Skupaj razkrivamo

18.2.2010

Granatno jabolko
Klasika ali trenutni hit?

Tekst: Sanja Lončar

Danes so postala tudi prehranska dopolnila stvar mode in tako imamo vsako leto novo “uspešnico”. Večinoma se raziskovalci odpravljajo v nedostopne kraje iskat čudežne rastline, ki zmorejo več kot hibridni in razvajeni posevki, s katerimi se danes prehranjujemo. Pa res moramo na Tibet ali v amazonske pragozdove po zdravilne snovi? 
Da nam pravi čudeži rastejo pred nosom, dokazuje preprost in vsem znan šipek oziroma granatno jabolko.

V zadnjem času so se nadenj spravili znanstveniki iz vsega sveta. Izvedli so več kot 200 različnih raziskav in seznamu njegovih blagodejnih lastnosti ni videti konca.

Ugotovili so, da je močnejši antioksidant kot zeleni čaj ali rdeče vino. Sok granatnega jabolka znižuje vročino, blaži kašelj, ščiti srce in ožilje, znižuje previsok krvni pritisk, ureja raven holesterola v krvi in celo izboljšuje stanja pri Alzheimerjevi bolezni. Študije kažejo tudi na to, da deluje na kožnega raka ter uničuje rakave celice na prostati in prsih.

Zdravilne so tudi učinkovine, ki so jih našli v lupini sadeža in lupini drevesa. V zeliščni medicini uporabljajo lupino in lubje proti črevesnim zajedavcem, tudi tako trdoživim, kot so amebe in trakulja. Ker sta lupina in lubje strupena, nista primerna za samozdravljenje. Na vzhodu uporabljajo proti zajedavcem tudi semena.

Naši analitični znanstveniki so ugotovili, da vsebujejo zrna granatnega jabolka veliko vitamina C, vitamina B2, kalija, niacina in fosforja ter taninske kisline. Če bi bilo to vse, bi lahko farmacija čez noč iz enakih sestavin ustvarila čudežno novo zdravilo, toda granatno jabolko je očitno več kot le seštevek navedenih sestavnih delov.

Sezona šipka oziroma granatnega jabolka je od zgodnje do pozne jeseni. Takrat ga lahko nabiramo tudi divjeraslega na jadranski obali (kar na Hvaru z veseljem počnemo) ali ga kupimo na tržnici. Če boste iz njega stiskali sok, se sokovnik ne bo najbolje obnesel. Bolj primerna je „primitivna“ metoda, pri kateri zrna stresemo v vrečko, jih zgnetemo in nato se pocedi čisti sok. Ker je s tem kar nekaj dela, mnogi raje posegajo po čistih sokovih, ki jih lahko kupimo v trgovinah z zdravo prehrano. Svežega soka seveda ne more nadomestiti prav nič, vendar pa je granatno jabolko presenetljivo obstojno in zaradi velikega deleža antioksidantov tudi v obliki kupljenih sokov obdrži presenetljivo veliko koristnih snovi.

Na trgu je vse več  prehranskih dopolnil z granatnim jabolkom. Kapsulirana oblika je vsekakor boljša od prahu, ki bo veliko hitreje oksidiral. Pri izbiri je dobro vedeti, kako je granatno jabolko pridelano in predelano ter koliko koristnih snovi bomo na koncu zares zaužili. Prav v tem je danes največja razlika med kakovostnimi ponudniki in tistimi, ki se le priključijo kakšnemu trendu. Ti na svetovnem trgu kupijo poceni surovino ter jo pakirajo in prodajajo le za odtenek ceneje od najbolj kakovostnih izdelkov. Če je le možno, poiščite standardizirane pripravke – takšne, za katere vam ponudnik zagotavlja količino aktivnih učinkovin v pripravku.

Nad granatnim jabolkom so navdušeni tudi v kozmetični industriji. Seveda pri tem ne smemo enačiti naravne kozmetike s tisto, ki so sicer običajne kreme, ki bazirajo na nafti, umetnih dišavah in podobnem, a imajo dodanih nekaj izvlečkov. V kombinaciji z izbranimi naravnimi olji pa je granatno jabolko zadetek v polno, saj upočasnjuje staranje kože, preprečuje starostno pigmentacijo ter kožo mehča in neguje.

Zaradi vsega navedenega verjamemo, da bomo granatno jabolko vse bolj pogosto srečevali. Sprejmimo ga kot tiho darilo narave in kot opomnik, da imamo morda še veliko takšnih čudežnih rastlin, ki nam rastejo pred očmi, pa se niti ustavimo ne, da bi jim namenili nekaj pozornosti. 


Ključne besede:
prehranska dopolnila, granatno jabolko, zdravje, sokovi, antioksidanti, učinkovine, kozmetika, izvlečki

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: