Skupaj razkrivamo

14.6.2010

Točno opoldne - Kako na sonce takrat?
Besedilo: Katja Podergajs

Ko govorimo o učinkih sonca na naše zdravje, zelo pogosto omenjamo besedico »zmernost«.

Da, sončni žarki so zdravi, če se jim nastavljamo zmerno in ne ob urah, ko je žareča krogla najviše na nebu. In da, sončni žarki so nevarni, če se jim nastavljamo nezaščiteni (minimalna oblačila, brez pokrivala in naravnih zaščitnih krem) ves dan, po možnosti še ob vodi ali v visokogorju in ne da bi bili vajeni vsakodnevnega življenja na soncu že od malega.

A to so še vedno zgolj besede, ki se v praksi marsikomu zazdijo na moč neizvedljive – če ne prej, ko smo z malimi otroki na morju.

V naši družbi se večina služb opravlja v zaprtih prostorih in je naša koža zato veliko manj vajena sonca kot koža kakšnih ribičev ali npr. ljudstev, ki prebivajo na prostem. Ko se odpravimo na letni dopust, pa si zaželimo prav to, da bi lahko bili cel dan na prostem, na soncu. A kako prepričati kožo, da bo kar čez noč postala bolj odporna? Ne bo šlo. Prav, si rečete, bom pač na soncu samo dopoldan in kasneje popoldan, sredi dneva pa raje v senci. Vse lepo in prav, dokler ob enajstih dopoldan ne začnete prepričevati svojih malčkov, da pridejo iz vode in zapustijo plažo … Saj se je zabava vendar šele dobro začela!

Zagato so rešili Avstralci, ki so se zaradi stanjšane ozonske plasti nad njihovo celino začeli spopadati s »sončnimi« težavami že precej pred nami. In ker ne želijo preživeti večine svojih življenj v senci, so se lotili izdelave posebnih oblačil, ki odbijejo več kot 97 % UV žarkov in jih je možno uporabljati tako v vodi kot na suhem. Edina pomanjkljivost tovrstnih oblačil je, da niso iz naravnih materialov, saj bambus in konoplja, na primer, kljub zadrževanju precejšnje količine UV žarkov, vseeno ne moreta zaščiti kože v tolikšni meri, da bi se oblečeni v njiju lahko brezskrbno ves dan sprehajali po soncu. Še posebno, ko gre za otroško kožo.

Vaša odločitev je torej, ali se boste spopadli z vzgojnim izzivom in poskušali otroku obrazložiti, zakaj se je sredi dneva bolje igrati v senci, ali pa ga boste za nekaj dni na leto oblekli v sintetično oblačilce, ki mu bo omogočilo brezskrbno čofotanje tudi točno opoldne. 

Ključne besede:
sonce, sončni žarki, zaščita, letni dopust, koža, oblačila, otroška koža

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: