Skupaj razkrivamo

10.3.2010

Kaj zares prebavljamo?
Tekst: Mitja Bitenc


Gotovo poznate koga, ki lahko poje skoraj karkoli in mu nič ni, na drugi strani pa nekoga, ki pazi na vsak grižljaj, pa je kljub temu kar naprej bolan. Morda ste celo sami kateri od teh dveh primerov?

Ker nas v projektu ljudje vse večkrat sprašujejo, kako lahko nekaterim škodi tudi ekološko pridelana hrana, hkrati pa drugim ne škodi konvencionalno pridelana, smo se odločili, da je čas za malo širši odgovor. Tokrat smo ga prepustili človeku, ki se s hrano ter njenim vplivom na naše počutje in prebavo ukvarja v lastni vegetarijanski restavraciji Govinda's v Ljubljani, vodi pa tudi kuharske tečaje - Mitji Bitencu.


Zahodnjaki skuhajo hrano enkrat za tri dni, na vzhodu pa hrano skuhajo trikrat na dan.

V današnjem času smo proces hranjenja (še posebno zahodnjaki!) zelo zanemarili in povsem pozabili, da ima dejansko zelo velik vpliv na nas – tako na naše fizično telo kot na razpoloženje in tudi na našo duhovno bit. Odnos do hrane nam govori, kakšna je naša osebnost in koliko smo duhovno osveščeni, v smislu »Povej mi, kaj ješ, in povem ti, kdo si.« In vse to je seveda povezano tudi s tem, kako bomo zaužito hrano prebavili.

Na FIZIČNEM nivoju je pomembno, kakšno hrano zaužijemo. Najbolj priporočljiva je seveda sveža, ekološko pridelana, ne preveč začinjena, ne preslana ... Ta nivo vključuje tudi občutek sitosti, torej, ko začutimo, da smo se dovolj najedli.

Drugi, SUBTILNI nivo vpliva predvsem na naše počutje. Hrana, ki jo kuharji pripravljajo s pozitivno energijo in v veselem razpoloženju, je polna radosti in je lahko prava odskočna deska za naše nadaljnje delo. Lahko pa je hrana ki jo zaužijemo zelo težka, obstane v želodcu in se po njej ne počutimo dobro. To se velikokrat zgodi, ko v kuhinji ni prijetnega razpoloženja, ko odnosi niso pristni, ko obstaja tekmovalnost in zavist med kuharji. Tudi v tem primeru hrana prevzame razpoloženje in ko jo takšno pojemo, tudi sami dobimo to isto negativno energijo, zato se počutimo slabo.

Obstaja pa tudi SPIRITUALNI nivo, kjer je hrana očiščena vse negativne energije. Za vsako živo bitje, nad katerim izvajamo nasilje, dobimo negativno energijo. Tudi živali in rastline so živa bitja, ki imajo zavest. Če izvajamo nad njimi nasilje, smo po zakonih narave kaznovani (zakon karme). Seveda pa ni enako, če ubiješ človeka ali rastlino – stopnja negativne energije, ki jo ustvarimo z izvajanjem nasilja nad živim bitjem, je odvisna razvitosti zavesti tega bitja. Da bi se izognili negativni energiji naše hrane, pa jo lahko tudi energijsko očistimo. V VEDAH, najstarejših svetih spisih, točneje v Bhagavad –Giti, je opisano, da hrano lahko očistimo z mantrami. Podobna je tudi navada iz krščanske tradicije, da se je treba pred jedjo Bogu zahvaliti za hrano. Če nekaj dobimo, je lepo, da iskreno izrazimo hvaležnost. Takšna hrana je potem prosta vse energije, izvirajoče iz nasilja, in je brez tesnobe. To so dokazali tudi znanstveniki s poskusom z vodo: vodi so predvajali lep in slab zvok in jo potem zamrznili. Kristali pri lepem zvoku so bili čudovitih pravilnih oblik, pri slabem zvoku pa zelo popačeni in deformirani.

Ko hrano očistimo z mantro (mana = um, tra = osvobaja) oziroma molitvijo, dejansko spremeni strukturo in postane bolj primerna za uživanje, čeprav je bila prej morda škodljiva. To seveda ne pomeni, da lahko strup spreminjamo v nektar. Hrana, ki je primerna za očiščenje, je predvsem vegetarijanska (vse vrste sadja, zelenjave, oreščkov, stročnic, mleka in mlečnih izdelkov, medu ...). Takšna vrsta prehrane nam nudi vse potrebno za normalen razvoj organizma in je hrana ne le za telo temveč tudi dušo.

Danes je velik problem dobiti zdravo, ekološko pridelano hrano in lahko se vprašamo, kaj je bolje jesti: ekološko pridelano hrano, ki ni energetsko očiščena, ali konvencionalno hrano, ki je energetsko očiščena? Na dolgi rok je vsekakor bolje jesti hrano, ki je prosta negativnih energij. Ekološka hrana, ki ni energetsko očiščena, bo na kratek rok našemu telesu dobro dela, a kaj, ko bomo na koncu morali plačati račun z obrestmi za nasilje, ki je bilo storjeno.

Še vedno mislite, da prebavljate le materialno vsebino krožnika? Upoštevajte vse vidike prehranjevanja, kajti brez zdrave prebave tudi v duši ni miru. 

Ključne besede:
energija hrane, fizis, mantra, nasilje, ekološka hrana, konvencionalna hrana, zdravje, energija

 

Sorodni članki:

3,222656E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: