Skupaj razkrivamo

18.10.2010

Zdravljenje obolenj živčnega sistema s tradicionalno kitajsko medicino - akupunkturo in tuina masažo
Besedilo: dr. Li Furu

Zaradi povezave med živčnim sistemom zahodne medicine (biomedicine) ter sistemom meridianov in kolateral tradicionalne kitajske medicine (TKM) lahko govorimo o zdravljenju obolenj živčnega sistema s tehnikami akupunkture in tuina masaže. 

Sistem meridianov in kolateral nadzira delovanje človeškega telesa. V smislu fiziološkega delovanja sta si oba sistema uravnavanja delovanja telesa zelo podobna. Živčni sistem igra pomembno vlogo v človeškem telesu in ga nadzira. Po eni strani nadzira in uravnava delovanje posameznih notranjih organov in povezuje vse dele telesa v celoto. Po drugi strani pa gre za delovanje v smislu združevanja ali distribuiranja informacij kot odziv na spremembe in stimulacije iz okolja. Odziv, ki ne poveže samo telesa v celoto, temveč poveže tudi telo in okolje v harmonično celoto. 

Glavno delovanje živčnega sistema je z vidika fiziološkega delovanja uravnavanje refleksov – samodejnih reakcij organizma.
Hiter razvoj človeških možganov je pripeljal do tega, da ima možganska skorja najvišjo raven motoričnega nadzora, uravnava pa tudi mišljenje, razum in druge fiziološke funkcije. Živčni sistem je porazdeljen po celotnem telesu in je prisoten povsod. 

Podobno tudi sistem meridianov in kolateral povezuje celoten organizem, notranjost in zunanjost, zgornji in spodnji del telesa, štiri okončine, vse kosti, pet čutnih organov ter devet odprtin. 
Sistem meridianov in kolateral ima podoben učinek kot živčni sistem, ne gre pa za enaka sistema. V smislu fiziološkega delovanja se po meridianih poleg krvi pretaka tudi življenjska energija či, hranili, ki oskrbujeta glavne notranje organe, delujeta obrambno in ohranjata ter varujeta celotno telo. Za diagnozo bolezni, njen razvoj in zdravljenje je zelo pomemben sistem meridianov in kolateral. Sistem, ki je osnovna podlaga TKM, zlasti za prakso akupunkture in tuina masaže. 

Ti dve praksi lahko pozdravita več vrst obolenj živčnega sistema, kar potrjuje ne samo teorija, temveč tudi klinične izkušnje. Sam se s TKM, zlasti z akupunkturo in s tuina masažo, ukvarjam že 30 let, poznam tudi osnove zahodne medicine. 20 let sem delal na Kitajskem, 5 let v Zagrebu in 13 let v Sloveniji. 

Z uporabo teorije sistema meridianov in kolateral, upoštevanjem simptomov, s pravilnim diagnosticiranjem in z izbiro ustrezne tehnike zdravljenja lahko akupunktura in tuina masaža dosežeta zares dobre rezultate pri obolenjih živčnega sistema.

Danes bom na kratko predstavil nekaj uporabnih aplikacij in upam, da bodo koristne za bralce. 
1. Migrena je prvi primer. Je močan, ustaljen glavobol, povezan z živčnim in krvnožilnim sistemom. Za ta pogost, neopisljiv glavobol so v glavnem odgovorni naslednji meridiani: meridian Žolča (zushaoyang danjing/GB) in meridian Trojnega grelca (shoushaoyang sanjiaojing/TE), zlasti točke na zadnji strani glave, na robu lasišča na sredini med hrbtenico in ušesi, točki fengchi/GB20 in pa točki, ki ne ležita na meridianih, temveč izven, in sicer na sencih, stranski del glave med očmi in ušesi, točki taiyang/EX-HN 5. Na hrbtni strani zapestja, dva cuna (cun je kitajska tradicionalna dolžinska enota; en cun je širina približno dveh prstov) proti rami je točka na meridianu Trojnega grelca - waiguan/TE 5 in pa na zunanji strani gležnja, na meridianu Žolča, od gležnja proti kolku tri cune, točka xuanzhong/GB39, ali pa malo nižje, na istem meridianu, točka zulinqi/GB 41. Zdravljenje z akupunkturo je zelo učinkovito in dosega dobre rezultate. Tudi pri drugih oblikah glavobola se lahko glede na razporeditev meridianov na glavi izbere ustrezne akupunkturne točke, se jih združi z ustreznimi točkami na stopalih in rokah ter na ta način doseže zadovoljiv zdravilni učinek.

2. Lokalna paraliza, krč obraznih mišic, trovejni (trigeminalni) živec: te tri težave enako povzročajo patološke spremembe živcev, pri lokalni/delni paralizi obraza vnetje živca za ušesom ustvarja pritisk na živec, krč obraznih mišic je posledica tega, bolečine v predelu trovejnega živca pa so povezane s patološkimi spremembami petega možganskega živca. Vse tri patološke spremembe se kažejo na obrazu. Meridiani na obrazu so: meridian Debelega črevesa (dachangjing/LI), meridian Želodca (weijing/ST), meridian Mehurja (pangguangjing/BL), meridian Tankega črevesa (xiaochangjing/SI), meridian Trojnega grelca (sanjiaojing/TE) in meridian Žolča (danjing/GB). Vsi ti meridiani so razporejeni tudi po različnih delih obraza. Zato se za zdravljenje treh zgoraj navedenih težav lahko izbere ustrezne točke na meridianih, ki potekajo po obrazu ter se jih združi z ustreznimi točkami na stopalih in rokah za zadovoljiv in zdravilen učinek.

3. Dislokacija medvretenčne(-ga) ploščice (diska), bolečine išiasnega živca, težave vratnega dela hrbtenice: vse tri navedene težave vplivajo na živčne korenine in zato povzročajo bolečine, mravljince in odrevenelost v ledvenem delu hrbtenice, vratnem delu hrbtenice, po rokah in nogah. Meridiani, ki potekajo po teh delih telesa, so: Nadzorni kanal (Dumai/GV), ki poteka po hrbtenici (od trtice do zgornje ustnice), meridian Mehurja (pangguangjing/BL), meridian Želodca (weijing/ST), meridian Tankega črevesa, (xiaochangjing/SI), meridian Debelega črevesa (dachangjing/LI) in meridian Pljuč (feijing /LU). Najboljši rezultat se doseže s kombinacijo aplikacij akupunkturne in tuina (akupresurne) tehnike na ustreznih meridianih in točkah.

4. Nespečnost, depresija, težave s prebavo in podobne patološke spremembe so tesno povezane s psihičnim stanjem človeka. Bolezni živčnega sistema vključujejo več vrst patoloških sprememb psihe. Zgoraj navedene težave lahko na podlagi teorije notranjih organov, teorije meridianov in kolateral, posebne diagnostike, ki jo TKM uporablja za ugotavljanje celostnega razumevanja stanja pri bolniku in z izbiro ustrezne metode zdravljenja, s kombinacijo akupunkture in tuina (akupresure) masaže na ustreznih točkah in meridianih ustrezno zdravimo ter dosežemo zelo dober zdravilen učinek.


Večino omenjenih akupresurnih točk je z vsemi napotki prikazanih v knjigi 
Resnice in zmote o kandidi. – 

Ključne besede:
živčni sistem, tuina masaža, akupunktura, sistem meridianov, sistem kolateral, či

 

Sorodni članki:

0,046875

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: