Skupaj razkrivamo

2.2.2012

Nam lahko eterična olja povrnejo energijo?
Besedilo: Adriana Dolinar

Ste izčrpani, utrujeni in brez energije? To so pogoste težave, ki pestijo veliko ljudi, in sicer prav v času, ko so pogosta tudi prehladna in gripozna obolenja. Zato ni nenavadno, da izčrpanosti, ko naš imunski sistem ne dela s polno paro, običajno sledi še okužba z virusi prehlada ali gripe. Kar pa predhodno stanje seveda še poslabša. Nam torej v takšnem stanju lahko pomaga aromaterapija? Seveda. Eterična olja namreč »pokajo« od energije!

Eterična olja pomagajo, vendar kljub temu ne pozabimo poiskati vzroka
Da bi se ubranili izčrpanosti in vseh posledic, ki nas lahko doletijo v zimskem in pomladnem času, je seveda najprej potrebno zavedanje, da takšno počutje ne nastane naenkrat. Najpogosteje je posledica dlje časa trajajočega neustreznega načina življenja. Iz določenega vzroka smo mesec, dva, leto nazaj …, pozabili nase. Posledice so nakopičene težave, dela vrh glave, pomanjkljiva prehrana, premalo spanja, premalo časa za sprostitev, skratka premalo časa za vse, kar nazadnje seveda pripelje še do občutka izčrpanosti, utrujenosti in pomanjkanja energije. Eterična olja nam lahko pri tem pomagajo. Vendar pa za učinkovito povrnitev energije najprej poiščimo vzrok. Kdaj smo pozabili nase, zatajili vest, kje je odvit ventil, pri katerem naša energija odteka? Ko bomo tega uspešno privili, bodo tudi metode in pripomočki, ki pomagajo premakniti in dvigniti našo energijo, kot so denimo eterična olja, dobrodošla in učinkovita pomoč.

Eterična olja kot spodbuda naši energiji 
»V vsaki kulturi in vsaki tradicionalni medicini pred našo je bil proces ozdravitve dosežen s premikom energije.« (Albert Szent – Gyorgyi, Nobelov nagrajenec v medicini (1937))
Učinkovit premik energije pa lahko dosežemo le z odpravljanjem vzroka in posledice hkrati. Dolgo je že poznano, da naše telo, ko je zdravo, vibrira s frekvenco med 62 in 78 Hz. Ko nismo zdravi oziroma v ravnovesju, tudi energija našega telesa ni optimalna. Po domače povedano, energija takrat zaradi določenega vzroka »stoji«. Odpravimo torej vzrok, eterična olja pa nam bodo v tem procesu v učinkovito pomoč. Frekvenca eteričnih olj je namreč v primerjavi s frekvenco našega telesa izredno visoka in znaša po mnenju strokovnjakov od 52 MHz pa vse do 320 MHz! Zato eterična olja vsakokrat, ko smo z njimi v stiku, »spodbujajo« našo lastno energijo, kar se odraža med drugim tudi z močnejšim obrambnim sistemom. Ko smo brez energije ujeti v času prehladov in gripe, pa nam eterična olja pomagajo tudi zato, ker s svojo visoko frekvenco ustvarjajo okolje, v katerem bakterije, glive in virusi ne morejo preživeti. Na ta način nas torej tudi varujejo pred okužbo od zunaj. Za mnoga eterična olja je namreč značilno, da uspešno delujejo proti mikrobom. Eterično olje evkaliptusa tako onemogoči kar 70 % stafilokokov v zraku. Podobno delujejo tudi lovor, mirta, timijan, origano in eterična olja citrusov.
Vendar pa kljub temu ne pozabimo, da eterična olja ne morejo narediti čudežev, če sami za odpravljanje vzrokov za nastalo težavo ne storimo nič. 

Katera eterična olja uporabiti za sprostitev in krepitev?
Ko se torej utrujeni vrnemo domov, se lahko za nekaj časa ustavimo v objemu pomirjujočih, vendar krepčilnih eteričnih olj sandalovca, pačulija, pomaranče, sivke, bora, jelke, ciprese, cedre, smilja ali rožnega lesa. Če pa je utrujenost prerasla v kronično izčrpanost, zaupajte tudi krepčilnemu delovanju majarona, dišeče pelargonije, čajevca, timijana, muškatne kadulje, koriandra, bazilike, nemške ali rimske kamilice.

Načinov, kako vas lahko navedena eterična olja sprostijo in okrepijo, je veliko, zato najdite način, ki vam najbolj ustreza. Za več informacij in koristnih napotkov, kako si z eteričnimi olji in drugimi naravnimi metodami pomagati, če se utrujenost in pomanjkanje energije končata še s težavami z dihali, s sečili, s prebavili ali z ušesi, si preberite v ponatisu knjige Vojna ali mir z bakterijami. 

Obkladek z eteričnim oljem sivke na obrazu 
Nekaj kapljic izbranega olja zmešamo z emulgatorjem (npr. smetana) in damo v posodo s toplo vodo. Vanjo namočimo brisačko, jo ožamemo in jo razgrnemo čez obraz. Toplota in opojni vonj sivke nas bosta zmehčala in sprostila. Z globokim vdihavanjem vonja sivke ali iglavcev bo učinek še povečan. Ti olji namreč odpreta dihalne poti in sta tudi močni protimikrobni sredstvi, ki pomagata lajšati simptome gripe in prehlada, vnetja sinusov, ušes in grla. Obkladek lahko večkrat zamenjamo. 

Nožna kopel z eteričnim oljem muškatne kadulje 
Po napornem dnevu nas lahko učinkovito sprosti tudi topla nožna kopel z eteričnim oljem muškatne kadulje. Tudi tu v kad s prijetno toplo vodo kanemo bodisi že pripravljeno kopel muškatne kadulje ali pa jo pripravimo sami iz eteričnega olja muškatne kadulje in emulgatorja. Nato noge potopimo vanjo za 10 do 15 minut. Občutili bomo, kako bo napetost od dogodkov preteklega dne v glavi popuščala, brbotanje misli se bo umirjalo, ob tem pa se nam bosta vračali prepotrebni toplina in energija. To eterično olje je namreč zelo učinkovito za odpravljanje težav, povezanih s stresom. Deluje proti depresiji, lajša bolečine v mišicah, ki so nastale bodisi zaradi umskega ali duševnega stresa in živčne napetosti. Poleg tega je tudi afrodiziak, med drugim pa deluje tudi proti mikrobom. Primerno je torej za depresivne in tesnobne ljudi, ko nas grabita panika in strah, ob živčnosti, kronični utrujenosti, pa tudi za razkuževanje, ko se otepamo prehlada ali gripe. Eterično olje muškatne kadulje izboljšuje koncentracijo in spomin, navdihuje in spodbuja intuicijo, kar nam utegne pomagati tudi ob razreševanju vzrokov morebitnih zdravstvenih težav. Po kopeli nam bodo noge hvaležne še za kratko masažo. Ko končamo, noge toplo oblecimo in obujmo. Pri tem nas ne sme mraziti! Da se temu izognemo, poskrbimo, da bo prostor topel, ob kadi imejmo vrč vroče vode za dolivanje, ko se voda v kadi ohlaja, pri roki pa imejmo tudi brisačko, tople nogavice in morebitno negovalno olje ali kremo za noge, če bomo podplatom namenili še masažo.

Izparilnik z eteričnim oljem pomaranče 
Če vam ni do kopeli, lahko svoj ritem ulovite tudi ob sladkem in svežem vonju eteričnega olja pomaranče, ki ga nakapljate v vodni izparilnik s svečko v vaši dnevni sobi, spalnici oziroma tam, kjer se največ nahajate. To vas bo osvežilo, razvedrilo duha in pomirilo. Eterično olje pomaranče je dobrodošlo tudi ob tesnobi, depresivnem stanju, nespečnosti, strahovom in napetosti. Lajša tudi nekatere simptome kronične utrujenosti. Kombiniramo jo lahko, na primer, z eteričnim oljem sivke, sandalovca. Poleg teh ugodnih učinkov krepi naravno odpornost telesa in pospešuje okrevanje po gripi ali prehladu. Ker pa deluje tudi razkuževalno, saj uničuje kužne klice in bakterije, nas tako varuje tudi pred okužbami. 

Ključne besede:
izčrpanost, prehlad, gripa, imunski sistem, aromaterapija, eterično olje, vzrok, energija

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: