Skupaj razkrivamo

10.3.2010

Zdravje iz čajne skodelice
Tekst: Katja Podergajs


V času, ko se ponovno začenjajo prebujati zimsko uspavane energije, je tudi naše telo (in z njim seveda prebava!) že kako potrebno temeljitega čiščenja. »Čistilnih«  načinov je ogromno in smo o njih tudi že veliko pisali, tokrat pa na kratko nekaj besed o zanimivem čaju z nenavadnim okusom in še bolj nenavadnim delovanjem.

Pu-erh

Moč tega »čudežnega napitka«, kot ga imenuje tradicionalna kitajska medicina (TKM), izvira predvsem od mikroorganizmov, ki nastajajo pri njegovi predelavi. Gre namreč za fermentirane čajne lističe, ki jim tudi sodobna medicinska znanost priznava mnoge zdravilne učinke (hujšanje, topljenje maščobe, preprečuje arteriosklerozo, srčni infarkt, raka, znižuje krvni tlak, uravnava diabetes, zmanjšuje vnetja in razstruplja, stimulira centralni živčni sistem, izboljšuje vid in prebavo, deluje antibakterijsko, preprečuje zaprtje, deluje proti staranju ...)

Najbolj kakovosten je zeleni oziroma hladno fermentirani pu-erh – le zanj namreč  veljajo vse zdravilne lastnosti, ki jih navaja TKM, medtem ko se jih pri črnem oziroma kuhanem pu-erhu večina izgubi. Tudi razlika med divjim drevesom čajevca in gojenim grmom je velika. Drevo čajevca je sposobno prenesti življenjsko energijo (Qi) iz okolja, v katerem raste, to pa je ponavadi enkratni neokrnjen gozdnati ekosistem tropskih visokogorij. Nasprotno je čajevec v obliki grma umetno vzgojen (obrezovan kot bonsai) in gojen kot monokultura, zato je izgubil svojo povezanost z energijo narave.

Na področju prebavnega trakta ima pu-erh v TKM veliko vlogo pri delovanju jeter, vranice in trebušne slinavke: spodbuja presnovo in razstruplja jetra; daje energetsko podporo vranici, spodbuja krvni obtok in uravnoveša sladkor v krvi; eterična olja v pu-erhu krepijo delovanje želodca, črevesja in žolča, delujejo antibakterijsko in protivnetno, blažijo krče, vrenja in vetrove ter lajšajo razgradnjo tako ogljikovih hidratov kot beljakovin in maščob.

Še namig:

Za čiščenje prebavnega trakta z napitkom iz čajne skodelice so nadvse dobrodošla naslednja zelišča, ki jih lahko uporabljate tudi kot čistilno čajno mešanico: lučnik, črna detelja, kislica, regrat, repinec, pegasti badelj, limonin olupek, ingver, kardamom, janež, poper.

A bodite pazljivi – razstrupljanje potrebuje spremljavo velikih količin vode!

Ključne besede:
prebava, čiščenje, čaj, pu-erh, fermentacija, zdravilni učinki, zeleni čaj, razstrupljanje, voda

 

Sorodni članki:

3,320313E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: