Skupaj razkrivamo

11.5.2011

Z naravo nad bolečine mišic in sklepov
Besedilo: Nadja Baćac

»Muskelfiber« je vaš najboljši prijatelj. Obstajajo nekateri fizioterapevti, ki vam bodo to povedali. (Zato previdno pri izbiri.) Pri tem bodo mislili na tisto obdobje, ko si z vso silovitostjo prizadevate ohlapne mišice narediti krepkejše. Tako bi ponovno lahko nosile telo pokonci, v pravilnem položaju. Včasih je to dobra pot do rešitve, včasih pa le stopnjuje problem. Zato je dobro spoznati naravne zakonitosti in naravne rešitve.

Od magnezijeve kopeli do masiranja
Ti fizioterapevti imajo le delno prav! Ni dopustno, da si zaradi preobilne ali preintenzivne vadbe zadajamo mikropoškodbe mišic. To sproži vnetne procese in mišično vročico zaradi povečanega nabiranja mlečne kisline v mišicah. Vas je zabolelo, že ko ste vstali zjutraj iz postelje? Pa potem znova, ko ste sedli na straniščno školjko? Če bi radi, da se dan nadaljuje nekoliko manj boleče, si lahko za začetek privoščite kopel z Epsonovo (magnezijevo) soljo. Pomagala bo poškodovanim mišicam, pa tudi vnetim sklepom. Po kopeli si le privoščite (samo)masažo. Izberite pripravek, ki bo zmanjšal mišično vnetje in še dodatno sprostil bolečino. Na takšen način deluje, na primer, helenalin (seskviterpenski lakton), ki se nahaja v arniki. V novejši randomizirani študiji iz lanskega septembra, objavljeni v British Journal of Dermatology, so dokazali, da mazilo, ki vsebuje arniko (20 %) zmanjša tudi podplutbe, in sicer bolj učinkovito kot placebo ali krema z vitaminom A (3 %) ali vitaminom K (1 %). Le krema z vitaminom K v 5-odstotni koncentraciji je pokazala boljše rezultate kot arnika. Arnika se je zelo dobro izkazala tudi kot homeopatsko zdravilo. Uporabljajo jo za lajšanje bolečin po operaciji. 

Seznam rastlin, ki delujejo protivnetno in/ali protibolečinsko, je dolg. Ko sem zbirala podatke, sem našla okoli 50 zdravilnih rastlin, ki ugodno vplivajo na bolečine v sklepih, mišicah, vezivnem tkivu. Seveda, niso vse enako učinkovite in uporabne v vsaki situaciji in za vsakega človeka. Vsaka ima svoj značaj, ki ga je dobro poznati. 

Učinkovitost je zelo odvisna tudi od tega, koliko aktivnih učinkovin je v pripravkih ohranjenih. Razveseljiv je podatek, ki ga dokazuje več znanstvenih raziskav, in sicer da so posamezne izolirane komponente rastline precej manj učinkovite kot izvlečki iz celotne rastline. To dokazuje, kako pametno sinergijsko deluje narava.

Arnika, vražji krempeljc, baldrijan, šentjanževka, poprova meta, navadni divji kostanj, korenina navadnega gabeza, ohrovt, krvomočnica, hren, rožmarin, angelika, sivka, cimet, kurkuma, olje črne kumine, repinec, rman, velika kopriva, beli vratič, hrastova skorja, vrbova skorja, sladki koren, ogrščica, ingver itd. – to je le peščica zelišč iz bogate naravne lekarne. Seznam je res dolg in še se podaljša, če dodamo rastline z Orienta. Da ne bi preveč izpustili, je vredno imeti na polici knjigo 'Domača lekarna p. Simona Ašiča'. V njej najdete bogate zapise, katera zelišča uporabiti in kako ob različnih telesnih stiskah. Najdete tudi recepte za pripravo tinktur, obkladkov, kopeli, hrane, ki zdravi, čajev itd. 

Sklepe negujte od znotraj
Na stanja, kot so boleči sklepi, vnetja mišic, boleče vezi in bolečina v hrbtenici, osteoartritis, bursitis, revmatizem itd., lahko delujemo tudi od znotraj in ne samo lokalno. 

Glukozamin sulfat je snov, ki je naravno prisotna v človeškem telesu in je nujno potrebna za sklepno tekočino in hrustanec. Študije glukozamina in hondriotina kot zdravilnega pripravka so pokazale, da je ta kombinacija boljša kot posamezna snov ali placebo. Zavira encim, ki povzroča okvare hrustanca ter pospešuje nastanek novega hrustanca in celjenje mehkih tkiv. Glukozamin sulfat ima na sklepe ugoden učinek še dva meseca po prenehanju jemanja, so ugotovili v študijah, medtem ko je učinek sintetičnega nesteroidnega protibolečinskega in protivnetnega antirevmatika samo začasen. Nekatere študije tudi ugotavljajo, da je pri osteoartritisu glukozamin sulfat bolj učinkovit in bolj dostopen kot hidrokloridni pripravki. Podobno počasneje, a na daljši rok, tudi še po zaključeni terapiji, deluje ajurvedska bosvelija. Zmanjša bolečino v sklepih in poveča gibljivost pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu. Sklepe »podmaže« od znotraj.

Boleti ali ne boleti
Če nam je narava ponudila pravo bogastvo, pa lahko hitro naredimo napako, če ne pijemo dovolj vode (!). Posušijo se lahko diski med vretenci in hrustanci v sklepih se hitreje obrabijo. Takrat res zaboli. Za vedno. Te bolečine ne moremo več rešiti z »muskelfibrom« niti z domačo lekarno. Rešitev in odgovor sta torej v vas!

Vse našteto naj bo popotnica za lastno raziskovanje, ki vam bo zagotovo prineslo veliko boljše rešitve, kot so protibolečinska sredstva iz družine nesteroidnih antirevmatikov, ki med vsemi protibolečinskimi sredstvi predstavljajo najbolj tvegano izbiro. 

Težave s sklepi in mišicami niso muha enodnevnica, zato je modro poiskati trajne in naravne rešitve, ki ne bodo uničile več, kot lahko popravijo. Čim prej se lotite odpravljanja vzrokov -  več ko bo tega, lažje se bo telo obnovilo in regeneriralo. Zamujeni vlaki pri tovrstnih bolečinah veliko stanejo.

Viri:
Ašič, S. 2002. Domača lekarna p. Simona Ašiča. 1. del, Recepti. Celje: Mohorjeva družba
British Journal of Dermatology. 2010; 163 (3): 557–563
Planta Medica. 2009; 75 (12): 1319–1325

__________________________________________________________________
Maščob se vse preveč bojimo in jih nespametno kratimo telesu. Vendar moramo kakovostnim maščobam nujno reči »da«, sicer lahko telo izgubi boj z vnetji. Kanadska dvojno slepa, s placebom kontrolirana, randomizirana študija iz leta 2007 je potrdila, da s krilovim oljem dosežemo zelo impresivne rezultate. Vsebuje več kot 30 različnih omega-3 maščobnih kislin. Samo v 7 do 14 dneh je to olje znatno ustavilo vnetje in zmanjšalo simptome artritisa. Podobno klinične študije dokazujejo protivnetni učinek oljnega izvlečka zelenouste školjke, ki je do 400-krat večji v primerjavi z ribjim oljem.

Feferoni, paprika in kajenski poper vsebujejo kapsaicin. To je snov, ki uravnava kroženje krvi in zmanjšuje nastanek prostaglandinov, ki so povzročitelji bolečine. Vpliva na povečano izločanje endorfinov v telesu, ki delujejo kot naravni opoj (droga) proti bolečini. Kapsaicin uporablja tudi farmacija v obliki krem pri bolečinah v križu, revmatoidnem artritisu in osteoartritisu.

Športniki lahko lajšajo nelagodje, ki se pojavi zaradi preobremenitev mišic, kit in sklepov, s konjskim mazilom.  Njegove sestavine hladijo in poskrbijo za prekrvavitev, tudi občutek težkih nog izgine. V zdravstvu se lahko uporablja kot pomoč pri preležaninah.

Ključne besede:
mišice, sklepi, bolečina, magnezijeva sol, masaža, mišično vnetje, zdravilne rastline, glukozamin, voda

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: