Skupaj razkrivamo

20.7.2010

Poletna kemična vojna proti telesu!
Besedilo: Sabina Topolovec in Katja Podergajs

Naše telo se v toplih dneh končno razveseli, da bo pogledalo izpod težkih oblek ter se nadihalo zraka in zaužilo svetlobe. Če bi mu le pustili!

Povprečna ženska se ob pogledu v ogledalo in primerjavi z vzornicami iz revij hitro počuti neprivlačno, zato v pomoč prikliče širok asortiment kemičnih pripomočkov.
Treba je odstraniti dlačice z depilacijo, preprečiti potenje, stopiti celulit, pretvoriti belo polt v zagorelo v pičlih dveh urah in še bi lahko naštevali. Vsako omenjeno »popravilo« pa vas lahko stane veliko zdravja. A pojdimo po vrsti. 

Klimatska naprava v okvari
Ste že slišali za povsem naravno klimatsko napravo, ki vas za povrhu ne stane niti centa? Najbrž vas bo še bolj presenetilo to, da jo dejansko že imate – svoj pôt.

Dnevno izločimo do tri litre potu, s čimer nam je mati narava priskrbela odličen sistem ohranjanja ustrezne telesne temperature. Kljub temu pa se trmasto borimo proti »smrdečim« kapljicam, ki se pojavljajo na naših oblačilih in nas spravljajo v zadrego … 

Z izločanjem potu telo izloča tudi strupe, ta proces pa je grobo prekinjen, ko se pod pazduhami veselo odišavimo z antiperspirantom in koži tako povsem onemogočimo tvorjenje potu. Ker telo strupenih snovi (tako iz antiperspiranta kot iz drugih konvencionalnih kozmetičnih sredstev) ne more več izločiti preko potenja, jih prične skladiščiti v bezgavkah. S tem se nevarnost bolezni v tem predelu močno poveča. Večina rakastih vozličev se prične ustvarjati v zgornji zunanji četrtini prsnega predela – natanko tam, kjer so bezgavke! Verjetno si lahko predstavljate, kaj šele pomeni uporaba antiperspiranta neposredno po britju!

Blokada limfe
Veliko konvencionalnih kozmetičnih izdelkov obremenjuje limfne centre, s čimer škodujejo imunskemu sistemu, hormonalnih organom, kostnemu in veznemu tkivu ter ostalim organom.
Limfni center pod pazduhami je glavni limfni center, ki mora prenašati ekstremne kemične obremenitve. Pri umivanju z milom vam verjetno ne pride na misel, da ga ne bi sprali z vodo, ali da bi ga čez nekaj časa celo še dodatno nanesli, da bi prikrili vonj lastnega potu.

Povsem drugače pa je s kozmetiko, ki jo nanašamo pod pazduho – tu tiktaka nevarna bomba, ki ne pozna usmiljenja. Na ta predel običajno celo večkrat dnevno nanašamo dezodorante, ki jih vse do večera ne speremo s telesa. Kemične snovi iz njih tako preidejo v mezgovnico pod pazduho, od koder potujejo v vsak del telesa in lahko ustvarjajo bolezni. In to počno neprestano. 

Obilje strupov
V osnovi lahko dezodorante delimo na tri vrste: tiste, ki preprečujejo tvorjenje potu (antiperspiranti), tiste, ki skušajo onemogočiti bakterije, odgovorne za ustvarjanje neprijetnega vonja (antibakterijski dezodoranti), in tiste, ki želijo neprijetne vonjave prekriti z dišavami.
Žal pa je večina snovi, ki sicer učinkovito delujejo proti znoju ali bakterijam, za naše zdravje zelo spornih. Ena izmed takšnih je triklosan, ki preprečuje razmnoževanje bakterij in razkrajanje znoja (in tako nastajanje neprijetnega vonja). Težava je v tem, da triklosan istočasno napade tudi koristne bakterije in poškoduje kožno floro. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da triklosan lahko povzroči odpornost na določene antibiotike.
Učinkovite, a precej tvegane so tudi aluminijeve soli, ki zožujejo znojne kanale in poskrbijo, da do izločanja znoja pravzaprav sploh ne pride.

Nekateri proizvajalci skušajo neprijetne vonjave prekriti s parfumi. A žal ni vse, kar lepo diši, tudi dobro za naše telo. Zelo veliko odišavljenih izdelkov vsebuje precej policikličnih mošusnih spojin, ki se kopičijo v telesu in materinem mleku.

Dišave so lahko problematične, ker lahko izzovejo alergije, srbenje, rdečico ali mehurčke.
Na črno listo sestavin dezodorantov se uvrščajo tudi ftalati (npr. dietilftalat), ki se prav tako lahko skrivajo pod imenom »dišava« (fragrance) in so nevarni hormonski motilci, ki vplivajo tudi na jetra, ledvice in reproduktivne organe.

Še več o najpogostejših strupenih sestavinah dezodorantov lahko preberete na naši spletni strani www.zazdravje.net, če v iskalnik vnesete ključno besedo »dezodoranti« ali »potenje«.
Dišati je seveda prijetno in kljub vsemu napisanemu tudi povsem združljivo z zdravjem. Obstaja namreč že mnogo ponudnikov povsem naravnih dezodorantov, ki vam sicer res ne bodo ohranili svežega vonja polnih 24 ur, vam bodo pa prav gotovo ohranili zdravje.

Cena gladkosti
Stvarnik se je ženskam res zameril, ko jih je »po nepotrebnem« obremenil še s poraščenostjo. Industrija pa si ob tem mane roke in vam ponuja britvice, vosek, epilatorje, kemične depilatorje ali brusila za to nadlogo. Če vas za pôt še nekako uspemo prepričati, da ga pustite pri miru, je za večino žensk postalo nesprejemljivo poleti hoditi naokoli s »kožuščkom«. Zato je dejansko vprašanje le, kaj je najbolj naraven oz. najmanj tvegan postopek odstranjevanja dlačic.

Britje je zagotovo enostavno in hitro, vendar vsi poznamo njegovo delovanje na krepitev rasti dlačic, pri čemer je končni efekt le še bolj močna poraščenost. Epilatorji delujejo prijazno in neboleče le na slikah, pri močnejši poraščenosti pa predstavljajo za večino žensk sodoben približek inkvizicijskih pripomočkov. Lepota in gladkost ne odtehtata takšnega trpljenja. Vroč vosek in razne oblike »brusnih« pripomočkov so problematični pri tanki in občutljivi koži ter razširjenih kapilarah, lahko pa jih uporabljajo mlajše ženske brez težav s kožo.

Največ kemije je na področju depilatorjev, zato so tudi tveganja za kožo pri depiliranju toliko večja. Depilatorji so usmerjeni predvsem v to, da dlačice uničijo, pri čemer očitno nihče ni preveč razmišljal, da te dlačice ne rastejo v zraku, temveč v naši koži. Močni preparati praviloma za več ur poškodujejo kislinsko-maščobno zaščito kože in s tem odprejo pot mnogim neželenim težavam. Zato moramo biti pri izbiri takšnih izdelkov še posebej natančni. Edini naravni preparati so narejeni na osnovi sladkornih tenzidov, vendar je vedno dobro prebrati celotno sestavo, še bolje pa poiskati certificirano naravne izdelke.

Sredstva za sončenje
O tej temi smo že zelo veliko napisali in se ne bi radi ponavljali. Vse prispevke lahko najdete tudi na spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo ali z uporabo iskalnika.

Viri: http://www.zentrum-der-gesundheit.de/ia-gefahr-schweiss-deodorants.html;  Ökotest, julij 2008

____________________________________________________________________
Katere bolezni lahko povežemo z uporabo dezodorantov?
 • Zlepljenje sklepne ovojnice, zlasti ramenskega sklepa, kjer lahko pride do vnetja ali otrdelosti.
 • Dezodorant preko mezgovnice potuje v predel glave – od tod poznamo vnetja limfnih organov v glavi, nosni votlini, žrelu, čeljusti, poškodbe na zobovju, vnetja čela in čeljustne votline, izpadanje las, vrtoglavico, motnje koncentracije, težave z očmi in sluhom, izgubo sluha, motnje ravnotežja itd.
 • Obolenja ščitnice, vključno z rakom ščitnice.
 • Rak dojke in kožni rak.
 • Revmatska obolenja, osteoporozo, artrozo in poškodbe medvretenčnih ploščic.
 • Hormonske motnje.
 • Poškodbe, ki jih lahko utrpijo dojeni otroci, če mama uporablja neustrezen dezodorant: alergične reakcije, nevrodermitis, astma, hiperaktivnost, oslabljeno vezivno tkivo, poškodbe ledvic, oslabljen imunski sistem, večja dovzetnost za infekcije, poškodbe zobovja, motnje koncentracije, težave pri učenju ...
 • Ledvična obolenja, zlasti če se ne gibljemo dovolj.
 • Črevesna obolenja.
 • Alergije na sonce, zaradi fotokemične reakcije sončnih žarkov z nakopičenimi strupi v koži.
 • Nevrodermitis, astmo, multiplo sklerozo, alergije ...

Ključne besede:
potenje, limfni sistem, antiperspirant, kemične snovi, limfa, parfumi, kozmetika, deodorant, strupi, britje

 

Sorodni članki:

2,734375E-02

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: