Skupaj razkrivamo

30.3.2010

Velikonočne dobrote lahko vsebujejo izredno nevarna barvila
Tekst: Christine Berk


Velikonočno praznovanje vsako leto znova povezujemo z velikim sladkanjem. Še posebej nevedni otroci, ki se kar bašejo s ponujenimi dobrotami, zaužijejo ogromne količine škodljivih snovi. Britanska agencija Food Standards Agency ravno zaradi tega svari pred določenimi barvili in svetuje, da pred nakupom dobro preberete, katere dodatke živilo vsebuje. E 102, E 104, E 110, E122, E124 in E129 lahko pri otrocih izzovejo hiperaktivnost in celo vrsto drugih zdravstvenih težav. Pa si poglejmo, kaj se sploh skriva za temi številkami in kakšne reakcije lahko te umetne snovi povzročijo v telesu.  

Med izredno škodljive dodatke sodita E102 in E 110, če je le mogoče se jima popolnoma izognite.  

E102 – Tartrazin; rumene barve, sodi med snovi, ki povzročajo alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje obnosne sluznice in škrlatne kožne madeže. Za osebe, ki so preobčutljive na aspirin ter za astmatike je ta snov še posebej nevarna. Povezujejo ga s tumorji ščitnice in poškodbami kromosomov. Ugotovljeno je, da v kombinaciji z benzojsko kislino E210 povzroča tudi zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.

E210 pa povezujejo s kožnimi izpuščaji (podobno koprivnici), z astmo, z nevrološkimi motnjami in v večjih odmerkih povzroča želodčne težave. E102 se uporablja za obarvanje pijač, sladkarij, marmelad, kosmičev, konzerviranih rib in juh v vrečki. Prepovedan je v Avstriji in na Norveškem.

E110 – oranžno-rumeni FCF; je rdeče barve in povzroča želodčne težave, slabost, bruhanje, kožne izpuščaje (podobne koprivnici), otekanje kože, alergije, ledvične tumorje, poškodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabšanje prebave, zavračanje hrane in je še posebej nepriporočljiv za osebe, ki so preobčutljive na aspirin. Tudi ta snov povzroča hiperaktivnost pri otrocih, povezali pa so jo tudi s tumorji pri poskusnih živalih. Uporablja se v pekarnah, slaščicah, sladoledu, pijačah in konzerviranih ribah. Najdemo ga tudi v številnih zdravilih npr. v sirupu Ventolin. Prepovedan je na Norveškem.

Med pogojno škodljive dodatke sodijo E104, E 124 in E129. Ne samo rizične skupine, tudi vsi drugi naj bi se jim povsem oz. čim bolj izognili.  

E104 – Kinolin rumeno; je sintetična snov rumene barve, ki povzroča hiperaktivnost in dermatitis. Uporablja se v živilih, šminkah, izdelkih za lase, kolonjskih vodicah in številnih zdravilih. Prepovedan je v ZDA in na Norveškem.  

E124 – Škrlatno rdeče 4R; je rdeče barve in se pridobiva sintetično iz premoga in azo barvila. Povzroča raka pri živalih, alergijske reakcije in škodljive učinke pri astmatikih. Prepovedan je v ZDA in na Norveškem.

E129 – Allura rdeče AC; je oranžne barve in sodi med t. i. azo barvila, ki se uporabljajo v slaščicah, pijačah, začimbah, zdravilih in kozmetiki. To snov povezujejo z rakom pri laboratorijskih miših in povzroča alergijske reakcije, še posebej pri osebah z občutljivo kožo.
Prepovedan je na Danskem, Švedskem, Norveškem, v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Švici, in Avstriji. 

Med škodljive dodatke, za katere velja, da naj bi se jim poskusili povsem izogniti, če pa to ni mogoče, pa vsaj omejiti zaužite količine na minimum, sodi E 122.

E122 – Azorubin; je rdeče barve in se pridobiva iz premoga. Azorubin se uporablja v slaščičarstvu, marcipanu in bonbonih iz želeja. Pri astmatikih in ljudeh, ki so alergični na aspirin lahko povzroča škodljive učinke, pri otrocih pa hiperaktivnost. Prepovedan je na Švedskem, Norveškem, v ZDA in Avstriji.

Viri:
    * www.paradisi.de – Farbstoffe in der Osterzeit besonders gefährlich
    * ÖKO – TEST Kompass E-Nummern Nr. F0905
    * http://www.lepa.si/forum/showthread.php?t=2105

Ključne besede:
prazniki, sladkanje, barvila, emulgatorji, hiperaktivnost, otroci, dodatki v hrani

 

Sorodni članki:

0,015625

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: