Skupaj razkrivamo

4.4.2018

Spomladanska utrujenost ali utrujenost jeter?
Besedilo: Diana Vlahinič

Po dolgi zimi nam prvi pomladni žarki poleg spomladanske utrujenosti navadno prinesejo tudi željo in potrebo po razstrupljanju telesa. 

Večina ljudi namreč v zimskem času, zlasti med prazniki, poje veliko (pre)težke in mastne hrane, v telo vnaša več kalorij, kot jih porabi, to pa praviloma pomeni tudi kak kilogram (pre)več. Pomladni žarki nas spomnijo na prihajajoče poletje, prebudi se želja po vitkejšem telesu in dobrem počutju … Vse to nas spodbudi, da začnemo razmišljati o razstrupljanju telesa ali, natančneje, razstrupljanju jeter, ki smo jih pozimi nevede preobremenili.

Kaj pa, če vam povem, da spomladanska utrujenost ne obstaja, da obstajajo zgolj utrujeni ljudje, ljudje z utrujenim telesom, v katerem so razstrupljevalni organi preobremenjeni s strupenimi odpadnimi snovmi? Ni treba, da je pomlad čas utrujenosti, lahko je tudi čas prihoda nove energije in novih idej – seveda če smo pozimi primerno skrbeli za svoje telo.

Po tradicionalni kitajski medicini je pomlad, ki nastopi že februarja, čas biopotenciala jeter in žolčnika. Prav zato utegnejo biti težave, ki so povezane z bioenergetskim delovanjem jeter, spomladi izrazitejše. To je namreč čas, ko element vode (ledvice, zima) preide v element lesa (jetra, pomlad). Če pozimi nismo primerno skrbeli za ledvice, je ta prehod težak in utrudljiv, zato povzroči še večjo utrujenost, ki ji pravimo spomladanska utrujenost. Zastala jetrna energija namreč povzroči stagnacijo energije či, kar čutimo kot utrujenost. Zato je treba telo najprej okrepiti in ga šele nato razstrupljati, saj od preobremenjenih jeter težko zahtevamo še intenzivnejše delo.

Kako prepoznati zastalo jetrno energijo?
Če so jetra spomladi preobremenjena in se njihova energija ne pretaka pravilno, to občutimo kot poslabšanje težav, ki jih povezujemo z biopotencialom jeter.

Poleg utrujenosti nas utegnejo (še bolj kot sicer) pestiti naslednje težave: težave s kožo (dermatitis, ekcemi, rozacea, akne, luskavica, hiperpigmentacija …), seneni nahod, solzenje, čezmerno izpadanje las in/ali premastno lasišče, povišana raven holesterola v krvi, bolečine v karpalnem kanalu, težave z žolčem, bolečine v mišicah in kosteh, bolečine v ramenskem obroču ali vratu. Poleg tega smo nemirni, razdražljivi, nagnjeni k jezi ali celo besu, brezkompromisni in nepopustljivi do sebe in/ali okolice …

Vse te težave kažejo na energetsko nepretočen meridijan jeter in so obenem znak, da pozimi nismo primerno krepili ledvic, ki so poleg jeter izredno pomemben organ razstrupljanja.

Kako okrepiti delovanje jeter in posledično pospešiti razstrupljanje telesa?
Naša jetra ves čas skrbijo za razstrupljanje telesa. Prav bi torej bilo, če bi vse leto zavestno krepili delovanje vitalnih organov. Žal se navadno samo enkrat na leto odločimo za razstrupljevalno terapijo, preostanek časa pa ravnamo in se prehranjujemo tako, da obremenjujemo razstrupljevalne organe in posledično vse telo.

Če želite okrepiti jetra in s tem pospešiti razstrupljevalne mehanizme, si lahko pomagate z upoštevanjem treh preprostih nasvetov.

Uživajte čim več zelene zelenjave
Hrana, ki najbolj krepi jetra, je bolj ali manj vsa hrana zelene barve, še posebno pa to velja za grenčice. Tradicionalna kitajska medicina namreč jetra povezuje z zeleno barvo, zato lahko že gledanje zelene barve (sprehod po travniku) nežno krepi biopotencial jeter. 

Uživajte torej veliko zelene zelenjave: regrat, koprive, koromač, radič, artičoke, cikorijo, rukolo, brokoli, kodrolistni ohrovt ...

Iz prehrane izločite vse živalske mlečne izdelke, hrano, ki vsebuje slabe maščobe (rafinirane, nasičene oziroma transnasičene maščobe), rafinirani sladkor in sladice, čokolado, pekovske izdelke. Močno omejite ali povsem izločite meso in mesne izdelke. Uživajte lahko, hitro prebavljivo (predvsem rastlinsko) hrano. 

Prisluhnite telesu
Energetski biopotencial jeter je med 1. in 3. uro, čas žolčnika pa med 23. in 1. uro. Če se ponoči zbujate med 23. in 3. uro, to kaže na energetski primanjkljaj jeter. Pozne večerje in večerno uživanje maščob še dodatno razdraži žolč in jetra, zato ne večerjajte pozno, sploh pa ne mastne hrane. 

Pomagajte si z zelišči
Pijte blag janežev ali regratov čaj in poskrbite za 2- do 3-mesečno terapijo: uživajte standardiziran izvleček pegastega badlja. Pegasti badelj je eno od najdlje znanih zelišč za krepitev in razstrupljanje jeter, saj je v rabi več kot dva tisoč let. Poznali so ga že v stari Grčiji in Rimu, zdaj pa obstaja že več kot tristo strokovnih raziskav, ki potrjujejo zdravilnost tega zelišča. Velja za eno od najbolj preučevanih in dokumentiranih zelišč za krepitev jeter. 

Ker je silimarin (zdravilna učinkovina v pegastem badlju) slabo topen v vodi, standardizirane izvlečke odlikuje večja biorazpoložljivost. Če sami meljete semena pegastega badlja in jih uživate zmleta ali pa si iz pegastega badlja pripravljate čaj, žal ne morete vedeti, koliko silimarina vnašate v telo. Z uživanjem pegastega badlja boste podprli delovanje jeter, jih okrepili, razmastili in obnovili ter posledično podprli samorazstrupljevalne procese.

Ključne besede:
jetra, razstrupljanje, utrujenost, jeza, bolečine, zelenjava, mlečne maščobe, meso, zelišča, silimarin

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: