Skupaj razkrivamo

3.6.2010

Nevarnosti varčnih sijalk
Besedilo: Christine Berk    


Varčne sijalke, ki nam jih vsiljujejo kot rešitev za podnebje, so daleč od rešitve, ki jo potrebujeta človek in okolje.

Zanimivo je, koliko pozornosti se sploh namenja žarnicam. Energija, ki jo porabijo žarnice, je skoraj zanemarljiva v primerjavi s kopico potratne in manj pomembne tehnike, ki smo jo navlekli v hišo in pisarne. Perilo sušimo na najbolj potraten način – v električnih sušilcih. Zrak nam čistijo, grejejo, hladijo in vlažijo električne naprave. Sodobni hladilniki so tudi veliko bolj potratni kot v preteklosti, in sicer prav zato, ker so večji ter bolj učinkoviti. Po poročanju časopisa Süddeutsche Zeitung je tudi internet »ubijalec podnebja«, saj že samo eno povpraševanje v Googlu porabi toliko toka, kot ga v eni uri porabi 11-vatna, energijsko varčnejša sijalka.
Tako kot začnejo velika podjetja »strateško varčevati« z omejevanjem uporabe toaletnega papirja, smo očitno tudi mi začeli svoj planet reševati na najbolj obrobnih porabnikih, pa tudi to na zgrešen in celo nevaren način.

Öko-Test razkriva, da je z varčnimi sijalkami prihranek veliko manjši, kot je bilo obljubljeno, poleg tega pa t.i. »EKO žarnice« proizvajajo elektrosmog (električno sevanje), slabo kakovost svetlobe in so zdravju zelo škodljive.

Proizvodnja in odstranjevanje odpadnih snovi energijsko varčne sijalke sta zelo draga. Iz študij »Öko-Designrichtlinie«, ki jih je Öko-Test opravil leta 2008 po naročilu Evropske skupnosti, je razvidno, da za proizvodnjo in odstranjevanje odpadnih snovi takšne sijalke porabijo kar štirikrat več energije v primerjavi s proizvodnjo klasične žarnice, občutno več vode in težkih kovin. Poleg tega pa nastane tudi veliko več odpadkov, tako CO2 kot drugih emisij.

Zanimivo je tudi, da je Komisija Evropskih skupnosti leta 2005 razvila Strategijo Skupnosti za živo srebro. Skupaj s programom zmanjševanja uporabe te zdravju izredno škodljive snovi je sprejela številne ukrepe, kot je, na primer, prepoved prodaje vseh merilnih naprav, na primer termometra, ki vsebujejo živo srebro. Tudi UNEP (United Nations Environment Programme) želi zmanjšati vnos živega srebra v okolje, o živem srebru v energijsko varčnih sijalkah pa ne govori nihče. Težava onesnaženja z živim srebrom namreč danes predstavlja globalno težavo, saj so živo srebro in njegove spojine skrajno strupene za ljudi, ekosisteme in živali. Visoki odmerki so lahko smrtno nevarni za ljudi, toda tudi relativno nizki odmerki imajo škodljive učinke na razvoj živčnega sistema, vplivajo na kardiovaskularni in imunski sistem ter sistem razmnoževanja.

Slaba svetloba vodi v slabo zdravje

Dr. Alexander Wunsch, zdravnik iz Heidelberga, ki se ukvarja s svetlobo, biologijo svetlobe in njeno uporabo v terapevtske namene, pravi, da se je industrija osredotočila le na to, da proizvede energijsko učinkovitejše sijalke, pri tem pa je pozabila na kakovost svetlobe. Podatki o sijalkah, ki so na voljo in jih posredujejo proizvajalci sami, so pogostokrat »olepšani«. Na žalost so niso natančno preverili, kakšna tveganja prinašajo za zdravje ljudi.
Ko bo klasična žarnica pregnana še iz zadnjega stanovanja, bo to privedlo do tega, da bomo veliko število ur izpostavljeni slabi umetni svetlobi. Kaj to točno pomeni za zdravje ljudi, je trenutno težko predvideti. Spektralna porazdelitev svetlobe ionske svetilke je tako nenaravna, da bolj nenaravna ne more biti. Porazdelitev svetlobe z veliko vsebnostjo modre barve, kot jo vsebujejo varčne sijalke, lahko povzroči hormonske motnje, ki lahko srednje- ali dolgoročno gledano spodbujajo nastanek civilizacijskih bolezni, kot so obolenja srca in obtočil. Telo se prilagaja pogojem, ki v realnosti dejansko ne obstajajo. S svetlo, modro svetlobo se aktivira hipofiza, kar privede do stresa zaradi svetlobe. Nadalje so opazili toksične učinke na očesih, saj lahko modra svetloba prodre skozi roženico in lečo ter doseže mrežnico v polnem obsegu. S celičnimi poskusi so dokazali, da lahko ta vrsta svetlobe poškoduje mrežnico. Poleg tega pa obstaja vrsta študij, ki dokazujejo, da preveč svetlobe ponoči preprečuje nastajanje melatonina, pri ženskah pa lahko vzpodbudi raka na dojkah. Strokovnjaki opozarjajo tudi na naslednje težave z zdravjem: glavobol, vrtoglavica, slabo počutje itd. Za vse to je lahko kriv delež modre barve v umetni svetlobi in slaba kakovost svetlobe, a na tem mestu se moramo zavedati tudi, da so vse te bolezni pogojene še z drugimi rizičnimi dejavnostmi.
 
Dr. Wunsch tako svetuje uporabo učinkovitih halogenskih žarnic, ki so v principu klasične žarnice, vsaj po kakovosti svetlobe in električnem sevanju. Delovnega prostora naj ne bi v celoti razsvetljevali, saj potrebuje oko svetla in temna območja.

Za konec pa še nasvet: Če že izbirate med energijsko varčnejšimi sijalkami, izberite tisto z najvišjo številko W, če želite, da bo postalo maksimalno svetlo. Če se vam sijalka z živim srebrom razbije, dobro prezračite prostor, pri odstranjevanju uporabite rokavice, ostanke po navodili za odstranjevanje nevarnih odpadkov pometite z metlo, zaprite v vrečko in ustrezno odvrzite. Nikoli pa ne uporabite sesalca.

Viri:
Öko-Test Oktober 2008, Test Energiesparlampen »Keine Leuchten«
Öko-Test Marc 2009, Test Haltbarkeit von Energiesparlampen »Dunkel war's«
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0020:FIN:SL:PDF
http://www.unep.org/


Ključne besede:
sijalke, varčnost, energija, žarnica, sušilci, prihranek, elektrosmog, onesnaženje, svetloba, hipofiza, W

 

Sorodni članki:

1,464844E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: