Skupaj razkrivamo

18.10.2010

Lastna tovarna strupov?
Besedilo: Sanja Lončar

Proizvajate strupe? Kje pa, kdo bi si kaj takega želel? Pa je vendarle res. Tisto, kar smo zaužili, še vedno ni hranilo. Ali bo postalo hranilo, je odvisno predvsem od tega, ali smo sposobni vse zaužito razstaviti in nato znova sestaviti tako, kot to telo potrebuje. 

Večina zahodnjakov do drugega dela naloge sploh ne pride, ker že v prvem delu naleti na velike težave. To, da jemo prehitro, da premalo žvečimo, da mešamo tudi takšne jedi in pijače, ki nikakor niso za skupaj, ter da hrano pripravljamo na način, ki jo pogosto naredi neprebavljivo, je prvi del ovir, s katerimi se naša prebava srečuje. 

Ko za silo prežvečena in kislinsko obdelana hrana pride iz želodca, stopajo na sceno jetra oziroma žolčnik, ki naj bi pomagala razgraditi maščobe, ter trebušna slinavka, ki ima nalogo vse, kar se je znašlo v dvanajstniku, encimsko obdelati in razkrojiti ter tako pripraviti za naše telo. 

Kot smo že večkrat pisali, to ni enostavna naloga.

Še tisti, ki imajo dovolj žolča, ne morejo razkrojiti nekaterih maščob, ki jih je industrija tako spremenila, da jim normalne moči prebave niso kos. Kaj šele razna sredstva za hujšanje, ki so zasnovana tako, da vežejo maščobe in jih naredijo neprebavljive. Na žalost žolčniku in slinavki nihče ni povedal, za kaj gre, zato se ta organa do onemoglosti izčrpavata v poskusih, da bi opravila svojo nalogo in to SNOV razkrojila.

Podobno je z beljakovinami, ki so vse bolj denaturirane (domači izraz bi bil izmaličene, degenerirane) in jih telo ne prepoznava, encimi pa imajo z njimi veliko dela. 
Posledica vsega navedenega je, da v naših telesih vse več hrane gnije, namesto da bi se prebavljala. Patogeni organizmi, ki se polastijo takšnih ostankov, pa so več kot kradljivci našega kosila. So morilci koristnih mlečnokislinskih bakterij in dobri prijatelji candide albicans, ki ji na ta način delajo več prostora.

Za kandido je značilno, da ustvarja vrenje, kar pomeni, da iz vaše hrane dela etanol in aflatoksine. Prvi močno poškodujejo jetra, drugi pa delujejo kot močni živčni strup za naš živčni sistem in možgane. 
Sodobnemu človeku je težko verjeti, koliko strupov se ustvari v njegovem telesu. Vzroke za težave s koncentracijo, nihanje razpoloženja, depresijo in pozabljivost raje iščemo v kakšnem novem virusu ali sodobnih diagnozah, kot da bi pomislili, da smo enostavno zastrupljeni z aflatoksini, ki jih povzročajo naše kvasovke.

Podobno je z glavoboli, ki jih raje pripišemo padcu tlaka, računalniku, prepihu itd. in ne pomislimo, da gre morda za strupe, ki jih jetra ne morejo prečistiti in tako udarjajo »navzgor«. Tipični jetrni glavobol prepoznate po tem, da vas boli na zadnjem delu glave, tam, kjer se vrat in glava stikata. Močno bolečino boste začutili tudi na drugih točkah meridiana žolčnika. Na primer na mestu, kjer se stikata rama in ključna kost, ter na kosti pod obrvmi.   

Kako ustaviti kemično vojno?
V vseh letih intenzivnega ukvarjanja s problematiko kandide, smo srečali veliko ljudi, ki so jih zdravili zaradi depresij, fibromialgije, demence itd. Nazadnje se je vse uredilo, ko so uredili svojo prebavo. 

Skozi nešteto primerov se je potrdilo, da je najprej treba poiskati vzroke, ki so pripeljali do kandide ali slabšega delovanja jeter, trebušne slinavke ali žolčnika. V večini primerov so za našo slabo prebavo kriva naša čustva: strah, skrbi, jeza, žalost. Dokler ne opravimo z njimi, je vse ostalo le gašenje požarov.

Ko pa se lotevamo odprave posledic, se zagotovo najbolj obnesejo probiotiki, ki na novo naselijo našo črevesno floro, ter prebiotiki (vlaknine, sirotka, kisava, topinambur, korenina jakon itd.), ki probiotikom dajejo hrano in ustrezno okolje za preživetje. Vse skupaj je na voljo tudi v kaskadno fermentiranih pripravkih z velikim številom probiotičnih sevov.

Če imate težave zaradi slabega delovanja žolčnika, so vam lahko v veliko pomoč začimbe, ki pospešujejo izločanje žolča: na primer muškatni orešček, pehtran, bazilika, meta, sivka itd.

Pri težavah z jetri najbolj pomagajo grenčice v obliki čajev, tinktur ali preverjeno učinkovita švedska grenčica. Ob tem vam lahko pomagajo tudi začimbe in živila, ki imajo zelo zanimivo lastnost, in sicer da varujejo jetra pred nekaterimi strupi: na primer rožmarin, kapre, japonski vasabi, čemaž itd.

Pri težavah s prebavo beljakovin pa se zelo dobro obnese carica papaya. To je vrsta papaje, ki se razlikuje od tistega, kar pri nas poznamo kot sladek oranžen sadež. Papaja vsebuje pomembne encime, ki razgrajujejo beljakovine: papain, himopapain in lisozim. Delo papaje pa se tam ne konča. Papaja čisti tudi nakopičene beljakovinske smeti v črevesnih resicah, s čimer izboljša naše možnosti, da skozi resice pravilno vsrkamo dragocena hranila. Pravijo, da encimi zelene papaje pridejo tudi v ožilje in prek njega v vse organe ter v še najbolj skriti kotiček našega telesa, celo v možgane. Tam se tudi povsod opravi »generalno čiščenje«, kar pomeni, da se usedline razgradijo na najmanjše življenjske gradnike. S tem papaja prispeva tudi k zmanjševanju težav z živčevjem. 

V dobro prvo pomoč sodi tudi kokosova maščoba, ki v telesu deluje proti virusom, bakterijam, kvasovkam in zajedavcem ter, kar je najbolj zanimivo, ob tem ne prizadene koristnih mlečnokislinskih bakterij. 

Torej zmanjšajte količino strupov, ki bodo nastajali v vašem lastnem telesu, in življenje bo veliko bolj prijazno.

Več o vsem navedenem si lahko preberete v knjigah Resnice in zmote o kandidi in Vojna ali mir z bakterijami. 

Ključne besede:
#, strupi, hrana, prebava, žolč, maščobe, trebušna slinavka, beljakovine, kandida, glavobol, začimbe

 

Sorodni članki:

0,03125

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: