Skupaj razkrivamo

3.3.2010

Mobilni telefoni povzročajo raka

http://dne.enaa.com/

Dolgotrajna uporaba mobilnega telefona lahko povzroči raka. Tako je odločilo sodišče v Brescii (Italija), ki je s tem pritrdilo tožbenemu zahtevku 57-letnega Innocenta Marcolinija. Gre za prvo sodbo na svetu, ki vzpostavlja vzročno zvezo med uporabo mobilnih telefonov in rakavimi obolenji.

Marcolini je med letoma 1991 in 2003 vsak dan v službi uporabljal mobilni ali prenosni telefon. Kasneje sta mu na predelu lica, kamor je bil prislonjen telefon, zrasla dva tumorja (en maligen in en benigen), ki sta zahtevala operativni poseg. Po njem je Marcolini postal 80-odstotni invalid.

Na nevarnost dolgotrajne uporabe mobilnikov opozarjajo mnoge študije. Toda prav tako je veliko tudi študij, ki dokazujejo, da mobilni telefoni ne ogrožajo človekovega zdravja, zato nobeno sodišče do zdaj še ni odločilo v prid tožnikov, ki so zboleli za rakom.
Sodnik iz Brescie je svojo odločitev oprl na študijo švedskega profesorja Lennarda Hardella, ki pravi, da lahko elektromagnetni valovi iz mobilnih telefonov povzročijo nenormalno rast celic oziroma tkiva (neoplazija). Ob tem pa je zavrnil študijo Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2000 ter študijo Mednarodne agencije za raziskovanje rakavih bolezni, ker so jo sofinancirali nekateri proizvajalci mobilnih telefonov.

Na obstoj povezave med uporabo mobilnega telefona ter nastankom tumorja opozarjajo tudi nekatere druge raziskave. V šestih raziskavah znanstveniki ugotavljajo, da pri pogostih uporabnikih mobilnih telefonov obstaja povečana nevarnost za nastanek možganskega tumorja. Dve študiji pa dokazujeta, da se po desetih letih uporabe mobilnega telefona poveča možnost, da se pri uporabniku razvije benigni tumor akustičnega živca.

Večina študij sicer navaja, da je čas uporabe mobilnih telefonov prekratek, da bi lahko prišli do trdnih ugotovitev o povezavi med uporabo mobilnikov in rakavimi obolenji.

Ključne besede:
mobilni telefon, rak, tumor, možganski tumor,

 

Sorodni članki:

3,515625E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: