Skupaj razkrivamo

22.2.2010

Eterična olja – zdravilna esenca narave

Tekst: Damjan Gruden

Načinov za krepitev imunskega sistema je veliko in eden od njih je prav gotovo uporaba eteričnih olj. Ta drobcen produkt rastlinske presnove vse prevečkrat poznamo le kot sredstvo za odišavljanje doma, hkrati pa pozabljamo na njegovo veliko zdravilno moč.

V rastlinah je teh snovi ponavadi od 0,02 do 1 odstotka, a imajo kljub tej strašno majhni količini poglavitno vlogo pri prilagajanju rastline na okolje in sporazumevanju z njim: rastlino ščitijo pred infekcijami in zajedavci, privabljajo žuželke za opraševanje, s hlapi ustvarjajo okoli rastline zaščitno plast, ki preprečuje izgubo vlage, in še marsikaj, česar sodobna znanost še vedno ne zna pojasniti. Eterična olja niso brez razloga pridobila svojega drugega naziva – esenca, zato je prav, da jih kot mogočno bistvo rastline tudi ustrezno spoštujemo.

Ker je v času prehladov, grip in stresnih družbenih okoliščin naš imunski sistem prav posebno na udaru, ne bo odveč, če pri ponudnikih pobrskate za olji, ki najbolj pripomorejo k dvigu naše odpornosti. Med glavnimi tovrstnimi (delujejo proti virusom, bakterijam, glivicam ipd.) so:
- niaouli oz. melalevka, kt. cineol (Melaleuca quinquenervia),
- evkalipt (Eucalyptus globulus in Eucaliptus radiata),
- ravensara oz. kamforovec (Cinnamonum camphora),
- rožmarin, kt. cineol in verbenon (Rosmarinus officinalis)
- ter čajevec (Malaleuca alternifolia).

V skupino, ki pomaga našemu imunskemu sistemu, pa sodijo tudi: poprova meta, timijan, ingver, sandalovec, pačuli.

Uporabljamo jih lahko na različne načine in v različnih kombinacijah, v nadaljevanju pa je opisanih nekaj praktičnih napotkov.

1. Kopel z eteričnimi olji

Ker eterična olja niso topna v vodi, potrebujemo emulgator – v ta namen se najbolje obnese sojina smetana, saj vsebuje naravni emulgator sojin lecitin. Kopel pripravimo tako, da v 1 dcl smetane zamešamo 40-50 kapljic primernih eteričnih olj. Če imate suho kožo, dodajte še žlico hladno stiskanega rastlinskega olja, npr. olivnega. Mešanico smetane in eteričnih olj dodamo v polno kad, tik preden se potopimo v vodo. Med samo kopeljo ne smemo uporabljati mila, po kopeli pa se ne umivamo, saj bi s tem uničili njen učinek, ker bi odstranili eterična olja s kože. Kopel naj traja vsaj 15 minut.

Primera mešanice eteričnih olj za kopeli:
a) 10 kapljic čajevca, 20 kapljic ravensare in 10 kapljic rožmarina, kt. cineol;
b) 11 kapljic niaoulija, 11 kapljic ravensare, 8 kapljic rožmarina, kt. verbenon in 8 kapljic timijana, kt. linalol.

Poleg zdravilnega učinka eteričnih olj kopel tudi pomirja ter sprošča telo in dušo.

2. Kožni nanos eteričnih olj

Pripravimo naslednjo mešanico: v 20 ml hladno stiskanega rastlinskega olja zamešamo skupno 40 kapljic ustreznih eteričnih olj, da dobimo 10-odstotno koncentracijo. Uporabimo 2-3 prej omenjena eterična olja, npr. ravensaro in evkalipt, za osnovo pa sta najprimernejši lešnikovo olje ali olje makadamije, saj se hitro vpijeta v kožo. Pripravek dvakrat dnevno vtiramo v zgornji del prsi in hrbta (izogibamo se področja bradavic).

3. Inhalacija eteričnih olj

Klasična inhalacija eteričnih olj z vročo vodo: v posodo z vročo vodo kanemo 1-2 kapljici eteričnega olja (izbiramo med prej omenjenimi eteričnimi olji), nato pa se nagnemo nad posodo, glavo pokrijemo z brisačo, zamižimo in vdihujemo toplo paro 5 minut. Ne pretiravajte s količino kapljic – raziskave so namreč pokazale, da večja koncentracija eteričnih olj v pari ne povečuje učinkovitosti inhaliranja, ravno nasprotno, lahko je zelo škodljiva.

Namesto klasične inhalacije z vročo vodo lahko uporabimo tudi električni razpršilnik (difuzor). V stekleni del nakapljamo 3-4 kapljice izbranih eteričnih olj, ga postavimo 10-15 centimetrov stran od nosa in inhaliramo 5 minut dva- do trikrat dnevno.
Primera mešanice eteričnih olj:
(a) 1 kapljica čajevca in 2 kapljici limone;
(b) 2 kapljici evkalipta (radiata) in 1 kapljica rožmarina, kt. verbenon.

Prednost električnih razpršilnikov je v tem, da ne prihaja do razslojevanja eteričnih olj, temveč se le-ta razpršijo v svoji prvotni obliki (tok hladnega zraka razprši olje na mikrodelce). Ker so električni razpršilniki precej dragi, pred nakupom razmislite, v kakšne namene ga boste uporabljali (nujno preverite tudi, kako glasen je).

4. Neposreden nanos eteričnega olja

Eno od eteričnih olj, ki so med drugim znana po splošni krepitvi obrambne sposobnosti, je tudi čajevec, za katerega smo že omenili, da ga lahko nanašamo na kožo nerazredčenega. To lahko s pridom izkoristimo pri okužbah z glivicami in virusi (npr. herpes, kurja očesa ipd.), saj čajevec deluje izrazito protimikrobno. Pri lokalnih okužbah ga z vatirano palčko nanesemo na prizadeto mesto dva- do trikrat dnevno.

Nekaj osnovnih pravil pri uporabi eteričnih olj:

Uporabljajte samo kakovostna eterična olja, po možnosti biološko pridelana. Kako jih prepoznamo? Eden od kazalcev je etiketa na steklenički, ki pri kakovostnih eteričnih oljih vsebuje naslednje podatke: (1) latinsko ime roda in vrste, ki ji sledi ime prevladujoče sestavine (t. i. kemotip), npr. Thymius vulgaris, kt. linalol; (2) del rastline, iz katere je pridobljeno; (3) način pridelave; (4) glavne kemijske sestavine; (5) način vzgoje (divje, biološko, ipd.); (6) geografsko lego rastišča.

Pri pripravljanju mešanic uporabite največ pet eteričnih olj.

Eteričnih olj ne uživajte oralno (oziroma se o tem posvetujte z izkušenim aromaterapevtom).

Nerazredčenih eteričnih olj nikoli ne nanašajte na kožo. Izjema sta eterični olji čajevca (Tea tree, Melaleuca alternifolia) in sivke: prava sivka (Lavandula officinalis ali L. angustifolia), širokolistna sivka (Lavandula spica ali L. latifolia), mnoge hibridne sorte, t. i. lavandin (Lavandula hybrida x). Druga eterična olja pred nanosom vedno razredčite s katero od osnov oz. bazičnim oljem.

    Ne pozabite na kontraindikacije in bodite pazljivi v času nosečnosti, pri otrocih, starejših in bolnih osebah, pri izpostavljenosti UV-žarkom in alergijah.

Eterična olja shranjujte v temnem in hladnem prostoru, saj toplota in svetloba pospešujeta njihovo razgradnjo. Čim manj jih izpostavljajte zraku (stekleničke takoj po uporabi zaprite).

Ključne besede:
imunski sistem, eterično olje, rastline, esenca, evkalipt, rožmarin, čajevec, kopel, inhalacija

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: