Skupaj razkrivamo

4.12.2007

Virus novoletne mrzlice
Piše: Sanja Lončar

(Z dovoljenjem uredništva, tekst prevzet iz revije Aura št. 195)


Klonirani dedki Mrazi in Miklavži se sprehajajo po ulicah in otroci pogosto mislijo, da imajo privide. »Mami, a ni bil dedek Mraz v drugi trgovini, kako je prišel do sem?« »Mami, pred pol ure je bil debel, ta pa je čisto suh …!« »Mami tam sta dva …!« Pa naj otroku razloži, kdor si upa.

Tudi odrasli nismo imuni na praznike. Prijazna osvetlitev na ulicah, vonj po kostanju in kuhanem vinu, trgovine, polne (umetnih) dišav, prijazna glasba v ozadju … Vse to premišljeno zbuja v človeku otroka, željnega topline doma in bližine prijateljev.
Tega otroka, ki smo ga vse leto tlačili in dajali prednost obveznostim, ki jih je bilo vedno več, kot je ur v dnevu. In ko ga končno spustimo z vajeti, postane lahek plen trgovcev, ki so razpeli mreže na vsakem koraku.

Dvakrat oropani
To, da vam bodo iz denarnice zmamili še zadnji evro, niti ni tako tragično. Veliko večjo izgubo pretrpimo, ko nas novoletna mrzlica oropa priložnosti, da ta posebni čas izrabimo za osebnostno rast.
Čas med letom (imenujejo ga tudi dvanajst svetih noči) traja od 24. decembra do 6. januarja. V tem času veljajo tudi posebne kozmične konstelacije, ki nekako predstavljajo leto v malem. Vsak dan ima energijo enega znamenja v zodiaku, in tako se v dvanajstih dneh izmenja energija vseh dvanajstih znamenj.
Če ta čas izrabimo za srečanje s seboj, lahko v teh trenutkih začutimo naravo in namen časa, ki prihaja. Tako laže vidimo svoje mesto v njem.

Biodinamiki v tem času semena spravijo v steklene kozarce in jih zakopljejo v zemljo. Pravijo, da se v teh dneh semena dodatno revitalizirajo, dobijo zelo pomembne informacije in se najbolje pripravijo za leto, ki prihaja.
Tisti, ki še hranijo znanje iz starih časov, vedo povedati, da veljajo v naravi posebne energije. V teh dneh se podira les za najdragocenejše kose pohištva, glasbila in podobno. Tisti, ki so obiskali kmetijo Sepa Holzerja in videli njegove brunarice iz neolupljenih smrekovih brun, so lahko slišali, da lesa ni bilo treba lupiti ali drugače varovati, ker je posekan ob natančno določenih konstelacijah ob koncu decembra; to zagotavlja, da bo sto let varen pred lesnim črvom.

Ali lahko izstopimo z norega vlaka?
Še boljše je, da nanj sploh ne vstopimo. Če boste decembra pozabili na veleblagovnice in velika nakupovalna središča, si boste prihranili veliko časa, denarja in frustracij, ki se jim težko ognemo, ko ugotovimo, koliko ponujenega blaga nikoli ne bomo imeli.
Posebno, če so ob nas otroci s svojimi neštetimi željami in pričakovanji.
Poznam veliko ljudi, ki decembra dobesedno izginejo. Ne hodijo na obiske, nikogar ne kličejo, nihče ne ve, kje so. Tako se zavarujejo pred kupovanjem daril in hrane »na zalogo« – če kdo pride. Drugi odpotujejo v daljne kraje, kjer je poletje, in niti ne vedo, da v Evropi »divjajo« novoletni prazniki.
Nekateri so našli rešitev v tem, da praznike hote prezre.

Prazniki so!
Imajo svoj namen in pomen. Energije v tem času so posebne in pristne. Razlagamo jih lahko različno: kot energije, ki jih je ustvarilo Jezusovo rojstvo, ali kot energije, ki obstajajo neodvisno od tega zgodovinskega dogodka na našem planetu.
Vse stare kulture so pripisovale velik pomen trenutku, ko se konča »tema« in se začne dan daljšati. Tudi v energijskem sistemu Zemlje to obdobje vedno pomeni začetek novega leta ne glede na to, kako so se aktualni politiki dogovorili glede označevanja koledarja in razglašanja praznikov.

Če praznike zanemarimo, si škodujemo. Če se zapremo vase, zamudimo možnost dajanja in sprejemanja. Če nasedemo porabniški mrzlici, začnemo dajanje in sprejemanje napačno enačiti s kupljenimi dobrinami. Kaj lahko storimo?
Poglejmo nekaj šeg in navad, ki so vezane na praznike ter so v zadnjem času popolnoma popačene in razvrednotene. V to sodijo okraševanje, pošiljanje voščilnic, druženje in menjava daril.

Kakšen sploh je namen krašenja hiše?
Ko v revijah berem, kakšne so modne smernice in aktualne barve novoletnih jelk, ponorim. Spet nam bodo ponujali ameriške plastične venčke, ki pozdravljajo goste. Lučke za krašenje zunanjih jelk (sosedje tiste v vaši sobi ne vidijo), plastične snežene može, ki se svetijo v temi … Na televizijskem zaslonu bomo ob poročili zagotovo spet videli najbolj pridnega Slovenca, ki mu je na smreko pred hišo uspelo obesiti največ lučk … Izprijenost našega sveta res doseže svoj vrhunec prav ob novoletnih praznikih.

Uživam v tem, da okrasim hišo. Izdelovanje okraskov, ikeban, venčkov, voščilnic je nekaj, kar omogoča domišljiji, da se izrazi. Naša ustvarjalnost spreminja navadno gradivo (papir, vejice, storžke, listje) v posvečene predmete.
Ljudje imamo potrebo po ustvarjanju. Globalizacija pa nam prav to odvzame s svojo ceneno ponudbo (»Made in China«). Ne glede na to, kako poceni vam ponudijo na tisoče prikupnih pogruntavščin, je v njih le odtis stroja in ne odtis duše.
Ko krasite, v resnici pripravljate svoj hram za svoje praznovanje. Naredite to po svoji meri. Da se vaša zavest, duša in telo počutijo v tem prostoru doma. Da iz tega mirnega in pristnega prostora zakorakate v novo obdobje.

Voščilnice
Kako se počutite, ko odprete poštni nabiralnik in zagledate kupček novoletnih voščilnic? Občutek je prijeten, vendar ne traja dolgo. Ko ovojnice odprete, ugotovite, da večina voščilnic vsebuje le prednatisnjeno besedilo (nekatere celo natisnjene podpise in žige podjetij, ki jih pošiljajo). Ali vam to ogreje srce? Ali rečete, kako lepo, da me ima njihov računalnik v bazi? Kako lepo, da so namenili 30 centov za voščilnico in še 20 za znamko? Verjetno ne. Če ne čutite, da se je prav na vas spomnil nekdo in prav vam poslal svoje sporočilo, je vse skupaj brez pomena.
Vendar to ne pomeni, da je pošiljanje voščilnic nesmiselno! Sami smo jih razvrednotili s svojimi tehničnimi dosežki, kot je SMS-sporočanje ali že natisnjene voščilnice, ob katerih je nekdo že bil ustvarjalen namesto nas, mi pa lahko le dodamo svoj podpis.
Zato so danes prave voščilnice postale toliko dragocenejše. Ni pomembno, kako draga in lepa je voščilnica (takšne lahko kupi vsak!), pomembno je, koliko pošiljatelja je v njej!

Praznični jedilnik
Tudi na tem področju smo vse obrnili na glavo.
Prazniki naj bi bili čas zbliževanja. V naši civilizaciji poteka to zbliževanje pogosto okrog mize. Samo po sebi to ni slabo. Hrana je medij. Udeležencem delavnic pogosto povem, da ima pripravljena hrana manj termolabilnih vitaminov od presne, vendar če vsebuje vitamin Lj (Lj – Ljubezen), je bolj zdravilna od najbolj zdravih jedi.
Včasih smo skupaj delali piškote, pekli razno pecivo, mesili praznični kruh. Pomen ni bil v kruhu, temveč v njegovi pripravi. V tem, da je nekdo ta kruh posvetil svojim najdražjim, in v tem, da je bila v piškotih tudi radost otrok, ki so jih oblikovali. Zato današnja kupljena potica, piškoti in kruh nikoli ne teknejo tako, kot je nekdaj pecivo, ki ga je spekla naša babica.
Nič ni izgubljeno. Povrnite si čarobnost praznikov. Povabite prijatelje in skupaj naredite pecivo, jabolčni zavitek, skledo solate. Vseeno je, kaj bo na jedilniku, pomembno je, koliko vas bo ob krožniku.

Darila
Pred nedavnim mi je kolegica razlagala, kako načrtuje nakupe daril. »Najti moraš nekaj, kar stane okrog 2 evra, da je videti, kot bi bilo vredno 10, in to še lepo zaviješ. Na zalogi pa moraš vedno imeti še nekaj daril širokega spektra, če pride kdo in te preseneti s svojim darilom, da mu imaš kaj podariti!«
Druga mi je razlagala, kaj je zdaj »in«. Vedno izbere le eno »in-stvarco«, in tako potem podari vsem enaka darilca. Tretji imajo polno shrambo čokolade, kave in vina. Za vsakega nekaj. Strategije obdarovanja poslovnih partnerjev pa raje niti ne omenjam.
Enako kot pri voščilnicah tudi pri darilih velja pravilo, da je najdragocenejše tisto, česar z denarjem ni moč kupiti. To sta pozornost in čas.
Čaj, ki ste ga nabrali in posušili, je dandanes velika dragocenost. Še dragocenejši je, če ustreza potrebam tistega, ki mu ga podarite.
Več kot igrača za otroka bo staršem pomagal sirup iz smrekovih vršičkov, ki ste ga osebno pripravili za njunega malčka. Če so se prijatelji na obisku navdušili nad vašo domačo marmelado, potem jo za novo leto lahko najdejo pod drevescem.
Zato se – preden začnete nakupovati, vprašajte, kaj oseba, ki jo želite obdariti, potrebuje. Kaj ji želite z darilom sporočiti?
Če vam kdo sporoča, da želi shujšati, bo skrajno žaljivo, če mu/ji podarite čokolado in piškote. Košara s svežim sadjem bo zagotovo primernejša.
Kaj pa knjige? Zame so knjige voščilnica, napisana na številnih straneh. Knjige so, če želite ali ne, sporočilo, ki ga nekomu namenimo. Zato se ogibajte temu, da bi podarjali knjige, ki jih sami niste prebrali. Največja dragocenost podarjene knjige je prav v tem, da s tem darilom sporočate: »Tukaj je nekaj, kar čutim, da zadeva tebe, in kar moraš prebrati!«

Verjetno ne boste mogli prav vseh daril tako skrbno izbrati. Tudi takšna, ki mogoče niso popolnoma posvečena, veliko povedo o vas in vašem odnosu do življenja.
Če verjamete v naravne in zdrave izdelke, nikar ne podarjajte »strupov«. Zato pazljivo preberite deklaracije izdelkov, ki jih boste podarili.
Prijatelji, ki vedo, da se ukvarjam z zdravo prehrano, mi pogosto podarijo kaj, za kar so napačno presodili, da je naravno in zdravo. Piškote brez sladkorja (z belo moko in z aspartamom), kozmetiko z naravnimi sestavinami (ki je še daleč od tega, da bi bila iz naravnih sestavin), eterična olja ali osvežilce zraka, ki so le nevarna umetna vonjava, žveplano in kandirano suho sadje …
Če pred njimi preberem tisto, kar piše na deklaraciji, potem sem »zoprna učiteljica«, če darilo zavrnem (ker ga ne morem uporabiti), jih užalim, če sprejmem in se zahvalim, po navadi kmalu dobim še eno »porcijo« enakega (verjetno so menili, da mi je prejšnje darilo ugajalo). Povedati ali ne? Resnica včasih boli, neresnica boli vedno!

Zamisli za darila
Namesto klasičnih sladkarij boste nekoga zelo razveselili, če mu podarite kozarec kakšnega bolj zdravega sladila (npr. melase ali javorjevega sirupa).
Košara nežveplanega suhega sadja in jedrc pa sodi v splošni program, ki ne bo užalil nikogar, in bo vsem lahko le pomagal.
Zakaj bi se omejili le na sladice? Za prijatelje boste storili veliko dobrega tudi, če jih naučite uporabljati slanico himalajske soli. Opažam, da večina s podarjenimi kristali ne ve, kaj početi. Zato jim raje sama naredim slanico in jim jo podarim, v obliki, ki je preprosta za uporabo. Na stekleničko obesite svojo deklaracijo z osebnimi napotki.
Steklenico vina ali žganja zamenjajte s kakšnim zares zdravim sokom. Takšni so npr. Dr. Steinberger in Eden. Po novoletnih praznikih bo za mnoge dobrodošla kura s sokom suhih sliv ali korenčkov sok in sok kislega zelja.
Tistim, ki že »po zvezah« iščejo zdravilo proti ptičji gripi, pa podarite raje steklenico dobrega soka aloje vere.
Tudi eko-čaji so prava redkost na trgu. Če niste nabrali svojih, lahko kupite ekološko certificirane čaje blagovnih znamk Sonentor, Yogi Barjans, Bio-Plavica, Bio active Kneipp …
Namesto kave začnite podarjati žitno kavo. Na trgu je ponudba kar pisana. Okusi pa zelo različni. Med ekološko pridelanimi veljata za najokusnejši Neuroca in Yanoh.
Ko gre za aromaterapijo, nimate veliko pametne izbire. Preverjeno naravnih eteričnih olj je zelo malo. S certificiranim načinom pridelave rastlin so narejena le eterična olja Primavera.
Pri kozmetiki bodite še posebno pozorni. Na en naravni izdelek jih vedno pride še deset, ki le dajejo vtis, da so naravni. Naj vas ne zavede navidez naravna ovojnina, veliko rafije, sena, arhaične tipografije in napisi »naravno«. Preberite deklaracijo. Če na njej niso naštete rastline, ki jih poznate in če ni certifikata EKO ali BDIH, na nakup raje pozabite.
Certifikat BDIH zagotavlja, da so uporabljene le sestavine ekološko in divje rastočih rastlin, da je bil postopek neagresiven, da izdelki ne vsebujejo sintetičnih dišav, konzervansov in barvil ter da je izdelek 100-odstotno biorazgradljiv. Certifikat BDIH ima kozmetika Dr. Hauschka, Weleda, Lavera, Logona, Primavera life, Provida, Sante, Martina Gebhart, Maharishi Ayurveda …
Še bolj kakovostni so izdelki iz večinoma biodinamično pridelanih rastlin, s pravilnim ritmiziranjem in z upoštevanjem načel antropozofske medicine. V Sloveniji sta to le Dr. Hauschka in Weleda.
Od uporabnih predmetov za gospodinjstvo pa bi vsakemu prav prišla solna luč, ki prijetno ionizira zrak.
Če se odločite za kuhinjske pripomočke, podarite glineno ali stekleno posodo za kuhanje. Posebno tistim, ki imajo steklokeramične plošče, boste s tem zagotovili veliko bolj zdravo hrano, ki ne bo več sprejemala električnega sevanja.

Naj želje po dobrem in zdravem "meso postanejo".


Ključne besede:
novoletni prazniki, energija, darila, okraševanje

 

Sorodni članki:

1,611328E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: