Skupaj razkrivamo

16.3.2016

Naravne rešitve v višji prestavi!
Besedilo: Adriana Dolinar

Načelo, da narava dela počasi, vendar varno in učinkovito, dandanes marsikomu ne zadošča. Res je, da zanimanje za naravne izdelke narašča, vendar si večina ljudi želi, da bi učinkovali enako hitro kot sintezna zdravila, ki so jih vajeni. 

Številni ponudniki naravnih prehranskih dopolnil preučujejo – ali pa že uporabljajo – tehnologije, ki omogočajo večjo učinkovitost, kot so jo imela prehranska dopolnila, ki so bila na voljo pred kakim desetletjem. Nekatere tehnologije bodo morale še dokazati svojo primernost, številne pa so že dosegljive. 

Najnovejši preboj – vezava na liposome
Vitamin C je že od nekdaj znan predvsem kot močan antioksidant, kar pomeni, da zmanjšuje oksidativni stres in posledično omili vnetja. Poleg tega, da deluje kot antioksidant, je sposoben obnoviti druge antioksidante, ko se ti iztrošijo (npr. obnavlja vitamin E). Nujen je tudi za tvorbo kolagena in posledično za obnovo veznega tkiva. V primeru velikega pomanjkanja tega vitamina bi zaradi vse večje poroznosti žil dobesedno izkrvaveli. Vitamin C je tudi močan lovilec strupov (npr. svinca) in uničevalec mikrobov. Zaradi vsega tega je ta vitamin pomembno orožje našega obrambnega sistema. 

V zadnjem času je pogosto zaslediti, da je mogoče z velikimi odmerki vitamina C pozdraviti celo hude bolezni, kot so rak, otroška paraliza, okužbe z bakterijo tetanusa, zastrupitve s težkimi kovinami (cepljenje). Raziskovalci ugotavljajo, da lahko hujša obolenja pomaga odpraviti samo zagotavljanje visoke ravni askorbinske kisline v plazmi (glej npr. Nina Mikirova et al., »Clinical experience with intravenous administration of ascorbic acid: achievable levels in blood for different states of inflammation and disease in cancer patients«). Zato je treba v takih primerih askorbinsko kislino injicirati v žilo, saj z oralnim jemanjem navadnega vitamina C ne bi mogli doseči zadostnih terapevtskih učinkov. V takih primerih gre navadno za infuzijsko odmerjanje od 0,1 do 1 grama askorbinske kisline na kilogram telesne teže, in sicer v določenih časovnih intervalih. 
Težava je v tem, da to terapijo – njeni učinkovitosti navkljub – v svetu izvajajo le redki zdravniki (morda je prepoceni?), sami si pa infuzije ne moremo dajati. Prav zato je vezava vitamina C na liposome tako zelo pomemben tehnološki dosežek. Omogoča namreč, da velike količine vitamina C ne razdražijo črevesa, kot se zgodi pri oralnem jemanju tega vitamina v čisti obliki. Liposomi so v tej vezavi prevozno sredstvo, ki obda vitamin C in ga »pretihotapi« tja, kjer ga telo lahko uporabi, in to v koncentracijah, ki jih je bilo doslej mogoče doseči le intravenozno (http://vitamin-c.wellwise.org). Primerljiv naj bi bil tudi njegov dobrodejni učinek na telo.

Koliko zaužitega zares izkoristimo?
Vsaka obdelava zdravilne rastline ali prehranskega dopolnila pomeni tudi izgubo. Tako smo vsaj vajeni misliti. Vendar ni nujno, da je tako. V naši kulturi zelo zapostavljamo moči fermentacije, s katero sadje, zelenjava, žita in številna druga živila postanejo še koristnejša, njihova hranila pa znatno dostopnejša. Zelenjavni sokovi, ki so cepljeni z desnosučnimi mlečnimi kislinami, so na policah zdravih trgovin že standard. Njihov okus je prijetno kisel, občutek v želodcu in prebavilih veliko prijaznejši, kot če bi proizvajalec kot konzervans uporabil kisline. Poleg tega nam je za to hvaležna tudi črevesna flora. 
Fermentacija je lahko še bolj zapletena, zmožna je tudi osvoboditi še več dragocenih hranil. Zagotovo že poznate koncentrirano fermentirano sirotko Molkosan, pri kateri je Alfredu Voglu uspelo z izbiro najustreznejših sevov maksimirati količino desnosučnih mlečnih kislin. 

Med nadvse pomembne tehnološke izboljšave procesa fermentacije zagotovo spada kaskadna fermentacija, ki je fermentiranju podelila popolnoma nove razsežnosti. Kaskadna fermentacija posnema idealno prebavo: s trikratno obdelavo živila obdela tako, kot če bi naši encimi in koristni mikroorganizmi v resnici delovali povsem brez napake. Povedano drugače, ko sadje in zelenjavo obdela ena skupina koristnih mikroorganizmov, se proces nadaljuje – dodelave se loti druga garnitura mikrodelavcev. Nato sledi še tretji krog fermentacije, ki živila predela do te mere, da jih lahko celice neposredno uporabijo. Koristne snovi, ki so nam na voljo v eni žlici takšnega pripravka, se lahko primerjajo s tem, kar dobimo, če zaužijemo šest kilogramov sadja in zelenjave. Da, takšna je resnica. Veliko jemo, vendar imamo zelo slabe izkoristke. 

Prave učinkovine v pravem trenutku
Obstajajo tudi drugi načini, kako iz rastlin zajeti in ohraniti čim več. Sodobno opremljeni proizvajalci uporabljajo liofilizacijo (sušenje svežih rastlin pri zelo nizkih temperaturah, kar omogoči, da se celične ovojnice odprejo, njihova vsebina pa postane dostopna). Ob pomoči sodobnih tehnologij je torej dandanes mogoče ohraniti velik delež tega, kar ponuja rastlina. Poskrbeti je treba le za to, da pravične odmerke uživamo v pravilni frekvenci. Prav pri tem pa se številnim zalomi. Ljudem se zdi nepraktično, da morajo tri- ali petkrat na dan zaužiti kapljice, izvleček ali čaj. 

Zato so vodilni ponudniki na področju fitoterapije začeli razvijati kapsule s podaljšanim sproščanjem. Tako je Soria razvila novo generacijo kapsul XXI, ki omogočajo enakomerno sproščanje aktivnih snovi iz zdravilnih rastlin vsake tri ure, kar je enako, kot če bi vsake tri ure zaužili nov odmerek. Tako je visoka razpoložljivost rastlinskih izvlečkov zagotovljena celih dvanajst ur. To je še posebno dobrodošlo pri težavah, kot sta visok krvni tlak in nespečnost, pri katerih je resnično pomembno, da je visoka količina izvlečka telesu dostopna ves čas. Tako je treba uporabniku zaužiti le eno do dve kapsuli rastlinskega izvora na dan.

Vse pomembnejše so tudi vezave
Da bo več zaužitega prišlo tja, kamor je namenjeno, je pomembna tudi oblika vezave vitamina ali rudnine. Včasih smo poznali samo kalcijev karbonat, zatem pa smo se začeli srečevati s še učinkovitejšimi oblikami, kot je kalcijev citrat. Enako velja za magnezij. Zdaj vemo, da je najbolje uporabljati prehranska dopolnila, v katerih je magnezij v obliki oksida in citrata. 

Dandanes so za vsak vitamin na voljo različne formule, zato se je koristno poučiti in izbrati take, od katerih boste imeli največ koristi. Pisali smo že o prednostih železa v obliki bisglicinata, ki ga pri vsrkavanju ne moti prisotnost kofeina, hkrati pa ne zapira in ne povzroča drugih težav, značilnih za železov sulfat. Kot kažejo najnovejše raziskave, je tudi cink najučinkovitejši prav v tej obliki (vsebujejo ga denimo pripravki Terra nova).


Ključne besede:
prehranska dopolnila, tehnologija, fermentacija, Molkosan, kaskadna fermentacija, fitoterapija, liposomi

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: