaužijemo že z enim gramom kakovostnih klamatskih alg. Zaradi vsebnosti vitamina K, A in celotnega spektra potrebnih rudnin klamatske alge omogočajo tudi pravilno vgradnjo kalcija v kosti. 

Ključne besede:
hormoni, osteoporoza, naravne rešitve, matični mleček, svetlika, cimifuga, kopriva, ginseng, angelika

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: